4 pași esențiali pentru o piele sănătoasă pe timpul verii

Sezonul estival presupune, printre altele, soare, căldură și transpirație. Smaranda Nica (foto), medic specialist dermatovenerologie și parte din echipa de medici a Intermedicas, ne dezvăluie câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne îngrijim pielea pe timpul verii.

Hidratare

Hidratarea înseamnă aport de apă. Trebuie să ne hidratăm corect: să bem cel puțin 2 litri de lichide pe zi. Corpul uman conține, în medie, circa 60% apă, ea este cheia funcționării și supraviețuirii celulelor, inclusiv cele care alcătuiesc pielea.

Emoliere

Expunerea la apa din bazin sau de mare, expunerea la soare sau dușurile mai frecvente făcute vara fac ca pielea să își piardă din lipidele (grăsimile) de la suprafața pielii.  Aceasta se usucă și astfel funcția de barieră cutanată devine deficitară, lăsând să patrundă la acest nivel diverși iritanți sau microbi. Pentru a preveni acest lucru, este necesară o emoliere corectă, adică aport de lipide (grăsimi) pe piele, prin aplicarea regulată de creme.

Fotoprotecție

Vara, numărul de ore însorite este mai mare, iar razele ultraviolete (UV) acționează mai multă vreme. Riscul cel mai mare este de a face arsuri solare, însă unele persoane pot face erupții de tip alergie solară, iar altora li se pot agrava boli sau probleme preexistente precum rozaceea, melasma sau lupusul eritematos. De asemenea, expunerea la soare este un factor ce contribuie la apariția cancerelor de piele. Pentru a preveni toate aceste probleme, este nevoie să ne protejăm de acțiunea razelor ultraviolete. Astfel, fotoprotecția presupune atât folosirea de creme, cât și a hainelor protectoare și a pălăriilor. În funcție de tipul de piele și de problemele asociate trebuie folosite creme de fotoprotecție cu SPF/FPS de cel puțin 30, care au și protecție împotriva UVA.

Evitarea supraîncălzirii

Transpirația excesivă poate avea consecințe negative asupra pielii. Poate apărea o erupție formată din mici leziuni roșii, cu sau fără mâncărime, localizate cel mai adesea pe trunchi, care poartă denumirea de sudamină și este cauzată de inflamația glandelor sudoripare (care produc transpirația). În plus, un mediu umed, mai ales în pliuri sau la nivelul picioarelor, poate fi un mediu propice de înmulțire a ciupercilor. De aceea, ideal ar fi ca în acest sezon să folosiți haine cât mai lejere și, pe cât se poate, confecționate din materiale naturale, iar dacă transpirația picioarelor este abundentă se pot folosi spray-uri antiperspirante locale.

Pentru consultații sau alte sfaturi, programați-vă la doamna doctor  Smaranda Nica, telefon: 021 222 13 70.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.