5 cele mai frecvente boli dermatologice și mod de tratare

Totalitatea patologiilor declanșate la nivelul organului cutanat (piele, unghii, păr, mucoase accesibile) sunt studiate, diagnosticate și tratate de specialitatea  dermatologie. În esență, dermatologia se concentrează pe înțelegerea afecțiunilor, tratamentelor și profilaxiei organului cutanat, fiind un domeniu complex ce se ocupă de cel mai mare organ al corpului – pielea.  

Mai mult, această disciplină medicală oferă indicii și despre sănătatea internă. Analizând pielea și diversele forme de simptomatologie resimțite, dermatologul poate să depisteze probleme medicale ale stomacului, rinichilor și tiroidei.

Un număr semnificativ de indivizi întâmpină în decursul vieții afecțiuni de natură dermatologică, cele mai frecvente boli fiind: acneea, urticaria, dermatita, căderea părului și petele pigmentare.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Vali Anton – medic dermatolog în cadrul Concierge Medical.

medic dermatolog

Acneea

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr sunt obturați din cauza sebumului în exces și celulelor moarte ale pielii, provocând puncte albe, puncte negre sau coșuri. Este cel mai frecvent întâlnită în rândul adolescenților, însă poate apărea la orice vârstă. Sunt disponibile tratamente pentru acnee, dar afecțiunea poate persista.

În funcție de severitatea ei, acneea poate provoca cicatrici pe piele, fiind un factor ce poate să influențeze stima de sine, mai ales în cazul adolescenților. Astfel, este recomandat ca tratamentul să fie început cât mai repede pentru a preveni apariția semnelor pe piele.

Medicamentele pentru acnee acționează prin reducerea excesului de sebum și a inflamației sau prin tratarea infecțiilor bacteriene. Rezultatele administrării medicamentelor prescrise pentru acnee pot să apară într-un interval de patru până la opt săptămâni. Însă, ca acneea să dispară complet poate dura o perioadă mai lungă de timp, în funcție de pacient.

Regimul de tratament este recomandat de medic în funcție de vârstă, de tipul și gradul de severitate al acneei. Poate fi necesară curățarea și aplicarea medicamentelor pe pielea afectată, de două ori pe zi, timp de câteva săptămâni. Medicamentele topice (retinoizii, antibioticele, acidul azelaic, acidul salicilic) și medicamentele administrate pe cale orală (minociclină, doxiciclină) sunt adesea utilizate în combinație pentru eficiență sporită. Opțiunile de tratament pentru femeile însărcinate sunt limitate din cauza riscului de efecte secundare.

Urticaria

Urticaria este o afecțiune ce se manifestă prin înroșirea pielii și mâncărime. Părțile corpului afectate de urticarie variază în dimensiune, iar acestea apar și se estompează în mod repetat pe măsură ce reacția își urmează cursul. Afecțiunea este considerată urticarie cronică dacă apare timp de mai mult de șase săptămâni și reapare frecvent în luni sau ani. Adesea, cauza urticariei cronice nu este clară.

Urticaria poate fi foarte incomodă și poate interfera cu somnul și activitățile zilnice. Simptomele sunt definite de gravitatea afecțiunii, o parte din ele fiind: pete de culoare roșie care pot să apară oriunde pe corp; pete care variază în dimensiune, în formă, apar și se estompează în mod repetat pe măsură ce afecțiunea își urmează cursul, mâncărimi puternice; inflamare dureroasă a buzelor și sensibilitate crescută la stimuli.

Dacă urticaria se află în forme minore, pacientul primește adesea recomandări pentru tratarea afecțiunii la domiciliu, cu aplicarea medicamentației antihistaminice. Administrarea zilnică a pastilelor antihistaminice, fără somnolență, ajută la blocarea eliberării histaminei care produce simptome și se face doar la recomandarea medicului specialist.

Dermatita

Dermatita este un termen general care descrie o iritație comună a pielii. Are multe cauze și forme, iar de obicei implică mâncărime, piele uscată sau o erupție cutanată. Poate determina apariția pe piele a unor vezicule sau puncte ce eliberează lichide și crustă. Mai mult, dermatita poate în timp să determine descuamarea pielii. Trei tipuri comune ale acestei afecțiuni sunt dermatita atopică (eczema), dermatita seboreică și dermatita de contact. Afecțiunea nu este contagioasă, dar poate provoca pacientului o stare de disconfort.

Fiecare tip de dermatită prezintă tendința de a se manifesta pe o parte diferită a corpului. Simptomele pot include: mâncărime, piele uscată, erupție cutanată pe pielea umflată (care variază în culoare în funcție de culoarea pielii), vezicule (poate cu scurgeri și cruste), decojire și umflături în foliculii de păr. Factorii de risc pentru dermatită sunt vârsta, alergiile sau astmul, condțiile la locul de muncă și starea generală de sănătate.

În raport cu intensitatea afecțiunii, stilul de viață, obiceiurile și medicamentele deja administrate, tratamentul dermatitei constă în aplicarea de creme, geluri sau unguente cu corticosteroizi. Adițional, cremele sunt completate de fototerapie, medicamente administrate pe cale orală, injectabile, creme ce conțin inhibitori ai calcineurinei, suplimente alimentare (vitamina D și probiotice pentru dermatita atopică) sau aloe (pentru dermatita seboreică).

Căderea părului

Căderea părului (alopecia/calviția) reprezintă afecțiunea de cădere excesivă a părului. Aceasta poate afecta doar scalpul sau întregul corp, fiind de asemenea temporară sau permanentă. Poate fi rezultatul eredității, modificărilor hormonale, afecțiunilor medicale sau a unei părți normale a îmbătrânirii. Orice persoană se poate confrunta cu această afecțiune, dar calviția este mai frecvent întâlnită la bărbați.

Căderea părului are cauză ereditară sau de vârstă în majoritatea scenariilor. De cele mai multe ori condiția ereditară se declanșează prin vârsta înaintată, ele două fiind interconectate. Sunt disponibile tratamente eficiente pentru unele tipuri de căderea părului, în care procesul de cădere se poate inversa sau chiar încetini. În unele afecțiuni, cum ar fi căderea neregulată a părului (alopecia areata), părul poate să crească din nou fără tratament în decurs de un an. Tratamentele pentru căderea părului includ tratamente și intervenții chirurgicale, precum: Minoxidil, Finasterid (Propecia), Carospir, Avodart, terapia cu laserul sau transplantul de păr.

Petele pigmentare

Petele pigmentare sau de vârstă sunt puncte mici, închise la culoare, de diferite dimensiuni și forme, ce apar pe piele. Acestea variază și apar de obicei în zonele expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, umerii și brațele. Petele de pigmentare mai sunt numite și pete solare, pete hepatice și lentigo solar.

Petele de vârstă sunt foarte frecvente la pacienții cu vârsta peste 50 de ani, dar nu este exclus să apară și la persoane mai tinere. Petele pigmentare sunt practic, o încercare a pielii și a corpului de a se proteja de mai multe daune solare, căutând abilități noi de adaptare în mediu.

Tratamentele pentru îndepărtarea sau atenuarea punctelor pigmentare sunt disponibile destul de ușor, deoarece pigmentul este situat la baza epidermei – cel mai înalt strat al pielii (stratul exterior) – unde tratamentul poate să pătrundă ușor. O metodă poate fi reprezentată de aplicarea cremelor de albire pe bază de prescripție medicală (hidrochinonă) sau cu retinoizi (tretinoină) și steroizi ușori ce ar putea estompa treptat petele în câteva luni. De asemenea, pot fi accesate metode  precum terapia cu laser, crioterapia, peeling-ul chimic, procesul de dermabraziune și microdermabraziune.

Alte surse: www.mayoclinic.org

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.