Adevărat sau fals: cele mai frecvente MITURI despre CANCER

Una dintre cele mai de temut afecțiuni, cancerul, poate fi învinsă dacă este depistată din timp, în urma investigațiilor regulate. Pentru că în jurul acesteia s-au construit numeroase legende mai mult sau mai puțin adevărate,  Asist. Univ. Dr. Oana Trifănescu (foto), medic primar oncolog, prezintă cele mai des întâlnite mituri despre cancer și adevărul cu privire la acestea.

Oamenii sunt destul de slab informați în ceea ce privește cancerul, semnele de alarmă sau localizările acestei afecțiuni. Mulți dintre cei care au suspiciuni, preferă să se documenteze singuri de pe internet sau să întrebe în stânga și în dreapta, în loc să apeleze la medicul specialist”, spune Asist. Univ. Dr. Oana Trifănescu.

Mitul #1: Carnea „hrănește” cancerul

Potrivit medicului oncolog, unul dintre cele mai dese mituri cu privire la cancer este acela că pacienții diagnosticați cu cancer nu trebuie să consume carne, pentru că acest lucru conduce la hrănirea celulei canceroase, ajutând-o să se dezvolte.

Specialiştii contrazic vehement acest mit.

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din carne. Trebuie să ştie că pot mânca orice, dacă nu există restricţii alimentare impuse de alte afecţiuni. Bineînţeles, că dieta trebuie să conţină şi fructe și legume”.

De asemenea, sportul, dieta sănătoasă, protecţia solară şi hidratarea sunt vitale pentru supravieţuirea pe termen lung a pacienţilor cu cancer.

Mitul #2: Produsele naturiste pot vindeca cancerul

Potrivit unui studiu realizat recent, 30% dintre pacienții diagnosticați cu cancer sunt convinși că există tratamente naturiste la fel de eficiente precum chimioterapia sau radioterapia. Acest lucru nu numai ca este total fals, dar, de multe ori, aceste produse interferează cu medicamentul activ, scăzând eficiența acestuia din urmă.

„În cele mai mult cazuri, pacientul nu are informații despre substanța activă din naturiste. În schimb, orice medicament pe care medicii îl administrează pacientului este reglat, concentrația este bine stabilită și este dovedit printr-un studiu clinic că este eficient. Aceste suplimente naturiste nu sunt supravegheate de către nimeni și nu există nicio informație dovedită științific cu privire la eficiența lor și la interacțiunea cu medicamentele pe care noi le administrăm”, atrage atenția Dr. Oana Trifănescu.

Mitul #3: Biopsia duce la extinderea tumorii

Și această părere este una eronată, nefiind dovedită. Biopsia este esenţială pentru diagnosticarea bolii şi planificarea schemei de tratament.

„În general, atunci când facem tratament local vom exciza și acolo unde s-a făcut biopsia. În schimb, biopsia pune diagnosticul de cancer, spune cât de avansat este cancerul respectiv, ne spune ce factori de prognostic are – adică cum a evoluat boala respectivă –  și ne mai arată dacă există vreun factor predictiv – dacă putem să identificăm o țintă pe care noi să o putem utiliza în tratament pentru a personaliza tratamentul”, mai explică medicul specialist.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.