Care sunt cele mai frecvente alergii întâlnite la copii?

Alergiile alimentare

La copilul mic, sub 3 ani cele mai frecvente sunt alergiile alimentare. Acestea se manifestă fie la nivelul cutanat și al țesutului subcutanat, fie la nivelul mucoaselor: digestivă și/sau respiratorie. Printre alergenii alimentari – trofalergeni – cel mai frecvent implicați la copilul mic se numără: proteinele din lactate, oul, în special albușul, glutenul, peștele, soia, arahidele, alunele și căpșunile. Manifestările sunt legate de apariția erupțiilor cutanate, angioedem, manifestări digestive, inclusiv tulburări de tranzit intestinal și chiar manifestări psihosomatice. 

Alergiile respiratorii

Alergiile respiratorii sunt cauzate de anumiți factori numiți aeroalergeni sau pneumalergeni. Aceștia sunt produse organice, cu proprietăți fizice și chimice specifice, care intrând în contact cu organismul produc anumite modificări și declanșează reacții în cascadă la nivelul sistemului imunitar. Nu orice substanță poate să fie alergenică. Alergenul trebuie să aibă anumite dimensiuni și o structură chimică bine definită pentru a putea declanșa în organism acele reacții care provoacă boala alergică. 

Există două mari categorii de alergeni: cei care acționează pe tot parcursul anului (pereni) și cei care sunt prezenți doar într-o anumită perioadă (sezonieri). Cei mai frecvenți alergeni pereni se află în praful de casă. Acesta este o combinație de mai multe particule organice. Nu ne referim aici la praful obișnuit care se întâlnește afară. Multe persoane confundă problemele care apar legate de acest praf inert cu alergia. În acest caz este vorba despre un efect iritativ, nespecific și care nu are legătură cu alergia. Este adevărat, în schimb, că acest praf poate să agraveze rinita și astmul bronșic, atât alergice, dar și non alergice. 

Praful

Revenind la praful de casă, acesta are în componență două tipuri de acarieni (un fel de păianjeni microscopici) – dermatophagoides pteronyssinus și dermatophagoides farinae. În plus, există în compoziția lui și alte alergene – fungi, micelii, resturi de insecte, scuame de animale, fibre textile. Gândăceii de bucătărie – blatella germanica, blatta orientalis, periplaneta americana – pot să reprezinte și ei o sursă de alergeni pereni. O altă categorie este reprezentată de puf sau pene, atât de la păsări de casă – papagali, canari, porumbei, dar și din articole vestimentare sau din perne, plapume sau chiar saltele. Aceste particule, fiecare separat sau în combinație, pot reprezenta cauza rinitei alergice. Ele sunt prezente în casă indiferent de anotimp, deci simptomele rinitei sunt prezente tot timpul anului.

Alergeni proveniți de la animale

O altă categorie de alergeni pereni sunt cei proveniți de la animale. Aceștia pot fi descuamări tegumentare sau o componentă din salivă (proteine salivare). Cele mai frecvente sunt alergiile la pisică și la câine, dar pot apărea și la alte animale domestice sau de companie: hamster, porcușor de Guineea, iepure, cal etc.

Mucegaiurile

Mucegaiurile reprezintă și ele o categorie importantă de alergeni pereni. Există mai multe tipuri de mucegaiuri, în principiu fiind împărțite în două categorii: mucegaiuri de interior și de exterior. Delimitarea nu este foarte strictă deoarece sunt mucegaiuri care aparțin ambelor categorii, adică se dezvoltă atât în interior, cât și la exterior. Mucegaiurile de exterior sunt vehiculate de curenții de aer, iar în acest fel pot fi transportate la distanță. Acest tip de mucegai nu se încadrează în categoria alergenilor pereni, doar mucegaiurile de interior (care se dezvoltă în medii cu igrasie sau instalații de aer condiționat defecte) se pot dezvolta pe tot parcursul anului.

Polenuri

A doua categorie de aeroalergeni, cei sezonieri, sunt reprezentați de polenuri. Trebuie precizat că nu toate polenurile produc alergie (de exemplu, polenul florilor ornamentale nu este alergizant). Cele mai frecvente tipuri de polenuri implicate sunt cele de graminee (ierburi cu spic) și de cereale (grâu, orz, ovăz, secară). Altă categorie de polenuri (mai puțin frecvent implicate în rinită) este reprezentată de polenul de arbori – mesteacăn, arin, alun, salcie, plop, stejar, ulm, platan, măslin sau pomi: măr, păr, piersic. De asemenea, polenul de ierburi-buruieni este și el implicat în apariția rinitei alergice. Dintre aceste ierburi amintim ambrozia, pelinul, urzica, pătlagina, măcrișul.

Perioada în care pot apărea probleme cauzate de alergeni sezonieri variază în funcție de tipul alergenului. Pentru arbori perioada se întinde din februarie până în septembrie, cu un vârf în lunile martie, aprilie, iunie, iulie, în funcție de specie. Pentru polenul de ierburi și graminee perioada cu probleme se întinde din martie până în octombrie, cu vârful în lunile aprilie, iunie, iulie, august, în funcție de specie. Pentru mucegaiurile de exterior perioada în care se dezvoltă este din aprilie până în octombrie, cu un vârf în lunile iunie, iulie, august.

Sursă: Dr. Rareș Simu

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.