Ana Maria Marian, Intermedicas: Romania are nevoie de un sistem de sanatate bazat pe pacienti, nu pe boli, asa cum este acum

Wall-Street.ro: Ce pasi ar trebui urmati pentru a ne asigura ca spitalele din Romania sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate astfel?

Ana Maria Marian: Pentru a ajunge la un standard de igiena, vorbim despre un proces bazat pe respectarea unor proceduri. Efectuarea unor pasi izolati, neintegrati intr-un proces complex si de durata va asigura o rezolvarea punctuala, urmand ca peste ceva timp iarasi sa apara scheletele din dulap. Respectarea procedurilor de igiena merge mana in mana cu implicarea, compasiunea si disciplina de care trebuie sa dea dovada personalul medical. Asta ar duce la prevenirea infectiilor nosocomiale (n.r. infectii intraspitalicesti). Dar sa nu uitam de cladirile in care functioneaza spitalele de stat, marea majoritate mult invechite.

Acum a aparut problema igienei in spitalele de stat, demarata cu cazul Colectiv si amplificata de scandalul Hexi Pharma – dar asta nu inseamna ca problema e recenta sau ca eliminarea unei companii din piata dezinfectantilor va rezolva automat toate problemele sistemului.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate romanesc si cum credeti ca ar putea fi rezolvate rapid?

Ana Maria Marian: Cea mai dureroasa si acuta problema este scurgerea de resursa umana, spre strainatate, de care sufera sistemul medical. Niciun alt sector nu se confrunta cu aceeasi hemoragie – zeci de mii de profesionisti care au facut scoala in Romania (medici, personal medical mediu) pleaca din cauza coruptiei cronice din sistem. Acest rau care zace la radacina sistemului medical romanesc rapeste profesionistilor sansa la o salarizare normala si la o cariera. Din aceeasi perspectiva, dar din sens opus, sunt foarte putine proiecte care se deruleaza pentru aducerea inapoi a medicilor plecati. Intermedicas deruleaza un program de visiting professors, prin care medici din strainatate (o parte dintre ei medici romani plecati) vin si ofera consultatii in Bucuresti. Deschiderea acestor medici pentru a se implica in astfel de proiecte este mare, in mod sigur o coalizare a mai multor institutii medicale pot aduce o schimbare.

Responsabilizarea si responsabilitatea managerilor de spitale – din toate punctele de vedere: uman, in relatie cu pacientii spitalului; financiar, gestionarea resurselor si a proceselor de achizitie; resurse umane, in relatie cu colegii, evaluarea si responsabilizarea lor.

Wall-Street.ro: Ce facem cu personalul medical? Ce ii lipseste si cum poate fi stimulat in conditiile in care salariile nu sunt motivante?

Ana Maria Marian: Lipsa cea mai mare este aceea a unui sistem public de sanatate decent, in care medicul si pacientul sunt intr-o relatie de egalitate, in care compasiunea medicului se impleteste cu abordarea terapeutica. Decenta si sansa la o cariera „corecta”, bazata pe merit, sunt factori importanti pentru medici.

Stigmatizarea profesiei prin prezentarea cazurilor de malpraxis in presa nu ajuta deloc acest proces, este o batalie din care toata lumea iese invinsa.

Citeste mai mult

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.