Boli de piele cauzate de un stil de viață stresant: cauze și factori de risc

Organul cutanat poate determina declanșarea mai multor afecțiuni din cauza factorilor de stres, pielea fiind totodată oglinda stării noastre generale de sănătate. Atunci când o persoană este stresată, în corp se eliberează hormonul steroid denumit cortizol, produs de glanda suprarenală. Cortizolul are multiple roluri esențiale în menținerea funcțiilor organismului (stres acut), dar în cantități mari și cu o prezență constantă (stres cronic) poate cauza probleme legate de somn, acumulări de grăsime, uscarea sau îngrăşarea pielii, apariţia ridurilor sau acneei.

Mai exact, odată eliberat, hormonul stresului activează o creştere a zahărului din sânge, ceea ce duce la glicare, adică un proces care deteriorează colagenul şi elastina, două proteine cu rol esenţial în menţinerea pielii netede şi hidratate. De asemenea, cortizolul diminuează producția naturală de acid hialuronic a pielii. Astfel, pielea rămâne deshidratată și lipsită de protecție în fața alergenilor și germenilor, declanșând printre altele eczemă, rozacee, vitiligo sau hiperhidroză.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Vali Anton – medic dermatolog în cadrul Concierge Medical.

medic dermatolog

Eczemă

Dermatita atopică (eczema) este o boala de piele care produce leziuni cutanate (roșeață, vezicule și cruste), determinând o puternică stare de mâncărime. Este frecventă la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Dermatita atopică poate să fie de lungă durată (cronică) și tinde să se agraveze periodic, fiind însoțită de astm bronșic.

Afecțiunea provoacă o uscare accentuată a pielii și o alterare a barierei cutanate. Simptomele dermatitei atopice (eczeme) variază foarte mult de la o persoană la alta și includ: piele uscată, piele grasă sau crăpată, sensibilitate, mâncărime severă (mai ales noaptea), denivelări ce provoacă cruste și scurgeri de lichid, implicit pete roșii ce duc spre gri maroniu. Petele pot să apară pe picioare, genunchi, mâini, coate, încheieturi, piept, gât, pleoape și scalp.

Cauzele sunt multiple, principala fiind stresul. Cortizolul diminuează capacitatea naturală a pielii de protecție și hidratare, lăsând-o vulnerabilă în fața microbilor, prafului, mediului poluat și alimentației neprielnice. Principalul factor de risc pentru dermatita atopică este reprezentat de antecedentele personale sau familiale cu eczeme, alergii sau astm.

Rozacee

Rozaceea este o boala de piele comună a pielii care provoacă înroșire și vase de sânge vizibile pe față. Poate produce umflături mici, pline de puroi, iar semnele și simptomele pot apărea de la săptămâni până la luni întregi, iar mai apoi pot dispărea pentru un timp. Afecțiunea este confundată adesea cu acneea, roșeața naturală sau alte probleme ale pielii.

Rozaceea poate afecta orice individ. Cel mai frecvent se declanșează la femeile caucaziene de vârstă mijlocie. Nu există un remediu pentru rozacee, dar tratamentul poate controla și reduce simptomele:

  • înroșire persistentă a feței (mai ales în partea centrală);
  • vene vizibile (vase mici de sânge ce se sparg);
  • coșuri sau inflamații;
  • senzație de ardere a pielii;
  • sensibilitate;
  • probleme cu ochii (pleoapele uscate, iritate, umflate – rozacee oculară);
  • nas mărit și inestetic (rinofima).

Cauzele rozaceei sunt neclare, dar apariția ei ar putea fi cauzată de un sistem imunitar hiperactiv, ereditate sau factori de mediu. Rozaceea nu este cauzată de o igienă deficitară și nu este contagioasă. Însă, factorii care pot să stimuleze rozaceea deja existentă sunt: băuturile calde, alimentele picante, alcoolul, temperaturile extreme, soarele sau vântul, stresul, sportul, produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii sau a părului, implicit medicamentele care dilată vasele de sânge și unele pentru tensiunea arterială. Factorii de risc sunt pielea sensibilă, vârsta de peste 30 de ani, fumatul și istoricul familial cu rozacee.

Vitiligo

Vitiligo este o boală de piele care provoacă pete și pierderea culorii pielii. Zonele decolorate devin de obicei mai mari cu timpul. Afecțiunea poate afecta pielea din orice zonă a corpului. De asemenea, poate afecta părul și interiorul gurii. În mod normal, culoarea părului și a pielii este determinată de melanină. Vitiligo apare atunci când celulele care produc melanină mor sau încetează să funcționeze. Afectează pacienții cu toate tipurile de piele, dar poate fi mai vizibilă la persoanele cu pielea închisă la culoare. Boala nu pune viața în pericol, nu este contagioasă, însă poate fi stresantă și inestetică.

Simptomele sunt reprezentate de pierderea neregulată a culorii pielii (apare de obicei pe mâini, pe față, pe zonele din jurul orificiilor corpului și organelor genitale), albirea prematură a părului de pe scalp, gene, sprâncene sau barbă și pierderea culorii în țesuturile din interiorul gurii și nasului (membrane mucoase).

Cauzele pot fi o tulburare a sistemului imunitar (afecțiune autoimună), istoricul familial  sau un eveniment declanșator (stresul, arsurile solare severe, contactul cu o substanță chimică). Factorii de risc sunt ereditatea, vârsta și pielea sensibilă.

Hiperhidroza

Hiperhidroza este o boala de piele ce declanșează transpirație excesivă, anormală, care nu este neapărat legată de căldură sau activitate fizică intensă. Este posibil ca pacientul să transpire atât de mult încât să devină vizibil pe haine. Transpirația asociată cu hiperhidroza este în mod normal foarte activă la nivelul mâinilor, picioarelor și axilelor, din cauza glandelor sudoripare în exces.

Simptomatologia implică observarea cantității de transpirație și a momentelor apariției acesteia. Transpirația excesivă experimentată prin hiperhidroză depășește cu mult transpirația normală. Afecțiunea provoacă cel puțin un episod pe săptămână, în timpul orelor de veghe (înainte de somn sau abia la trezire). Transpirația apare de obicei pe ambele părți ale corpului, iar dacă aceasta ajunge în punctul în care perturbă rutina zilnică fără un motiv aparent, atunci se recomandă vizitarea medicului specialist.

Cauza apariției este reprezentată de componenta ereditară. La hiperhidroza de tip doi, mult mai gravă ca tipul unu, cauza este de obicei o altă afecțiune, precum: diabetul, problemele cu tiroida, nivelul scăzut de zahăr din sânge, atacul de cord, infecțiile sau tulburările sistemului nervos.

Alte surse: www.mayoclinic.org

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.