Bolile cardiovasculare: când este recomandat să ne adresăm medicului și ce presupune procesul de diagnosticare

Cei mai mulţi pacienţi aleg să se adreseze medicului doar atunci când nu se simt bine, iar chiar și atunci unii preferă să amâne prezentarea la medic.

Circumstanţele generale pentru care este bine să programaţi vizita la cardiolog, chiar şi în absenţa simptomelor specifice, sunt:

– Antecedente în istoricul familial de boli cardiovasculare, în special morți subite, infarct de miocard, accident vascular cerebral, mai ales la vârstă tânără;

– Dacă sunteți fumător, în cazul unui exces ponderal important, vârsta de peste 45 ani la bărbaţi și de peste 55 ani la femei, sedentarismul, alimentația nesănătoasă;

– Dacă aveți hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel crescut al colesterolului.

Este imperios necesar să vă prezentaţi pentru o evaluare cardiologică dacă aveţi unul sau mai multe dintre simptomele: durere toracică anterioară (retrosternală), dispnee sau dificultatea la respiraţie sau scurtarea respirației, sincopă, palpitații, edeme sau alte simptome precum fatigabilitatea, hemoptizia, tusea sau cianoza.

Trebuie să reținem că evaluarea completă a stării de sănătate, diagnosticul timpuriu și o strategie corectă de tratament sunt factorii de care depind evoluția bolii, prognosticul pacientului și calitatea vieții acestuia, în timp ce diagnosticul tardiv poate fi fatal în multe afecțiuni cardiovasculare sau poate reduce drastic eficiența tratamentului și șansele de recuperare și vindecare ale pacientului.

Abordarea bolnavului cardiac începe cu istoricul și examenul fizic. O anamneză directă și meticuloasă și un examen fizic atent sunt esențiale în ghidarea diagnosticului și a strategiei terapeutice.

Evaluarea paraclinică cuprinde:

 • Electrocardiograma de repaus – ajută la identificarea ischemiei miocardice, aritmiilor, diselectrolitemiilor, în evaluarea bolnavilor cu substrat genetic și în ghidarea terapiei. De aceea, electrocardiograma de repaus reprezintă o investigație esențială pentru examenul cardiologic.
 • Monitorizarea ECG ambulatorie (Holter ECG) – este utilizată pentru obiectivarea tulburărilor de ritm sau anomaliilor electrice cardiace survenite în cursul activităților fizice obișnuite. La pacienții simptomatici prin palpitații, sincopă sau cei cunoscuți cu fibrilație atrială paroxistică, extrasistole ventriculare sau supraventriculare este utilă monitorizarea holter ECG pentru stabilirea diagnosticului și ghidarea tratamentului.
 • Testul de efort ECG -este utilizat la pacienții cu durere toracică anterioară, la cei cu probabilitate pretest intermediară de boală coronariană aterosclerotică, în vederea diagnosticului și stabilirea severității ischemiei miocardice.
 • Analize de sânge – evaluarea profilului biochimic al pacientului cu afecțiune cardiovasculară este util în stabilirea riscului cardiovascular total, evaluarea altor afecțiuni asociate, determinarea unor dezechilibre metabolice care pot agrava sau determina simptomatologia bolnavului cardiac, precum și în ghidarea și evaluarea eficienței tratamentului.
 • Radiografia toracică – evaluează aspectul cordului și al cavităților sale, se obțin informații cu privire la circulația pulmonară, aorta toracică și afecțiunile pulmonare asociate. Radiografia toracică poate fi utilă și în monitorizarea pacienților cu diferite dispozitive cardiace implantate.
 • Ecocardiografia – metodă imagistică neinvazivă și neiradiantă care utilizează ultrasunetele pentru a recompune în timp real imagini în mișcare ale aparatului cardiovascular. Ecocardiografia reprezintă cea mai utilizată investigație imagistică în cardiologie datorită numeroaselor avantaje pe care le aduce: furnizează cu acuratețe multiple informații despre structura și funcția inimii, este lipsită de riscuri (poate fi efectuată atât femeilor gravide, cât și copiilor), larg disponibilă și ușor repetabilă chiar la patul bolnavului.
 • Cateterismul cardiac și coronarografia – explorare invazivă a aparatului cardiovascular care presupune introducerea unor catetere prin abordul arterei radiale sau femurale care ajung până la nivelul arterelor coronare sau cavităților cardiace. Pentru că procedura este invazivă, decizia de a efectua cateterism cardiac trebuie să aibă în vedere raportul între riscul procedurii și beneficiul așteptat. Coronarografia reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul anatomic al bolii cardiace ischemice și al anomaliilor congenitale coronariene. Poate fi utilizată atât electiv pentru evaluarea pacienților cu angină pectorală de efort stabilă și probabilitate crescută de boală coronariană aterosclerotică, cât și în urgență, la pacienții cu sindrom coronarian acut. Angiografia periferică cu substanță de contrast reprezintă standardul de aur pentru evaluarea imagistică a leziunilor vasculare arteriale periferice.
 • Ecografia intravasculară este o metodă invazivă de analiză a peretelui vascular cu ajutorul ultrasunetelor, utilizând un cateter special care este introdus în lumenul vascular printr-o tehnică asemănătoare angiografiei coronariene. Prin intermediul acestei metode imagistice pot fi identificate și caracterizate plăcile de aterom în faza subclinică a aterosclerozei și prezența fenomenului de remodelare pozitivă care obiectivează încărcarea aterosclerotică progresivă în absența detectării coronarografice sau a prezenței simptomelor.
 • Scintigrafia miocardică de perfuzie constă în utilizarea radiofarmaceuticelor cu tropism miocardic, pentru a detecta zone cu modificări de perfuzie. Scintigrafia miocardică de perfuzie la stres presupune asocierea protocoalelor de stres în vederea evaluării comparative a parametrilor metabolici și funcționali la stres și în repaus.
 • Tomografia cu emisie de pozitroni reprezintă o variantă de scintigrafie de stres care detectează fotonii emiși de coliziunea pozitronului cu țesuturile. Reprezintă cea mai bună tehnică pentru evaluarea viabilității miocardice, dar este cea mai puțin disponibilă fiind dependentă de trasori cu durată scurtă de viață.
 • Tomografia computerizată cardiac – reprezintă o metodă imagistică noninvazivă, iradiantă, ce folosește o substanță de contrast iodată injectată intravenos și un aparat de computer tomografie multislice pentru a obține imagini de la nivelul cordului și al vaselor mari mediastinale (aorta, artere pulmonare, vena cavă superioară).
 • Rezonanța magnetică cardiacă – reprezintă standardul de aur pentru evaluarea volumelor, masei și fracției de ejecție atât a ventriculului stâng, cât și a ventriculului drept. Este cea mai bună alternativă de evaluare imagistică la pacienții cu fereastra ecografică deficitară și este metoda de elecție pentru investigarea pacienților cu malformații cardiace congenitale.
 • Studiu electrofiziologic – reprezintă o investigație invazivă ce testează activitatea electrică a inimii cu scopul de a depista locul de la nivelul cordului unde își are originea un anumit ritm anormal. Presupune introducerea unui cateter, sub anestezie locală, la nivelul venei femurale care este poziționat ulterior în interiorul inimii. Aceste catetere sunt utilizate fie pentru a furniza impulsuri electrice de intensitate foarte mică, fie pentru a înregistra semnale electrice de la nivelul cordului.

Metodele de diagnostic pentru afecțiunile cardiovasculare sunt într-o continuă dezvoltare și devin din ce în ce mai numeroase, mai complexe, necesitând personal specializat pentru fiecare metodă de diagnostic. Se impune o echipă multidisciplinară pentru managementul complet al unui pacient cu afecțiune cardiovasculară: cardiolog clinician, intervenționist, electrofiziolog, în care este esențială o bună comunicare interdisciplinară și evaluarea comprehensivă a pacientului cardiovascular.

Sursă material: Dr. Octavian Zară

Bibliografie:
Carmen Ginghina; Mic tratat de cardiologie; 2017.
Society of Cardiology; ESC Clinical Practice Guidelines-Dyslipidaemias; 2019.
Society of Cardiology; ESC Clinical Practice Guidelines-CVD Prevention in Clinical Practice; 2016.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.