Bronzul și protecția solară

Bronzul în timpul verii poate determina arsuri solare, tulburări de pigmentare, îmbătrânirea pielii și chiar cancer de piele. Din acest motiv produsele cu factor de protecție solară devin o necesitate. Medicul specialist explică în detaliu.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Cosmina Popescu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Clinicii Intermedicas:

Cât de periculoasă este dependența de bronz și ce riscăm dacă abuzăm de razele ultraviolete? Cât de repede vine apar consecințele?

Bronzul a devenit o modă la care apeleaza tot mai multe persoane și în special tinerele. Dependența pentru bronz, indiferent de sezon,  este extrem de des întâlnită, chiar și atunci când radiațiile UV ale soarelui nu mai sunt disponibile, apelându-se la solar, loțiuni sau creme autobronzante etc. Această dependență psihologică și fizică de bronz se numeste Tanorexie.

Dependența de bronz se poate explica prin faptul că acțiunea radiațiilor UV stimulează eliberarea  de endorfine, așa-numitul  “hormon al fericirii”, ce conferă o stare de bine.

Pe lângă această dependență ce se încadrează în tulburările dismorfice corporale, expunerea la radiații UV mai poate determina arsuri solare, tulburări de pigmentare, îmbătrânirea pielii, cancer de piele.

Arsurile solare repetitive, prin injuriile ce le provoacă la nivel celular (keratinocite si melanocite), pot fi precursoare în apariția melanomului.

În ceea ce privește cancerul de piele, s-a demonstrat că expunerea la radiații UVA și radiații UVB cauzează aproximativ 90% din cancerul de piele, cel mai periculos fiind melanomul.

Toate aceste reacții adverse ar putea fi diminuate folosind corect atât protecție solară externă, cât și protecție solară internă.

Interviul integral pe 360medical.ro.

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.