Consult dermatologie: când trebuie să consulți un medic dermatolog

Fiind cel mai mare organ din corp, pielea întâmpină de-a lungul timpului o varietate  de stimuli ce-i pot influența structura sau starea generală de sănătate a pacientului. Factorii asociați moștenirii genetice, mediul înconjurător, vremea, calitatea aerului, gradul de poluare sau alergiile sunt doar o parte dintre stimulii ce determină starea pielii.

Toate acestea pot provoca erupții cutanate, înroșire, uscăciune, mâncărimi, pete groase sau eczemă. Totuși, cazurile în care apar simptome grave sunt rare, majoritatea fiind ușor de tratat, de exemplu atunci când sunt întâmpinate mici modificări ale pielii în mărime, formă, culoare, textură, local și fără durere.

Însă, dacă modificările pielii se extind pe tot corpul, cu semne de infecție și eventual febră, atunci este indicat consultul la un medic dermatolog. Câteva dintre posibilele semne ce indică necesitatea unei vizite în cabinetul medicului dermatolog sunt:

  • Transpirație excesivă;
  • Piele uscată;
  • Alunițe care se modifică;
  • Erupții cutanate;
  • Sensibilitate la soare;
  • Prezența coșurilor.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Vali Anton – medic dermatolog în cadrul Concierge Medical.

medic dermatolog

Transpirație excesivă și piele uscată

Hiperhidroza este o afecțiune ce determină un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, afectând cantitatea de transpirație eliminată și termoreglarea corporală. În esență, afecțiunea aduce multă transpirație, în mod neobișnuit, rezultând probleme ale pielii, precum coșurile sau iritațiile.

Pielea uscată prezintă un aspect specific, fiind completată de mâncărimi aproape incontrolabile. Apare adesea din cauza vârstei și se poate trata cu băi reci, creme hidratante, un umidificator sau produse anti-prurit. Dacă pielea uscată și mâncărimile persistă în ciuda administrării unui tratament, extinzându-se pe tot corpul, și cu senzație de febră, atunci este indicat ca pacientul să se prezinte la medic. Semnele pot fi manifestări ale unor reacții adverse, probleme la ficat, probleme cu tiroida, psoriazis sau eczemă.

Alunițe care se modifică

Alunițele, cunoscute în lumea medicală sub denumirea de nevi melanocitari (pigmentari), sunt excrescențe la nivelul pielii, mici pete, ce au o culoare mai închisă decât aceasta, variind de la nuanțe de roz până la maro închis. Ele constau în aglomerări de celule care produc melanină, respectiv pigmentul care dă culoarea pielii. Majoritatea persoanelor prezintă alunițe, unele fiind înnăscute, iar altele dobândite pe parcursul vieții.

Dermatologii recomandă auto-examinarea alunițelor cel puțin o dată pe lună. Este important să acordăm atenție modificărilor acestora și în același timp să observăm noile alunițe care apar. Schimbarea lor indică de cele mai multe ori afecțiuni ale organului cutanat, una din ele fiind cancerul de piele. Pentru analiză, trebuie avute în vedere: simetria, marginile, culoarea, diametrul și ritmul de evoluție ale alunițelor. Dacă aceste schimbări apar, se recomandă vizita la dermatolog.

Erupții pe piele

Petele roșii reprezintă o problemă medicală obișnuită, dar atunci când ele apar împreună, într-un număr mai mare, în focare, se numesc erupții cutanate. Ele apar din cauza infecțiilor de piele sau infecțiilor diseminate, a iritațiilor pielii sau reacțiilor alergice. Sistemul imunitar apără corpul de bacterii și viruși pe care îi consideră inamici, însă în unele cazuri el va acționa chiar și împotriva unor substanțe ce nu reprezintă o amenințare. Aceste substanțe sunt cunoscute sub denumirea de alergeni, iar reacția organismul împotriva lor se numește reacție alergică.

Erupțiile pot indica urticaria, dermatita, psoriazisul, hipertensiunea arterială sau stresul. În timp, petele pot să se înmulțească, să-și schimbe mărimea, să se înroșească mai rău, devenind inestetice. De asemenea, apar mâncărimile care devin tot mai dese și inconfortabile, influențând calitatea vieții pacientului.

Sensibilitate la soare și apariția coșurilor

Sensibilitatea la soare se dezvoltă și se transformă într-o reacție alergică din cauza expunerii excesive la radiațiile ultraviolete UVA, dar și la cele UVB, care pătrund în piele și afectează celulele epidermei.Ca un răspuns la acest stimul, pielea se apără de radiațiile solare cu o reacție imunitară, trecând prin înroșire și inflamare. Alergia la soare nu se compară cu arsurile de piele pe care le întâmpină o persoană în vacanță pe litoral, ci se manifestă rapid prin simptome ca înroșirea pielii, erupție cutanată pruriginoasă sau vezicule pe spate, pe umeri, pe brațe și tălpi.

Un alt simptom care poate indica necesitatea unui consult este apariția coșurilor, a punctelor negre și a punctelor albe excesive. Caracterul haotic al apariției și al dispariției lor, mărimile considerabile, abundența lor, situarea în mai multe zone corporale precum cele de la nivelul feței, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui și brațelor pot fi efecte ale acneei sau ale altor afecțiuni. Printre factorii de risc se enumeră vârsta, hormonii, alimentația, medicamentele, istoricul familial și stresul. Este necesară vizita la dermatolog dacă după perioade îndelungate coșurile nu dispar.

Alte surse: www.webmd.com

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.