Care sunt cele mai frecvente mituri despre cancer

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știm despre cancer este că poate fi învins dacă este depistat din timp, în urma investigațiilor regulate. Dar, mulți dintre cei care au suspiciuni legate de această afecțiune preferă să se informeze din diverse surse neoficiale în loc să meargă imediat la medicul specialist.  Asist. Univ. Dr. Oana Trifănescu, medic primar oncolog și parte din echipa de medici a Intermedicas, prezintă cele mai des întâlnite mituri despre cancer și adevărul cu privire la acestea.

Mitul 1: Carnea „hrănește” cancerul

Potrivit medicului Oana Trifănescu, unul dintre cele mai dese mituri cu privire la cancer este acela că pacienții diagnosticați cu cancer nu trebuie să consume carne, pentru că acest lucru conduce la hrănirea celulei canceroase, ajutând-o să se dezvolte.

Specialiştii contrazic vehement acest mit.

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din carne. Trebuie să ştie că pot mânca orice, dacă nu există restricţii alimentare impuse de alte afecţiuni. Bineînţeles, că dieta trebuie să conţină şi fructe și legume”.

De asemenea, sportul, dieta sănătoasă, protecţia solară şi hidratarea sunt vitale pentru supravieţuirea pe termen lung a pacienţilor cu cancer.

Mitul 2: Produsele naturiste te pot vindeca de cancer

Potrivit unui studiu realizat recent, 30% dintre pacienții diagnosticați cu cancer sunt convinși că există tratamente naturiste la fel de eficiente precum chimioterapia sau radioterapia. Acest lucru nu numai ca este total fals, dar, de multe ori, aceste produse interferează cu medicamentul activ, scăzând eficiența acestuia din urmă.

„În cele mai mult cazuri, pacientul nu are informații despre substanța activă din naturiste. În schimb, orice medicament pe care medicii îl administrează pacientului este reglat, concentrația este bine stabilită și este dovedit printr-un studiu clinic că este eficient. Aceste suplimente naturiste nu sunt supravegheate de către nimeni și nu există nicio informație dovedită științific cu privire la eficiența lor și la interacțiunea cu medicamentele pe care noi le administrăm”, atrage atenția Dr. Oana Trifănescu.

Mitul 3: Biopsia duce la extinderea tumorii

Și această părere este una eronată, nefiind dovedită. Biopsia este esenţială pentru diagnosticarea bolii şi planificarea schemei de tratament.

„În general, atunci când facem tratament local vom exciza și acolo unde s-a făcut biopsia. În schimb, biopsia pune diagnosticul de cancer, spune cât de avansat este cancerul respectiv, ne spune ce factori de prognostic are – adică cum a evoluat boala respectivă –  și ne mai arată dacă există vreun factor predictiv – dacă putem să identificăm o țintă pe care noi să o putem utiliza în tratament pentru a personaliza tratamentul”, mai explică medicul specialist.

Subinvestigator în numeroase studii clinice și co-autoare a multor articole publicate din domeniu, Dr. Oana Gabriela Trifănescu este medic primar oncologie la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, asistent universitar al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și doctorand în oncologie. Datorită experienței internaționale și pregătirii științifice îndelungate, din anul 2010, dr. Oana Trifanescu este certificată ca Oncolog European, prin examinare competitivă (ESMO examination certificate). De asemenea, este membru activ al European Society of Medical Oncology – ESMO și al Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.

4 februarie, ziua luptei împotriva cancerului

În fiecare an, 4 februarie marchează Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului şi militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii. Scopul acestei zile este, de fapt, reducerea semnificativă a cazurilor de cancer şi a deceselor cauzate de acesta.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie nonguvernamentală care are drept obiective promovarea echităţii şi integrarea controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare. Organizaţia urmăreşte, de asemenea, creşterea nivelului de conştientizare şi de educaţie a populaţiei privind cancerul, prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din întreaga lume.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.