Caz SECOND OPINION: Fara chimioterapie, datorita investigatiilor suplimentare

Pacientul Iustin Chetrari, un om foarte activ, in varsta de 72 de ani, a suferit, la inceputul acestui an (5 februarie), o interventie chirurgicala de indepartare a tumorii din pancreas.

Ni s-a comunicat ca doar dupa operatie vom putea avea mai multe detalii privitoare la starea de sanatate si la ce ar trebui sa mai facem ulterior. Cum tatal meu se simtea foarte rau dupa interventie, am decis sa apelam la un medic oncolog care ne-a spus ca nu sunt foarte multe sperante, recomandandu-i-se totusi chimioterapie”, declara Mariana, fiica pacientului.

Vazand ca starea pacientului nu era una buna, iar medicul oncolog era pesimist, familia si pacientul au decis sa apleze la Intermedicas pentru a cere o a doua opinie medicala (Second Opinion). Cazul a fost preluat de Dr. Marinela Stanculete, directorul medical al Intermedicas.

“Pacientul avea facut un examen histopatologic, fara a avea insa toate datele privitoare la stadializarea bolii (cunoasterea stadiului bolii permite medicului oncolog sa elaboreze un plan de tratament individual pentru fiecare pacient si sa poata estima care este prognosticul respectivului bolnav). Doamna doctor Oana Trifanescu, medic oncolog in clinica Intermedicas, a cerut investigatii suplimentare care sa ofere informatii despre stadializarea bolii si Second Opinion al examenului histopatologic la Pathologisches Institut der Ludwig-Maximilians-Universität din München, Germania”, explica Dr. Stanculete.

Celulele canceroase fusesera eliminate la operatie

Rezultatele venite din Germania au fost unele foarte bune pentru pacient: celulele canceroase, daca au existat, au fost eliminate integral prin interventia chirurgicala, iar pacientul nu are nevoie de chimioterapie.

“Initial, in acest caz diagnosticul nu a fost unul complet, iar investigatiile suplimentare au relevat faptul ca tratamentul adjuvant recomandat initial – chimioterapia – era unul inutil”, sumarizeaza Dr. Stanculete.

Pacientului i s-a recomandat doar monitorizarea imagistica periodica (3-6 luni).

“Colaborarea cu Intermedicas pe Second Opinion a fost una ireprosabila – promptitudine, profesionalism, si recomandarea specialistului si investigatiilor precise pentru acest caz”, mai spune fiica pacientului.

Despre cancerul pancreatic

Numai 10-15% din pacientii cu cancer pancreatic sunt diagnosticati in timp util pentru a putea fi operati. Rata de supravietuire in urma interventiei chirurgicale este mica deoarece tumora revine in 85% din situatii. In cel mai bun caz, doar 25-30% dintre pacienti traiesc inca cinci ani dupa aceasta operatie.

Nu exista o metoda de depistare precoce a cancerului de pancreas, fiind descoperit, de obicei, doar in stadiul de metastaza.

Simptomele, care nu apar decat in stadiile avansate de boala, includ durere in partea superioara a abdomenului, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate. Toate aceste simptome pot fi cauzate si de alte boli, potrivit Mayo Clinic.

 Second Opinion

In orice situatie medicala ingrijoratoare sunt esentiale siguranta diagnosticului corect, stabilit de o echipa medicala interdisciplinara, si recomandarea solutiilor de tratament cu cea mai mare rata de succes. Acest tip de expertiza se regaseste intr-un raport medical de second opinion.

Second Opinion inseamna siguranta diagnosticului corect si accesul la cea mai buna solutie de tratament pe care o ofera practica medicala la nivel international. Persoanele care au fost diagnosticate cu boli grave au nevoie de certitudinea solutiei medicale, ca fiind cea mai buna, si de eficienta planului de tratament.

A doua opinie medicala este indicata, mai ales, in diagnosticul de boli grave, cornice, sau pentru solutii de tratament medical care pot afecta calitatea vietii pe termen lung.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.