Caz Tumor Board: Cum a reușit un pacient să evite colectomia totală și chimioterapia

R.S., un bărbat în vârstă de 65 de ani, nu avusese, până în decembrie 2017, probleme majore de sănătate. A mers la un spital de stat din Capitală pentru o pneumonie, iar acolo i s-a spus că are niște pete pe colon și ar fi recomandat să facă un RMN.

„Deși nu avusese niciun simptom până atunci, diagnostiul a fost unul fulgerător: cancer de colon. Ni s-a recomandat colectomie totală (scoaterea întregului intestin gros/colon) și chimioterapie”, povestește fiica pacientului.

Pacientul și familia acestuia și-au dorit totuși o a doua opinie medicală care să îi ajute să aibă un diagnostic complet și aprofundat. „Eu sunt de ceva vreme abonată la Intermedicas unde, de fiecare dată, am fost tratată și ghidată foarte bine. Știam că oferă și servicii de Second Opinion și Tumor Board, așa că am decis să mai cerem încă o părere”, adaugă fiica pacientului.

Cazul a fost preluat de Dr. Marinela Stănculete, Concierge Doctor Intermedicas și medic integrator de caz.

„Acest caz a fost unul pretabil pentru gestiune completă și corectă în țară, motiv pentru care am întrunit comisia de Tumor Board, formată dintr-un medic oncolog, doi chirurgi, un radioterapeut și medicul integrator de caz”, explică Dr. Marinela Stănculete.

În urma analizei făcute de această comisie interdisciplinară s-a decis că nu există indicație de colectomie totală, ci parțială, urmată de excizia colonoscopica a polipilor restanți (intervenție minim-invazivă, dar eficientă și suficientă). De asemenea, pacientul nu avea nevoie de chimioterapie, ci doar de monitorizare periodică.

 „Comisia multidisciplinară și discuțiile cu argumente pro și contra (tocmai de aceea comisia a a avut în componență 2 chirurgi), au decelat calea optimă de prezervare a organului, fără a influența negativ prognosticul bolii oncologice și calitatea vieții pacientului pe termen scurt și lung”, concluzionează Dr. Stănculete.

„Tatăl meu a fost operat într-un spital de stat, în ianuarie 2018, chiar de unul dintre doctorii din Tumor Board, medicul chirurg Dragoș Predescu. Operația a fost un succes, iar tatăl meu a revenit, încet-încet, la un stil de viață normal”, completează și fiica pacientului care se declară mulțumită de experiența pe care a avut-o cu Intermedicas: „Am găsit aici umanitate, atenție, disponibilitate, comunicare și empatie. Persoana dedicată este disponibilă tot timpul, pe cele mai moderne mijloace de comunicare, foarte adaptate timpurilor pe care le trăim”.

De asemenea, a fost apreciat faptul că pacientul poate alege singur traseul ulterior. „Chiar dacă este o clinică privată, nu sunt impuse intervenții doar în mediul privat, pacientului i se dau mai multe opțiuni și, împreună cu medicul, aleg ceea ce cred că se pretează cel mai bine”, conchide fiica pacientului.

Despre Tumor Board

Tumor Board reunește o rețea de medici români și străini, care diagnostichează cu mare certitudine și identifică tratamentul eficient în cazurile de cancer, astfel încât pacientul beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală posibilă. De cele mai multe ori, aceasta se dovedește salvatoare de vieți.

Ceea ce diferențiază aceasta abordare de oricare alta este aceea că decizia de tratament este colectivă, integrată și luată în funcție de recomandările specialiștilor pentru fiecare pacient, istoricul său medical și evoluția stării sale de sănătate, precum și în funcție de protocoalele internaționale. Practica medicală a dovedit, astfel, că șansele de reușită sunt mult mai mari decat în cazul în care accesarea specialităților medicale se efectuează secvențial.

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.