Ce este atroza și cum o putem trata

Artroza este cea mai frecventă formă de artrită, care afectează milioane de oameni din întreagă lume.

Toate articulațiile au în interior un strat protector, care acoperă extremitățile osoase. Acesta se numește cartilaj, iar în timp și din cauza unor condiții ( fracturi, hematoame, infecții), acest cartilaj se uzează, permițînd extremităților osoase să între în contact. Când acest lucru se întâmplă, apare durerea.

Deși artroza poate deteriora orice articulație, cel mai frecvent afectate sunt articulațiile mâinii, genunchiului și ale șoldului.

În general, simptomele artrozei pot fi amelorate, deși deteriorarea articulațiilor este ireversibilă. Activitatea fizică, o greutate corporală optimă și unele tratamente medicamentoase ajută la încetinirea evoluției bolii și pot îmbunătăți funcția articulară.

Simptomele artrozei:

 • durere și rigiditate în articulație
 • umflătură
 • dificultate de mișcare a articulației afectate
 • senzația de căldură în articulații
 • pierderea de masei musculare
 • un sunet de crăpătură în articulație, cunoscut sub numele de crepitus

Factorii de risc in apariția artrozei:

 • Vârsta înaintată – riscul apariției atrozei crește odată cu vârsta
 • Femeile sunt mai predispuse la apariția artrozei, deși nu a fost stabilit încă motivul
 • Obezitatea – kilogramele în plus contribuie la presiunea exercitată asupra articulațiilor; deasemenea, țesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamații nocive în și în jurul articulațiilor
 • Accidentările în timpul efortului fizic
 • Moștenirea genetică
 • Boli metabolice, precum diabetul sau hemocromatoza (boală ereditară în care organismul absoarbe și stochează prea mult fier)

 

Metode de tratament. Înainte de a se ajunge la operație, pot fi încercate mai multe variante de tratament, pentru amelioarea artrozei. Una dintre cele mai eficiente metode, sunt infiltrațiile sau injecțiile intra articulare.

 

Principalul component este acidul hyaluronic, o substanță produsă prin inginerie genetică, care are exact aceeași formulă că și lichidul articular;  împreună cu celelalte componente se obține un efect regenerator și ameliorarea cartilajului rămas.

Efectele secundare sunt foarte rare, ținând cont că acidul hyaluronic are aceeași formulă ca și un component articular uman.

Efectul este unul progresiv. Durerea dispare, articulațiile devin mai suple și bolnavul se se poate deplasa cu mai multă ușurință.

 

Medicii nostri. (vedeți aici echipa completă)

Dr. Ioan Dunca, medic chirurg ortoped, are o experiență de peste 30 de ani în spitalele din Franța și Belgia. Anual operează peste 500 de pacienți cu afecțiuni ale șoldului, genunghiului sau umărului.

Recent, a operat un pacient Intermedicas, în spitalul Delta din Bruxelles, redându-i acesta posibilitatea de a merge!

Dr. Dunca: „Pacientul D. Dan de la Intermedicas, a fost operat joi (9 ianuarie) la spitalul Delta din Bruxelles. Operația a durat 4h și a fost o reușită. Pacientul nu a mai mers de 2 ani și a avut 7 intervenții într-un an. Înainte de Intermedicas, a fost sfătuit să rămână așa, căci nimeni nu mai dorea să-l opereze. La Bruxelles i s-a implantat o nouă proteză de șold specială și pacientul a început reeducarea. Reeducarea va fi lungă, anevoioasă dar dl D. este foarte fericit, căci va merge din nou. Mulțumim Intermedicas. ”

 

Programează acum un consult la dr. Ioan Dunca și află care este soluția cea mai bună pentru afecțiunea ta.

Surse:

Surse: https://www.medicalnewstoday.com/

www.mayoclinic.com

www.webmd.com

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.