Evaluarea neuropsihologică a copiilor: ce înseamnă și când este necesară

Neuropsihologia clinică se ocupă cu înțelegerea relației dintre funcționarea creierului și comportamentul uman. O evaluare neuropsihologică oferă informații concrete despre cum poate o problemă de sănătate a creierului (organică sau funcțională) să impacteze asupra abilităților de concentrare a atenției, memoriei sau capacității de a raționa și de a rezolva probleme ale persoanei afectate, explică Monica Bolocan (foto), psiholog practician, specilizat în psihologia copiilor.

Investigațiile medicale (ex: EEG, CT, RMN) arată anomaliile organice sau de funcționalitate electrică a structurilor neuronale, dar nu spun foarte mult despre cât de mult afectează aceste anomalii comportamentul persoanei și, mai ales, funcționarea sa adaptativă (abilitățile de viață, de zi cu zi).

Evaluarea neuropsihologică “scanează” cele mai cunoscute funcții cognitive (ex: atenție, diferite tipuri de memorie, funcții senzoriomotorii, limbajul receptiv și expresiv, raționamentul etc) asociate unor arii corticale specifice pentru a stabili gradul de afectare a acestora.

Evaluarea neuropsihologică include și evaluarea psihologică clinică a stării afectiv-emoționale, oferind un input valoros în diagnosticul diferențial al tulburărilor neurologice și psihiatrice, în urmărirea evoluției copilului înainte, în timpul și după tratament medical sau intervențiile chirurgicale (mai ales dacă acestea includ anestezia generală).

Astfel, neuropsihologul ajută atât medicii (neurologi, psihiatri, neurochirurgi, etc) cât și părinții să înțeleagă:

 • care este relația dintre problemele medicale ale creierului și problemele afective, de comportament său de învățare ale copilului;
 • cum poate fi ajutat copilul să își îmbunătățească performanța în învățare și abilitățile sale adaptative;
 • dacă există și alte tulburări psihologice asociate problemelor neurologice și cum pot fi acestea gestionate;
 • cum evoluează funcționarea cognitivă și starea psihică a copilului aflat sub tratament medical sau după o intervenție neurochirurgicală.

În procesul de evaluare se folosesc informații utile din surse multiple și contexte diverse (obținute prin intermediul și cu acordul părinților):

 • intervievarea părinților și solicitarea de informații de la alte persoane relevante (ex: cadre didactice, alte persoane de îngrijire) prin intermediul unor chestionare standardizate;
 • analiza unor materiale personale ale copilului (desene, picturi, modelaje, caietul de teme și alte documente școlare etc);
 • evaluarea directă a copilului de către psiholog.

Testele de evaluare vor fi selectate în funcție de ipotezele psihodiagnostice rezultate din interviul de anamneză, dar și de cerințele specifice ale medicului care a solicitat acest tip de evaluare, în funcție de problema specifică a copilului.

 Neuropsihologul va adresa anumite întrebări copilului și îi va cere acestuia să execute anumite cerințe, sub formă de joc. Testele de evaluare sunt foarte atractive și includ materiale care trezesc interesul copiilor. Acest tip de evaluare presupune un număr de 2 până la 5 ședințe de evaluare directă, stabilite în funcție de vârsta copilului, natura solicitării și complexitatea diagnosticului.

 În ce situații este necesară o evaluare neuropsihologică?

Iată care sunt cele mai frecvente situații, potrivit psihologului pentru copii, Monica Bolocan:

 • afecțiuni neurologice organice sau funcționale;
 • afectarea creierului, ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral, accident vascular, lipsa oxigenului, infecții etc sau consecutiv expunerii la substanțe nocive, droguri, alcool, gaze (ex: monoxid de carbon) etc;
 • alte probleme medicale asociate prematurității, diabetului, afecțiunilor cronice respiratorii sau cardiovasculare, anumitor boli genetice, afecțiunilor oncologice etc;
 • în cazul suspicionării unor tulburări de neurodezvoltare: ADHD, tulburări de spectru autist, tulburări de limbaj și comunicare, tulburări specifice de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie), deficit intelectual, etc;
 • în orice situație în care se constată o modificare bruscă în personalitatea, comportamentul, starea afectivă, performanța sportiva sau școlara a copilului etc.

Monica Bolocan, psiholog clinician, educațional și școlar, acreditat de Colegiul Psihologilor din România, s-a alăturat de curând echipei de medici a Intermedicas. Ea oferă consultații în zilele de luni și marți. Programări la 021.222.13.70.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.