Ce probleme ginecologice au femeile în funcție de vârstă

Ginecologia este o specialitate medicală și chirurgicală care se ocupă cu studiul morfofiziopatologiei organelor genitale feminine și tratarea afecțiunilor aparatului genital feminin, implicit al proceselor biologice legate de reproducere. De partea cealaltă, obstetrica este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și asistența medicală specializată a femeii pe perioada sarcinii, nașterii și lăuziei (perioada de șase săptămâni după naștere), fiind o etapă temporară în viața acesteia, făcând parte din ginecologie.

Consultul ginecologic este important în viața femeii, începând cu perioada adolescenței, pentru că poate depista din timp multe dintre afecțiunile genitale. Problemele ginecologice nu trebuie ignorate sub nicio formă, deoarece este posibil să ascundă și diagnostice grave care pot reduce speranța de viață a pacientei, dacă nu sunt descoperite la timp. Bolile aparatului genital se traduc, în esență, prin trei simptome principale: durerea, hemoragia și leucoreea, care permit orientarea în stabilirea diagnosticului. Scopurile principale ale controalelor ginecologice regulate, anual, sunt: obținerea de către paciente a informațiilor cu privire la corpul în schimbare, menstruație, sexualitate, sarcină, apoi prevenție și tratament în fața bolilor.

Dr. Codruța Dijmărescu

Afecțiuni ginecologice până în 18 ani

În cazul adolescentelor, cele mai reprezentative probleme medicale din sfera ginecologiei sunt neregularitatea ciclului menstrual și durerea în timpul menstruației. Această durere poartă denumirea de dismenoree. Cele două sunt considerate normale pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani, având în vedere continuarea procesului de creștere.

În multiple cazuri, din teamă sau din cauza interpretării eronate a simptomelor, sunt folosite metode greșite de atenuare a durerii, precum anticoncepționalele sau alte tratamente hormonale. Cele mai multe dureri menstruale dispar în timp, iar cel mai adesea soluția pentru această grupă de vârstă constă în administrarea unui analgezic, la recomandarea medicului specialist.

Afecțiuni ginecologice între 18-29 de ani

În această perioadă a vieții, femeile sunt active din punct de vedere sexual, iar cele mai întâlnite probleme medicale ginecologice sunt legate de bolile cu transmitere sexuală și infecțiile tractului genital (micotice, bacteriene, virale).

Unele dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală în această perioadă a vieții sunt chlamydia și gonoreea. Bolile cu transmitere sexuală, nedepistate și netratate la timp, pot avea repercusiuni asupra sistemului reproducător ce duc pe termen lung la infertilitate.

Întâlnim foarte des chisturi ovariene benigne, funcționale, fiind rezultatul unor tulburări ocazionale sau foarte frecvente de funcție a ovarelor. Sindromul ovarelor polichistice este o altă problemă mai serioasă de funcție a ovarelor și des întâlnită (între 5 și 10% dintre femei), unde ovarul are foarte mulți foliculi de mici dimensiuni care produc hormoni în mod aleatoriu și nu se împlinește ovulația.

Infecțiile tractului urinar apar adesea în corelație cu o viață sexuală activă. Astfel, se recomandă vizite frecvente la medicul ginecolog, în care se pot oferi sugestii referitoare la igiena zilnică și testările anuale recomandate (examenele de secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, Chlamydia și Mycoplasma-Ureaplasma).

Afecțiuni ginecologice între 30-40 de ani

După vârsta de 30 de ani se presupune că există stabilitate în viața sexuală, fiind și o perioadă în care frecvența nașterilor este una ridicată. Problemele specifice vârstei pot fi menopauza precoce, apariția fibromului uterin sau dificultatea apariției unei sarcini. Principalele cauze pot fi consecințele bolilor cu transmitere sexuală, anumite boli inflamatorii pelvine, schimbările hormonale, factori de alimentație, stres sau infertilitatea partenerilor. 

Fibromul uterin aduce noduli miomatoși sau fibromatoși, aceștia reprezentând mici tumori dezvoltate în musculatură și țesut. Frecvența acestora este ridicată, aproximativ 40% dintre femeile de peste 40 de ani prezentând fibroame uterine. Problema devine cu adevărat semnificativă în momentul în care nodulii cresc haotic, atingând mărimi de câțiva centimetri. Nodulii se pot dezvolta în interiorul cavității uterine (provocând menstruații foarte abundente și sângerări intermenstruale) sau în exteriorul acesteia (determinând comprimarea vezicii urinare, a rectului și a vaselor de sânge din vecinătate).

Afecțiuni ginecologice între 40-55 de ani

În acest interval de vârstă, când încep să apară patologiile neoplazice, cea mai frecventă problemă medicală este cancerul de col uterin. După instalarea menopauzei, afecțiunile maligne de tipul cancerelor de col uterin, ovar, uter și sâni sunt mai des întâlnite. Se recomandă o atenție desăvârșită și controale periodice pentru depistarea din timp a acestor afecțiuni prin realizarea testelor Babeș-Papanicolau, a mamografiilor sau a chiuretajului biopsic.

Mai exact, după 45 de ani vizitele anuale la ginecolog și efectuarea testului Babeș Papanicolau sunt vitale, pentru că au rolul de a depista din timp leziunile precanceroase ale colului uterin.

De asemenea, după instalarea menopauzei, în intervalul 50-55 de ani, cresc și șansele de apariție a cancerului de endometru. Acesta apare ca urmare a modificărilor fluctuațiilor hormonale, unde mucoasa uterină poate suferi o serie de transformări, evoluând inclusiv spre procese de malignizare. Neoplasmul ovarian, destul de frecvent, are în etiologie mai mulți factori favorizanți, printre care: multiparitatea, menarha precoce, factorii familiali (mutațiile genei BRCA1 și BRCA2), rolul entometriozei, apartenența la grupa sanguine A II, expunerea la noxe exogene (talc, azbest) și iradierea repetată a pelvisului.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Codruța Dijmărescu

Alte surse:https://www.mayoclinic.org/

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Alte articole din categoria

"

"

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.