Ce trebuie sa stii despre malprezentari

Malprezentarile constituie o modalitate anormala de pozitionare a copilului in momentul nasterii si pot necesita interventie medicala, respectiv nastere prin cezariana. Ce tipuri de malprezentari exista, prin ce anume se caracterizeaza fiecare si cum pot fi remediate veti afla in continuare.

Ce sunt malprezentarile?

Pozitia unui bebelus la finalul sarcinii constituie un aspect important cu privire la modul in care va decurge nasterea. Desi majoritatea bebelusilor intra in pelvis cu capul inainte (termen desemnat in domeniul medical drept prezentatie) si cu barbia impinsa catre piept, pozitie cunoscuta drept occipito-anterioara stanga, unii nu fac acest lucru. Malprezentarea/malprezentatie este termenul folosit de specialisti cand bebelusul se afla in pozitia gresita pentru nastere comparativ cu pelvisul matern, respectiv alta decat cea de vertex (cu varful capului inainte).

Prin urmare, diversele malprezentari pot fi (cu mentiunea ca unele lucrari de specialitate incadreaza drept malprezentari pe cea cefalica-exceptie vertex, pelviana, transversa, restul fiind considerate malpozitii) dupa cum urmeaza:

– prezentatie cefalica (cu capul inainte) sinciput (cu fruntea inainte), in sprancene (cu sprancenele inainte), cu fata sau cu barbia inainte

– prezentatia pelviana (fesele sau picioarele inainte) completa, modul picioarelor inainte sau franca (sezutul inainte)

– prezentatia transversa de brat, umar sau trunchi

Factorii predispozanti la malprezentari includ: prematuritatea, sarcinile multiple, anormalitatile uterului (fibroame), uter septet partial, fetus anormal, placenta praevia, primiparitatea (gravidele aflate la prima sarcina).

Prezentatia pelviana

Este cea mai des intalnita forma de malprezentare, majoritatea copiilor fiind identificati chiar inainte de travaliu (o treime din copii sunt diagnosticati prin palpare directa prin cervix); este mai frecventa in travaliul prematur. Dupa varsta gestationala de 37 saptamani, versiunea cefalica externa poate fi incercata prin rasucirea manuala a bebelusului /manipularea abdomenului mamei. Aceasta manevra reduce riscul de nastere non-cefalica si nu este periculoasa. Tehnicile de postura materna au fost de asemenea testate, insa nu se cunoaste eficacitatea lor. Multe gravide cu prezentatie pelviana pot naste pe cale vaginala. Factorii care usureaza acest tip de nastere includ: o greutate a copilului intre 2-3,8 kg amplasat intr-o prezentatie simpla (nu cu picioarele sau genunchii inainte), lipsa unei cezariene anterioare si un pelvis de dimensiune medie.

In cadrul unui studiu, femeile care au optat pentru o cezariana electiva in cazul unei prezentatii pelviene in prima sarcina au prezentat 1 din 10 sanse sa necesite o interventie cezariana pentru o prezentatie pelviana la o sarcina ulterioara. In ansamblu, incidenta unei cezariene repetate pentru al doilea copil a fost de 43,8% iar cele care au trecut prin travaliu s-au incadrat intr-un procent de 84% de nastere vaginala (rezultate favorabile comparate cu femeile ce au trecut printr-o nastere cezariana electiva cu prezentatie cefalica in prima sarcina).

Domnul doctor Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie,Intermedicas-Second Opinion ne ofera urmatoarele informatii despre malprezentari:

“Vorbim in general despre prezentatii, varietati de prezentatii si pozitii. Prezentatia normala, cea mai frecventa, considerata eutocica (normala), este craniana, cu regiunea occipitala a copilului la stanga mamei, catre anterior, in asa fel incat iesirea din canalul de nastere sa se faca cu fata catre posterior.

Varietatile de prezentatie craniana, asa zise posterioare, in care regiunea occipitala a copilului se gaseste in partea posterioara a pelvisului matern, sunt dificile, presupun travalii laborioase si se soldeaza de multe ori cu leziuni obstetricale importante.

O alta varietate de prezentatie craniana este prezentatia faciala, care in anumite conditii, poate sa se petreaca spontan.

Toate celelalte varietati de prezentatie craniana: frontala, bregmatica, sunt de regula greu de realizat pe cale naturala.

Prezentatia pelviana, in care fatul intra in canalul de nastere cu pelvisul, respectiv picioarele, este considerata in ziua de astazi ca distocica (anormala) si in urma unui studiu efectuat la nivel european, nu exista argumente solide pentru nasterea pe cale vaginala, din prezentatie pelviana.

Prezentatia transversa este apanajul nasterilor operative.

Exista de asemenea prezentatii compuse: mana – craniu, picior – craniu.

Varietatile posterioare de prezentatie craniana pot, in timpul travaliului, sa se transforme in prezentatii anterioare prin rotatia craniului in bazin. Schimbarea pozitiei in timpul travaliului poate sa ajute in acest sens, uneori insa e nevoie de interventie obstetricala (forceps etc.). Prezentatiile transversa si pelviana pot beneficia inaintea nasterii de asa-zisa versiune externa, in care se incearca, prin manipulare externa, repozitionarea fatului in prezentatie craniana. In Romania, exista relativ putina experienta cu asemenea proceduri. Autori englezi raporteaza o rata de reusita de pana la 70% a procedurii de versiune externa.

Ca orice prezentatie craniana altfel decat cea cu occiputul anterior, respectiv fata posterior, cat si prezentatia pelviana transversa si compusa pot sa ridice probleme obstetricale majore si reprezinta indicatie legitima pentru nastere operativa.”

 

Citeste mai mult …

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.