Cele mai des întâlnite afecțiuni cardiace la copii

În anul 1995, doctorul  Dr. Youssef Tammam (foto) obținea titlul de Doctor în Științe Medicale cu o lucrare despre Chirurgia Cardiaca Pediatrica – un studiu făcut în multe centre din România, Milano și Barcelona. De atunci și până în prezent, doctorul de origine siriană a rămas atașat de chirurgia pediatrică, doar în ultimii 5 ani gestionând peste 1000 de cazuri de nou-născuți și copii.

„În cazul chirugiei pediatrice nu este importantă statistica sau numărul mare de cazuri, ci complexitatea și dificultatea acestei specialități. De exemplu,  cei mai mari cardiochirugi din lume nu operează mai mult de 200 de cazuri pe an”, explică doctorul Dr. Youssef Tammam.

Potrivit medicului care face parte din programul de Visiting Professors al Intermedicas, în prezent, rata de succes în cazul chirurgiei cardiace pediatrice este una foarte mare. „Dacă în anii ’70 vorbeam despre o mortalitate de 80%, acum rata de succes în lumea dezvoltată este de 95%”.

Cele mai frecvente afecțiuni cardiace la copii

  • Defectul septal interventricular (DSV) este o malformație congenitală care constă într-un orificiu în septul interventricular, creând o comunicare anormală între cei doi ventriculi. Pacientului cu defect septal interventricular are un orificiu care permite trecerea sângelui din ventriculul stâng în ventriculul drept (pentru ca presiunea din ventriculul drept este mult mai mică decât presiunea din ventriculul stâng, cu 25-30%). Aceasta duce la supraîncărcarea circulației pulmonare și a atriului și ventriculului stâng dar și la scăderea cantității de sânge trimisă în circulația sistemică. Aceste schimbări duc în timp, dacă defectul interventricular mare nu a fost corectat, la modificări ireversibile mai ales în circulația pulmonară.
  • Defectul septal atrial (DSA), este o boală cardiacă congenitală (BCC) simplă, care reprezintă persistența comunicării între atriul stâng și atriul drept la nivelul septului interatrial. Cel mai frecvent tip (80 % din cazuri) este DSA tip ostium secundum, situat în regiunea mijlocie a septului interatrial. Pe locul 2 ca frecvență este DSA tip ostium primum (15% cazuri), situat în regiunea inferioară a septului interatrial și care mai poartă numele de canal atrio-ventricular parțial. Celelalte trei tipuri sunt mai puțin frecvente (defect tip sinus venos superior, tip sinus venos inferior, tip sinus coronar).
  • Malformații congenitale la copiii cu Down. Malformațiile congenitale de cord reprezintã defecte apãrute la nivelul aparatului  cardiovascular, care afecteazã populația generalã în procent de 0.8%. Din păcate, copiii cu sindrom Down prezintã o incidențã a afectãrii cardiovasculare în procent de peste 50%. Afecțiunile cel mai frecvent întâlnite sunt: canalul atrioventricular, defectele septale, precum defectul septal interventricular și interatrial, canalul arterial persistent, sau malformații cardiace cianogene de tipul tetralogiei Fallot sau a ventriculului stâng hipoplazic. Din cauza riscului de afectare cardiovascularã la pacienții cu sindrom Down se recomandã efectuarea unui consult cardiologic, într-un serviciu de  cardiologie pediatricã, cât mai devreme posibil, pentru ca în cazul existenței malformației congenitale de cord, aceasta sã fie detectatã, monitorizatã și tratatã pânã la rezolvarea chirurgicalã.

Dr. Youssef Tammam: „Aproape toate cazurile pe care le avem sunt destul de dificile, în special cele de la spitalul „Marie Curie” pentru că este un centru de urgență unde vedem și mulți nou-născuți, iar în aceste cazuri complexe mortalitatea este mult mai mare. De exemplu, sunt patologii pe care trebuie să le operezi în prima zi de viață. Sunt anumite cazuri pe care trebuie să le operezi la 10 zile, alte malformații la 1 lună, alții pot să aștepte 3-4 luni. Sunt puține patologii care pot fi operate până la 2 ani”.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.