Chiropractica: ce presupune și care sunt beneficiile unui astfel de tratament

Chiropractica și-a câștigat recunoașterea la nivel global datorită eficienţei de care a dat dovadă în rezolvarea unora dintre cele mai complexe afecțiuni medicale, de cele mai multe ori fără tratament medicamentos sau procedee invazive. Acest tratament a fost inventat de către David Palmer, supranumit întemeietorul chiropracticii moderne, încă din 1845. Bazându-se pe experiența practicii de peste un secol, chiropractica a devenit în Statele Unite ale Americii a doua cea mai mare formă de asistență din domeniul medical, numărul practicienilor continuând să crească de la an la an. 

Baza chiropracticii este tratamentul subluxației la nivelul coloanei vertebrale care afectează sistemul nervos, putând genera alte probleme de sănătate. În vederea tratamentului, chiropractorii iau în calcul conformația pacientului, legătura dintre aceasta și sistemul nervos și capacitatea corpului de auto-vindecare. O astfel de procedură se concentrează pe sursa problemei și nu doar pe ameliorarea temporară a simptomelor, fiind privită ca o formă alternativă de asistență medicală, din ce în ce mai răspândită la nivel internațional.

Ce afecțiuni tratează chiropractica?

Chiropracticienii tratează o gamă largă de afecțiuni în mod natural folosind tehnici specifice împreună cu alte forme de tratamente naturiste. Aceștia nu folosesc și nu  prescriu medicamente, ajutând organismul să se vindece singur. Una dintre principalele zone de tratament este subluxația, însemnând o nealiniere a vertebrelor și a articulațiilor care duce la presiune nervoasă, generând diverse boli.

Printre afecțiunile care pot fi combătute prin intermediul chiropracticii se numără: durerile de cap, durerile de gât, problemele de umăr (precum bursita sau umărul înghețat), sindromul tunelului carpian, durerile de braț și mâini, durerile de spate, durerile de picioare, hernia, compresia nervoasă (nervul ciupit), traumatismele cervicale și multe altele. Majoritatea problemelor pe care chiropracticienii le observă la pacienți se află în zona superioară a spatelui și a gâtului. În general, acest fapt este cauzat de șederea prelungită în fața computerului care determină poziția incorectă a corpului.

Care sunt afecțiunile cu cea mai mare rată de succes privind tratarea?

La fel ca majoritatea formelor de îngrijire a sănătății, nimic nu poate garanta reușita de 100% în tratament. Cu toate acestea, chiropractica tinde să aibă un mare succes în ceea ce privește problemele spatelui și ale gâtului. Totodată, tratamentul dă roade și pentru dureri de cap, compresii nervoase, leziuni repetate și suprasolicitare, probleme ale zonei lombare și pelviene, mai ales după sarcină. Alte afecțiuni includ artrita și problemele discului coloanei vertebrale. De asemenea, chiropractica oferă rezultate foarte bune pentru copii. Unii chiropracticieni pot folosi alternativ și terapia cu laser rece (cunoscută și sub denumirea de LLLT) care ajută la tratarea leziunilor țesuturilor moi cum ar fi bursita umărului, cotul de tenis, tunelul carpian, fasciita plantară, accelerând vindecarea după o intervenție chirurgicală. 

Căror persoane se adresează aceste tehnici de chiropractică?

Chiropractica este un tratament la care poate apela oricine, de la bebeluși la vârstnici, procedura fiind personalizată în funcție de starea de sănătate a pacientului, afecțiunile și nevoile acestuia. În general, către această terapie se îndreaptă persoanele care lucrează mult timp la birou sau cele care au încercat diverse forme de asistență medicală care nu au avut succes în rezolvarea problemelor de sănătate cu care se confruntă.

Cui nu este recomandată chiropractica?

Există unele condiții care nu pot fi tratate prin intermediul acestei terapii. De cele mai multe ori, pacienții cu osteoporoză severă (pacienții cu forme ușoare până la moderate se pot trata utilizându-se un instrument special de ajustare numit Activator), hernii de disc mari sau forme de cancer nu pot fi ajutați de chiropractică. Cu toate acestea, fiecare pacient este diferit, iar examinarea și îngrijirea lor se bazează pe o decizie luată în urma unei analize amănunțite asupra stării de sănătate și a istoricului medical.

Ce va simți un pacient după prima ședință de chiropractică?

Pacienții pot simți lucruri diferite după prima ședință de chiropractică, reacția organismului la tratament fiind bazată pe afecțiunea cu care persoana se confruntă, starea generală de sănătate a acesteia, severitatea problemei și intervalul de timp dintre apariția acesteia și urmarea tratamentului. Unii oameni se vor simți ușurați, observând o scădere a durerii și o creștere a flexibilității. Alți pacienți pot resimți o ușoară creștere a durerii, de obicei datorită reacției mușchilor la tratament. Mulți pacienți spun că sunt foarte obosiți după primul tratament și adorm devreme, în timp ce un procent mic de persoane prezintă o creștere a energiei, deoarece tratamentul poate reduce spasmele musculare. 

Sursă: Dr. Adam Langweiler

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.