Colectomia: tot ce trebuie să știi despre intervenția chirurgicală de îndepărtare a colonului

Colectomia este o procedură chirurgicală prin care colonul este eliminat total sau parțial în vederea tratării unor afecțiuni. Colonul, numit și intestinului gros, este parte a  tractului digestiv. Este un organ cu lungime de aproximativ 150 cm și formă cilindrică. Această procedură are rolul de a trata atât boli asociate intestinului gros, cât și afecțiuni ale digestiei care pot prezenta complicații în timp.

În funcție de porțiunea de colon supusă intervenției chirurgicale, colectomia poate fi:

  • Colectomie totală – implică îndepărtarea întregului colon;
  • Colectomie parțială sau subtotală – implică îndepărtarea unei părți a colonului;
  • Hemicolectomie – implică îndepărtarea porțiunii drepte sau stângi a colonului;
  • Proctocolectomie – implică atât îndepărtarea colonului, cât și a rectului.

Afecțiunile tratate prin colectomie

Afecțiunile tratate printr-o astfel de procedură sunt, în general, aferente intestinului subțire. Printre acestea se numără:

Cancerul de colon

În stadii incipiente se realizează de obicei o intervenție parțială, îndepărtându-se o porțiune mică din colon. În funcție de evoluția și gravitatea bolii, poate fi necesară repetarea procedurii în vederea extragerii mai multor bucăți de țesut.

Obstrucția intestinală

Această afecțiune duce la blocarea colonului, iar motivele pot fi multiple. Cauzele obstrucției intestinale și gravitatea contextului medical stau la baza recomandării specialistului de a recurge fie la colectomia parțială, fie la cea totală.

Sângerări incontrolabile

Sângerările abundente pot deveni urgențe medicale și pot aduce în timp complicații. În acest caz, colectomia se va face parțial pentru îndepărtarea porțiunii afectate.

Colita Ulcerativă

Într-o astfel de situație medicală, atunci când medicamentele nu pot controla afecțiunea sau când sunt depistate celule precanceroase la nivelul intestinului, se recomandă colectomie totală.

Boala Crohn

La fel ca în cazul colitei ulcerative, dar în acest context medical specialistul va recomanda intervenția parțială.

Diverticuli

În primă fază se va încerca tratamentul medicamentos, dacă însă boala persistă, atunci se va recurge la colectomie.

Chirurgie preventivă

În cazul în care pacientul prezintă prea multe celule precanceroase în corp sau un istoric familial ce îl predispune la afecțiuni grave, se va recomanda colectomia.

Pregătirea pentru colectomie

Doctorul ar putea să sugereze:  

  •  oprirea administrării unor medicamente ce ridică șansa de complicații în timpul intervenției
  • evitarea consumului de alimente și lichide în ziua procedurii și în cea pregătitoare acesteia
  • consumul de laxative, clisma și antibioticele.

Procesul și recuperarea

Primii pași vor fi verificarea respirației și a tensiunii arteriale. După administrarea unui antibiotic intravenos, pacientul va fi adus în sala de operație, acolo unde se va efectua anestezia generală. Colectomia poate fi deschisă – cu o incizie mare sau laparoscopică – cu trei incizii mici, fiind o intervenție realizată cu ajutorul laparoscopului.

Diferența dintre metoda laparoscopică și metoda clasică

În comparație cu metoda clasică, cea laparoscopică presupune incizii mici, recuperare mai rapidă și tehnologie integrată cu captură foto-video, ce permite analiza amănunțită.

În funcție de situația medicală și starea de sănătate a pacientului, operația poate începe laparoscopic și se poate transforma pe parcurs într-una deschisă.

Odată ce colonul a fost îndepărtat sau refăcut, chirurgul îl va reatașa la sistemul digestiv pentru a permite organismului să elimine fecalele.

Variantele pot fi:

  • resudarea părților ce au rămas în colon
  • atașarea colonului la o incizie în abdomen
  • eliminarea prin pungă, respectiv legarea intestinului subțire de anus.

După operație pacientul va fi mutat la terapie intensivă. Dacă nu apar complicații, acesta va fi dus înapoi în camera de spital.

Îngrijirea pacientului după operație

În primele zile după intervenție, până își va recăpăta funcția digestivă normală, pacientul va primi substanțe nutritive prin perfuzie intravenoasă. Mai apoi se va trece la administrarea lichidelor, urmată de introducerea treptată a alimentelor. În cazul în care intervenția a implicat atașarea colonului de abdomen, pacientul va fi ghidat constant de către medic pentru a învăța cum să îngrijească stoma, să schimbe punga și alte informații esențiale.

Sursă:
www.mayoclinic.org

Medici care te pot ajuta:

Prof. Ion Dina

Dr. Mihai Andrei

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.