Concediu fără probleme: cum ne protejăm cel mai bine pielea?

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale soarelui, trebuie să ne expunem în mod rațional și să luăm în considerare recomandările specialiștilor. Smaranda Nica, medic specialist dermatovenerologie și parte din echipa de medici a Intermedicas, ne spune care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în cazul expunerii la soare, care sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate unei expuneri necorespunzătoare și cele mai curente greșeli pe care le facem în sezonul estival.

 Ce trebuie să facem când mergem la plajă

În cazul în care vacanța se petrece la mare, evitați expunerea la soare, pe plajă, între orele 12-16, aplicați cremele de fotoprotecție cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicați-le la un interval de 2 ore sau după baie (mare, piscină). Este important să știți că razele ultraviolete (UV) trec prin apă , iar cele de tip A (UVA) trec și prin sticlă (geam).

Citește și: 4 PAȘI ESENȚIALI PENTRU O PIELE SĂNĂTOASĂ PE TIMPUL VERII

Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu soarele

Lista bolilor asociate cu soarele este extrem de mare! Există afecțiuni direct determinate de soare, ca răspuns anormal al pielii la radiația ultravioletă. Dintre acestea, mai frecvente sunt: erupția polimorfă la lumină (o erupție ce apare de la câteva ore până la câteva zile după expunerea la soare pe toate zonele expuse), urticaria solară (o alergie cutanată la soare) și bolile cutanate fotoagravate (agravate de soare) – lupusul eritematos sau rozaceea/cuperoza. Mai există o categorie mare de afecțiuni: cea a bolilor în care absorbția de ultraviolete la nivelul pielii este anormală, ceea ce determină probleme la nivel cutanat. Din aceasta familie, mai frecvente sunt: dermatita fototoxică (care se manifestă ca o arsură solară și este determinată de asocierea între razele ultraviolete și contactul pielii cu unele substanțe chimice sau de administrarea anumitor medicamente) și dermatita fotoalergică (care se prezintă ca o eczemă însoțită de mâncărime, apărând la 24-48 de ore după expunere, cauzele fiind similare ca mecanism cu cea fototoxică, substanțele fiind diferite). Nu în ultimul rând, expunerea la soare contribuie, dar nu în mod obligatoriu, la apariția cancerelor de piele.

Cele mai des întâlnite greșeli pe care le facem când ne expunem la soare

Cea mai mare greșeală este folosirea de uleiuri naturale (de exemplu, uleiul de măsline), în loc de cremă de fotoprotecție. De asemenea, folosirea de factor de protecție cu SPF 15 la persoanele cu risc (piele albă, sensibilă, anumite boli sau antecedente personale de cancere de piele). Cantitatea folosită este și ea un subiect de discuție în cadrul congreselor de dermatologie, întrucât o cantitate insuficientă poate să scadă valoarea protecției împotriva razelor UV. Așa cum menționam și mai sus, foarte importantă este și reaplicarea cremei la 2 ore sau după baie. De asemenea, multă lume nu folosește crema de fotoprotecție dacă stă sub umbrelă sau dacă este o zi noroasă. Acest lucru este greșit deoarece o parte din razele ultraviolete ajung pe nisip și se reflectă de la acest nivel (ajungând și sub umbrelă) și aproximativ 90% din razele UV trec de nori (așa apar foarte multe arsuri solare, la mare, într-o zi noroasă, eventual și cu vânt). Și, nu în ultimul rând, uitându-ne la numărul de persoane de pe plajă, în mijlocul zilei, între orele 12-16, se poate constata o altă greșeală extrem de frecventă.

Dr. Cristina Smaranda Nica, medic specialist dermatovenerologie, are competențe în dermato-cosmetologie, dermatoscopie și laser în dermatologie. Medicul a participat la diverse cursuri de perfecționare, simpozioane și conferințe, în țară și în străinătate, și are peste 25 lucrări științifice prezentate la congrese naționale, internaționale sau publicate în reviste de specialitate. Este membră a Societății Române de Dermatologie (SRD), a Asociației Europene de Dermato-Venerologie (European Academy of Dermatology and Venereology – EADV), a Societății Internaționale de Dermatoscopie (International Dermoscopy Society – IDS) și a Colegiului Medicilor din România.

Pentru consultații sau alte sfaturi, programați-vă la doamna doctor  Smaranda Nica, telefon: 021 222 13 70.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.