Conf. Dr. Alexandru Anca: sarcina în timpul pandemiei

Dr, Alexandru Anca, medic primar obstetrică-ginecologie, ne vorbește despre măsurile de prevenție în cazul gravidelor, în perioada pandemiei de COVID-19:

 

  1. Izolarea

  2. Purtarea măștii de protecție

  3. Spălarea mâinilor cu apă și săpun

  4. Dezinfectarea suprafețelor și a hainelor

 

 

 

Materialul integral:

„E o problemă specială într-adevăr ca punct de pornire pentru această discuție. Este o  problemă, reală, specială, legată de această epidemie, devenită pandemie și impactul asupra femei însărcinate. Vestea bună este că, din ceea ce există până acum ca experiență, nu s-au înregistrat efecte grave în timpul sarcinii legate de starea de sănătate a mamei – nu știm nimic despre  ce se întâmplă cu fătul, și așa mai departe, ce se întâmplă după naștere.

Dar nu trebuie să pornim de aici, considerând cu alte cuvinte că totul este în regulă și că n-ar fi niciun pericol pentru copil și nici pentru mamă, și atunci nu trebuie să facem ceva special.

Sunt convins că trebuie făcut ceva foarte special și foarte important, de către femeia însărcinata, și să vă spun de ce: este un virus nou, despre care nu se știe, adică lucrul ce trebuie să atragă atenția înainte de toate și să creeze responsabilitate în reacția noastră, a medicilor și a pacientei, este faptul că nu este cunoscut virusul acesta, nu sunt cunoscute modalitățile prin care el face rău și nu sunt cunoscute mecanismele prin care este atât de contagios. În situația aceasta, când avem de-a face cu ceva necunoscut este clar că este bine să te ferești și să folosești orice metodă aia la dispoziție cu atât mai mult cu cât metodele sunt efectiv simple, pentru a nu ajunge în contact cu el.

Vreau să subliniez un lucru foarte important legat de femeia gravidă și impactul cu virusul acesta, și anume – în orice boală infecțioasă, inclusiv în cazul cu infecției cu coronavirus , varianta actuală, despre care se vorbește, manifestările bolii nu sunt date de virus, nu microbul este cel care dă, de exemplu în cazul în care un stafilococ care ajunge la ureche și dă otită. Otita este cu stafilococ și apar febra, frison, urechea se umflă, secreții purulentă, durere, surditate și așa mai departe. Toate acesta sunt legate de răspunsul organismului  la prezența microbului, și anume inflamația. Aceasta este reacția globală prin care organismul caută și mobilizează tot ce are la dispoziție, ca celule, ca substanțe, ca să lupte împotriva microbului. Și atunci manifestarea bolii în cadrul unei infecții este consecința răspunsului organismului. La fel stau lucrurile și în cazul COVID-19, s-a spus foarte clar că ceea ce se întâmplă la nivel  pulmonar, este o furtună de substanțe citokine și altele, care încearcă să distrugă agresorul. Răul însă vine din faptul că aceste substanțe au și niște efecte colaterale, de distrugere a locului unde ele apar și luptă cu agresorul. De aceea există și niște citokine care au efectul antiinflamator, adică de a limita inflamația.  În fond, răspunsul organismului este întotdeauna, la prezența unui factor infecțios, o balanță între citokinele cu efect pro inflamator și cele cu efect antiinflamator. Încă odată, inflamația în exces este cea care duce la moarte, nu microbul ca atare.

Revenind, ce se întâmplă în sarcină? Este un lucru foarte puțin cunoscut din nefericire. O idee vehiculată frecvent este că în sarcină, scade apărarea femeii însărcinate. Nu este deloc așa. Apărarea femeii însărcinate crește, este mult mai puternică. Pe de o parte crește eficiența mijloacelor inițiale , prima linie de apărare, imunoglobulinele de exemplu anihilează microbul înainte că el să ajungă în contact cu celulele speciale care îl vor prelucra pe microb, și vor duce informația către celule competente care să declanșeze diverse părți ale răspunsului organismului. În al doilea rând, se întâmplă ceea ce este de nedorit, în orice boală infecțioasă, inclusiv în coronavirsul actual, și anume faptul că la femeia gravidă, dacă agentul patogen a trecut dincolo de prima linie de apărare, și el vine în contact cu celule specializate care îl analizează și lansează, apoi bateria de răspuns,  că să-i spunem așa, răspunsul femeii gravide este mult mai puternic decât în afară sarcinii. Și atunci, ce vorbeam mai devreme, răspunsul fiind mai puternic, sunt mult prea multe substanțe care au scopul de a distruge microbul, dar aceste substanțe fiind in cantitate anormal de mare, răul pe care ele îl produc, este câteodată fatal. De aceea în timpul sarcinii gripa merge mult mai grav. Este esențial ca femeia gravidă să nu vină în contact cu cornarvirus. Astfel ajungem la măsurile de prevenție: cea mai importantă este izolarea. Cu cât mai puțină lume să vin în contact femeia însărcinată! Se presupune că virusul se transmite și înainte că el să se manifeste, la o persoană să-i spunem „purtător sănătos”, e clar că femeia gravidă nu are de unde să știe. Izolarea est esențială! Masca trebuie purtată tot timpul, nu doar în prezența oamenilor bolnavi. Masca trebuie purtată tot timpul, dacă este în prezența altor persoane. Trebuie tot timpul, curățate suprafețele cu substanțe care să elibereze clor. Din cauza aceasta, femeia gravidă trebuie să stea acasă.  Atenție la haine, hainele trebuie și ele dezinfectate. Se pare că virusul rezistă pe suprafețe câteva zile, inclusiv pe haine.

Este foarte delicat să te poți apăra, ieșind între oameni! Subliniez, primul pas esențial, este izolarea. Spălarea mâinilor este obligatorie! Săpunul este enorm de important, el desface învelișul virusului și îl anihilează. Este foarte important săpunul, el nu trebuie ignorat. „

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.