Coronavirusul și copii

Coronavirusul și copii

 

Este adevărat că copiii au o imunitate mai puternică în fata noului coronavirusului? Da. Este genul de infecție pentru care copiii au verigile necesare răspunsului imun nu atât mai puternice, cât mai adecvate și prompte.

 

Vaccinarea BCG pare să conteze că factor favorabil în răspunsul imun mai bun pentru toate infecțiile respiratorii, la toți vaccinații, indiferent de vârstă. Nu există studii directe finalizate cu privire la implicațiile acestei vaccinări asupra infecției Covid 19, însă se vor începe curând astfel de studii pornind de la premisa mai sus formulata care a fost de fapt o descoperire cumva întâmplătoare epidemiologică în decursul timpului.

 

Se poate presupune că logic ar fi că intensitatea efectului eventual protector al vaccinării BCG să depindă de intensitatea răspunsului imun pe care l-a determinat și care este invers proporțională în principiu cu durata de timp scursă de la vaccinare (vaccin recent- imunitate mai mare)

Vaccinul BCG, că și celelalte vaccinuri din Programul National de Vaccinări, precum și eventualele vaccinări facultative își păstrează indicațiile (generale și respective particulare pentru vaccinările facultative) independent de pandemia Covid 19. ÎNSĂ, în timpul unei infecții, indiferent cu ce microb, NU se administrează vaccinuri.

Simptomele coronavirusului la copii. Paleta de simptome este foarte largă, de la nici un simptom până la tablou de insuficiență respiratorie.

De reținut că proporția cea mai mare de pacienți infectați Covid 19 asimptomatici este reprezentată de copii. De asemenea, foarte puțini copii au făcut forme severe, și dintre aceștia extrem de puțini au decedat. Și în cazul copiilor, că factor de risc de formă severă sunt bolile cronice semnificative (diabetul, insuficiența renală, malformațiile cardiace severe, bolile oncologice, etc)

De reținut, de asemenea, că evoluția de la simptomele de debut ușoare la formă severă NU se petrece instantaneu, prin urmare orice progresie de eventuale simptome trebuie să determine abordarea terapeutică optimă, și nu spaimă.

Reintegrarea copiilor în comunități. Sunt recomandate măsurile generale de prevenție atât în a contracta boala (menținerea pe cât posibil a unei distanțe cât mai mari față de colegi la vârstele la care acest lucru devine posibil, igiena riguroasă a mâinilor, eventual purtarea măștii cu precauția impactului psihologic și social al acestui lucru) cât și din a o împrăștia (de evitat contactul copiilor cu persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice).

Nu este o măsură realista amânarea reintegrării copiilor în colectivitățile de copii, iar problemele care decurg din amânarea reintegrării între copii devin mai mari decât riscurile medicale.

Este mai înțelept să privim riscul de contagiune a bolii la copii drept un fapt imposibil de înlăturat pentru totdeauna, și să ne adecvam măsurile pentru a minimiza contaminarea persoanelor în vârstă și/sau bolnave.

 Informații oferite de Dr. Mela Stănculete, Concierge Doctor clinica Intermedicas.

Ai și alte întrebări legate de infecția cu coronavirus? Suntem aici pentru tine.

Sună la 021 222 13 70 și un Concierge Doctor va sta de vorbă cu tine.

 

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.