De ce este indicat să cerem o a doua opinie medicală atunci când primim un diagnostic grav

Persoanele care se confruntă cu o stare dificilă de sănătate  au în general nevoie să confirme că diagnosticul pus de primul medic este corect.

Astfel, aceste persoane au nevoie de asistenţa celor mai experimentaţi medici specialişti, mai ales atunci când alegerea celei mai bune metode de tratament este complicată şi riscantă. Serviciul de second opinion înseamnă consultarea unui alt medic specialist în vederea confirmării diagnosticului iniţial, în special când pacientul se confruntă cu o problemă medicală complicată şi are nevoie de un tratament adecvat şi de informaţii complete.

Când apelează un pacient la second opinion

De regulă, persoanele care caută o a doua părere medicală au primit un diagnostic critic (spre exemplu cancer) sau o recomandare recomandare de tratament ce implică intervenţii invazive. De asemenea, un second opinion este recomandat tuturor persoanelor care au îndoieli în ceea ce priveşte diagnosticul primit sau tratamentul actual şi, în acelaşi timp, îşi doresc un pachet complet de informaţii în ceea ce priveşte starea lor şi metodele alternative de tratament, cât mai puţin invazive.

De ce aleg aleg pacienţii second opinion?

Consultarea unui al doilea specialist poate conferi siguranţa unui diagnostic corect şi a unei metode de tratament potrivite. În mod adiţional, serviciul de second opinion accelerează şi simplifică accesul la un medic specialist potrivit fiecărui caz în parte. În acest fel, pacientul beneficiază de înţelegerea deplină a situaţiei sale medicale, de o evaluare a planului de tratament şi de posibilitatea obţinerii unor alternative de tratare sau abordări medicale, acompaniate fiecare de costurile aferente.
Care este pericolul informării pe internet asupra diagnosticului?

Pericolul constă în faptul că pacientul poate presupune că diagnosticul este greşit deoarece informaţia transmisă pe diferite site-uri nu este actualizată cu informaţii la zi, iar tratamentul recomandat acolo poate să nu corespundă cu forma bolii sau etapa în care se află boala pe care o are pacientul. Există de asemenea boli care seamănă între ele, iar medicul, spre deosebire de pacient, datorită experienţei profesionale, poate face diferenţa între acestea şi poate recomanda tratamentul adecvat. Există şi posibilitatea ca pacientul să nu observe anumite simptome sau manifestări şi să nu îşi dea seama, din cauza lipsei de pregătire, de anumiţi factori declanşatori sau manifestări ale bolii. Declaraţia unui medic care a primit un pacient diagnosticat grav şi datorită second opinion a rezultat că diagnosticul nu era unul atât de înfiorător sau existau soluţii ca pacientul să aibă în continuare o viaţă normală.

Citeste mai mult: AICI

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.