De vorbă cu medicul endocrinolog

Endocrinologia este știința care studiază bolile hormonale. Medicul endocrinolog diagnostichează și tratează problemele hormonale și complicațiile acestora. 

Conf. Mădălina Mușat, medic endocrinolog în cadrul policlinicii Concierge Medical ne vorbește despre această ramură a medicinei, modul în care a evoluat aceasta, cât și despre importanța unui consult endocrinologic regulat. 

Cu ce se ocupă endocrinologia?

Conf. Mădălina Mușat: Endocrinologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul hormonilor, substanțe produse de glandele sau țesuturile endocrine și care influențează funcționarea întregului organism. 

În mod clasic, glandele endocrine erau definite ca structuri specializate în secreția de hormoni care sunt eliberați în sânge, prin care circulă la distanță spre alte organe cărora le influențează funcția prin legarea de receptori specifici care captează hormonii. 

Astăzi însă, endocrinologia modernă recunoaște pe lângă glandele endocrine clasice (hipotalamusul endocrine, hipofiza, tiroida, paratiroidele, pancreasul, suprarenalele, gonadele) și alte țesuturi sau celule cu rol endocrin precum țesutul gras (adipokine), sistemul imunitar (cytokine), epiteliul gastro-intestinal (ghrelina, GLP1, PYY), ficatul (IGF1), țesutul muscular (miokine) , țesutul cardiac (ANP) sau creierul. O parte din aceste substanțe acționează la distanță de locul producției (effect endocrine), altele acționează asupra celulelor învecinate (effect paracrine) sau chiar asupra celulelor care le produc (effect intracrin sau autocrine). Astfel, conceptual, endocrinologia este în expansiune și practic în fiecare zi cunoașterea endocrinologică se extinde.

De ce este important un consult endocrinologic?

Conf. Mădălina Mușat: Importanța unui consult endocrinologic rezultă din impactul uriaș pe care acțiunea hormonilor o poate avea asupra întregului organism. Astfel se poate vorbi de endocrinologia creșterii, a pubertății, endocrinologia vârstnicului, de endocrinologia cardiacă, endocrinologia obezității, endocrinologie musculo-scheletala, endocrinologia reproducerii, a tumori endocrine,a  sindroamelor de rezistență la acțiunea hormonilor, boli endocrine autoimune și lista poate continua.  

Limitările curente ale endocrinologiei clinice sunt legate de faptul că în laboratoarele clinice se măsoară efectiv doar valoarea hormonilor circulanți în sânge, nu și concentrația sau efectul lor în țesuturile țintă – dar aceasta caracterizează doar momentul istoric prezent.

Care sunt principalele patologii pe care le întâlniți în practica dumneavoastră?

Conf. Mădălina Mușat: Principalele patologii la copii sunt tulburările de creștere și dezvoltare pubertara, iar la adult sunt bolile  endocrino-metabolice (obezitatea, sindromul metabolic, diabetiul zaharat), bolile tiroidiene, hipertensiunea secundară unor boli endocrine și tumorile endocrine, iar la vârstnic osteoporoza, deficitul vitaminei D și boli ale tiroidei. 

  • Câte cazuri grave din această arie pot fi prevenite dacă sunt depistate din timp?

Conf. Mădălina Mușat: Prevenția în medicină are mai multe paliere. Astfel putem vorbi despre:

  • preventia primară (intervenții care contracarează riscul de îmbolnăvire), prin care putem evita în întregime apariția unor maladii și în acest sens în endocrinologie putem vorbi de prevenția unor boli precum cretinismul endemic și gușa endemica reușită de suplimentare a iodului în zone cu deficit endemic de iod sau de prevenția apariției unor cancere cu transmitere ereditară la copiii purtători ai genelor transmisibile cunoscute. 
  • prevenția secundară (intervenții care urmăresc selectarea indivizilor cu risc crescut sau în stadii în care boală nu este încă manifestă) presupune tratamentul precoce al bolilor endocrine înainte ca acestea să dea semne și simptome severe. Un exemplu aici este screening-ul pacienților susceptibili de a dezvolta diabet zaharat și  terapia medicală nutrițională de încetinire a progresiei spre diabet.
  • prevenția terțiară (intervenții care urmăresc să atenueze/ anuleze impactul bolii asupra persoanelor diagnosticate) este cea mai frecvent întâlnită și se referă la tratarea bolii instalate cu scopul  de a împiedica apariția  complicațiilor bolii  în alte aparate și sisteme, obținând astfel menținerea unei calități a vieții și a unei durate de viață cât mai lungi. Spre exemplu combaterea obezității, a diabetului pentru prevenția complicațiilor cardiovasculare, a celor musculoscheletale sau neoplazice.

După cum observați, problematică endocrinologica este vastă, deci voi reveni și cu alte subiecte de interes.  

Cel mai important mesaj este însă acela de a face o vizită la endocrinolog ori de câte ori observați unele tulburări persistente în starea dvs. de bine.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.