Discopatia lombară: tot ce trebuie să știi despre simptome, diagnostic și tratament

Discopatia lombară este o condiție medicală ce presupune degradarea unuia sau mai multor discuri vertebrale, fiind declanșată în principal de schimbările degenerative ce apar în mod firesc odată cu trecerea timpului. Discopatia lombară este o stare progresivă cauzată fie de procesul de îmbătrânire, fie de traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale. Uzura și rănile sunt supuse greutății, sedentarismului sau posturii incorecte.

Coloana vertebrală este compusă din segmente mobile. Acestea sunt formate din corpuri vertebrale, a câte două vertebre asociate, discul intravertebral și două fețe articulare. Discurile acționează ca amortizoare sau perne de șoc, având rol în menținerea poziției corecte și efectuarea mișcărilor uzuale.

Atunci când discurile trec prin schimbări precum leziunile sau deshidratarea se produce discopatia lombară. Deshidratarea discurilor intervertebrale duce la slăbirea compoziției acestora, leziunile determinând spargerea peretelui dur al discurilor și afectarea nucleului moale.

Care sunt simptomele pentru discopatia lombară?

Simptomele exacte depind de localizarea discului slab și de modificările provocate de acesta. Durata manifestărilor poate varia între câteva zile sau chiar câteva luni.

Cele mai întâlnite semne ale discopatiei lombare sunt:

  • Durere în șezut (discurile fiind mai solicitate ca atunci când pacientul stă în picioare);
  • Durere în partea inferioară a spatelui, a feselor sau a coapselor superioare;
  • Durere accentuată la îndoiri, rotiri, ridicări de greutăți;
  • Durere accentuată atunci când pacientul se află în repaus, aceasta se diminuează odată cu mișcarea;
  • Diminuarea durerii atunci când pacientul își schimbă poziția sau se întinde.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul se realizează în funcție de diverse criterii și metode de analiză. Medicul va analiza condiția medicală a pacientului, bazându-se pe istoricul medical, simptome, intensitatea lor și afecțiunile asociate. În pasul următor intervine medicul specialist neurolog care va efectua un examen fizic complet. Astfel, se va putea observa cât de afectată este rădăcina nervoasă prin intensitatea durerii, limitarea mișcării și verificarea echilibrului pacientului. De asemenea, vor fi examinate și sensibilitatea, forța musculară sau reflexele osteotendinoase. Dacă durerile persistă se fac investigații suplimentare precum cele imagistice (RMN sau CT) sau studiile electrodiagnostice.

Tratamentul pentru această condiție poate fi împărțit în două mari categorii: tratament conservator sau chirurgical.

 Medicii recomandă RMN, în urma căruia să se stabilească impactul tratamentului conservator asupra evoluției afecțiunii. Dacă tratamentul conservator nu se dovedește a fi eficient, abia atunci se face tranziția spre intervenția chirurgicală.

Tratamentul conservator constă în medicamente și recuperare medicală pe o perioadă de șase săptămâni. Medicamentele administrate sunt antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și musculorelaxante. În cazul discopatiei lombare, recuperarea medicală constă în repaus fizic în primele 48 de ore, kinetoterapie și fizioterapie.

În ceea ce privește intervenția chirurgicală, aceasta se realizează în cazul în care tratamentul conservator nu are rezultate.

În zilele noastre, datorită avansului tehnologic, metoda de intervenție a devenit minim-invazivă, accelerând procesul de vindecare. Neurologul va decomprima nervul, cu ajutorul unei incizii mici, folosind instrumentalul de microchirurgie.

Sursă:
www.mayoclinic.org

Medici care te pot ajuta:

Dr. Ioan Dunca

Dr. Mircea Schmidt

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.