Displazia fibroasă: simptome, cauze si tratament

Displazia fibroasă este o afecțiune la nivelul oaselor în care în locul unui os normal se dezvoltă țesut fibros. Țesutul fibros subțiază și slăbește osul afectat, iar acest fapt duce la dureri, deformări ale osului sau fracturi.

Afecțiunea se împarte în două tipuri, monoostică și poliostică. Monoostica se referă la degradarea unui singur os, iar poliostica la degradarea mai multor oase. Afectarea unui singur os de obicei se întâmplă în rândul adolescenților sau aduților tineri, iar cea a mai multor oase în rândul copiilor sub 10 ani.

Care sunt simptomele pentru displazia fibroasă?

Simptomele specifice acestei afecțiuni sunt aproape inexistente în forma incipientă. Cazurile mai severe prezintă însă:

–        Umflături;

–        Durere de la minoră la severă;

–        Deformare osoasă;

–        Fracturi ale membrelor;

–        Îndoirea oaselor de la picioare.

Displazia fibroasă poate afecta orice os, dar cele mai frecvent afectate sunt:

–        Femurul;

–        Tibia;

–        Craniul;

–        Coastele;

–        Humerusul;

–        Oasele coxale;

–        Oasele feței.

Care sunt cauzele displaziei fibroase?

Cauza principală a afecțiunii este mutația unei gene prezente în celulele ce produc oase, având ca rezultat producerea de țesut osos imatur și neregulat. Această mutație apare în etapele inițiale ale dezvoltării fetale, prin urmare nu este moștenită de la părinți și nu poate fi transmisă mai departe copiilor.

Complicațiile ce pot să apară în urma acestei afecțiuni sunt deformarea osoasă, fractură, pierderea vederii, pierderea auzului, artitra și cancerul.

Cum se diagnostichează displazia fibroasă?

Unealta principală pentru diagnosticarea displaziei fibroase este radiografia pe baza razelor X. Cu ajutorul lor pacientul își poate depista partea corpului afectată, atât când prezintă simptome, cât și atunci când nu prezintă. O radiografie poate ajuta, de asemenea, să determine cât de mult din os este afectat și dacă există vreo deformare în acesta.

Tratament pentru displazia fibroasă

Dacă afecțiunea este depistată în forma incipientă, fără să se manifeste prin simptome, riscul ca pacientul să dezvolte deformări sau fracturi este foarte mic. Medicul din momentul respectiv va realiza constant radiografii pentru a monitoriza evoluția bolii.

Tratamentul pentru displazia fibroasă poate fi medicamentos sau poate necesita o intervenție chirurgicală. Astfel, prin intervenția chirurgicală se înlătură leziunile osoase, acestea fiind înlocuite cu osul grafat din altă parte a corpului sau din țesutul osos de la donator. Chirurgul poate introduce plăci, tije sau șuruburi metalice pentru a stabiliza osul sau grefa.

Sursă:
www.mayoclinic.org

Medici care te pot ajuta:

Dr. Ioan Dunca

Dr. Mircea Schmidt

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.