Dr. Georg Gusbeth – Ce trebuie sa stii despre decalotarea la baieti

Sfatul specialistului

Domnul doctor Georg Gusbeth, medic primar urolog cu experienta in cadrul Clinicii Medicale Isar din Munchen, Director al departamentului ambulator Urologie, clinica privata Ritzensee, Austria si Medic Primar Urolog la Clinica Grosshadern, Ludwig-Maximilians University, Munchen, totodata profesor asociat la Facultatea de Medicina si Farmacie, Universitatea din Oradea pe care-l puteti gasi la www.intermedicas.com ne-a oferit urmatoarele informatii:

„Nu este deloc usor sa exprimi o parere impartiala intr-o privinta atat de controversata. Pe de o parte se afla tabara celor ce critica si recomanda neatingerea baietilor pana aproape de pubertate, iar pe de alta parte se afla tabara celor ce aplica masurile radicale, adica circumcizeaza baieteii chiar si imediat dupa nastere, colegii din SUA fiind in acest caz lideri. Acolo marea majoritate a bebelusilor este circumcizata imediat dupa nastere, aceasta masura explicandu-se prin faptul ca experienta si studiile americane arata ca in cazul copiilor circumcizati incidenta bolilor cu transmisie sexuala e mult mai redusa, in special pentru HIV sau HPV. De asemenea, se subliniaza avantajele unei igiene foarte bune si prin aceasta si incidenta, aproape inexistenta, a cancerului penian la persoanele de sex masculin circumcizate. Multe surse ar aprecia si unele „performante sexuale” ale barbatilor circumcizati, acestia avand o sensibilitate mai redusa si reusind contacte mai indelungate.

Tabara adversa critica in special complicatiile ce ar putea sa apara dupa astfel de manevre in special infectii, escare, stenoze sau deficite senzoriale in zona preputului sau a glandului penian.

Pana la varsta de 3-4 ani foita interna a preputului este lipita de glandul penian, dezlipirea ei prematura producand leziuni ce ar putea duce pe parcurs le stenozari ale preputului si astfel la aparitia fimozelor. Acesti colegi sustin cu tarie o dezvoltare naturala, adica o decalotare tarzie, de la sine, chiar aproape de pubertate, atunci cand baietii respectivi ar fi pregatiti pentru astfel de masuri.

Experienta mea arata ca nu trebuie sa fim foarte radicali sau stricti cu astfel de masuri. Am consultat nenumarati baieti cu fimoze la pubertate ce au trebuit circumcizati deoarece colegii pediatrii sau medicii de familie au ignorat problema sau au tratat-o superficial. De asemenea, am consultat parinti ai caror baietei refuzau orice atingere straina sau proprie a preputului deoarece au fost mai mult sau mai putin traumatizati, speriati in trecut de disconfortul produs prin incercarile brutale de decalotare.medic Personal, sunt adeptul unui igiene corporale intretinuta zilnic de care apartine bineinteles si igiena glandului si preputului. Aceasta nu poate fi obtinuta la copiii – baietii cu fimoze sau adeziuni ale preputului. 

De aceea recomand o decalotare ce poate incepe cat mai devreme, din primele luni, cu conditia obligatorie ca aceasta sa fie facuta cu gentilete, in etape, mai ales dupa bai cand pielea este mai moale. Atunci unul din parinti poate prinde intre degetul mare si aratator glandul penian, incercand usor o decalotare a preputului. Manevra se poate repeta dupa fiecare baie, cu blandete si fara frica. Foarte important, daca decalotarea se reuseste in totalitate, a nu se uita reacoperirea integrala a preputului pentru a evita aparitia parafimozelor, complicatie ce ar trebui rezolvata imediat. Sigur ca in cazurile in care nu se reuseste decalotarea sau adeziunile sunt pregnante se va renunta la orice manevra fortata si se va consulta un medic urolog. Decizia apartine parintilor, ei fiind cei ce petrec mult timp cu copiii si au ocazia sa exerseze manevrele cu blandete.

Citeste restul articolului aici …

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.