VIDEO | Dr. Helmut Hiertz, expert austriac în chirurgia coloanei, despre herniile de disc cervicale

Dr. Helmut Hiertz este unul dintre cei mai renumiți medici internaționali experți în chirurgia și tratamentul coloanei și fondatorul departamentului de chirurgie a coloanei din cadrul Klinikum Kreuzschwestern din Wels, renumit centru internațional de profil.

Dr. Hiertz revine la clinica Intermedicas pe data de 2 aprilie, 2016.

„Hernierea discului cervical poate conduce la o comprimare a traseului nervos existent, iar pacientul are dureri în braţ sau apare o comprimare a mielinei, caz în care se ajunge la un deficit neurologic sever, cu o comprimare a măduvei spinării. În cazuri extreme, pacientul dezvoltă paraplegie sau tetraplegie, ceea ce înseamnă o slăbiciune motorie a braţelor sau a picioarelor.

Pacientul nu se poate mişca, iar dacă patologia se manifestă între C1 şi C5, apar de asemenea probleme cu tractul respirator, iar pacientul are într-adevăr o situaţie de urgenţă, ce trebuie tratată, în cele mai multe dintre cazuri, prin intervenţie chirurgicală.

În ceea ce priveşte cauzele, desigur coloana cervicală este foarte bună în mişcare, iar atunci când intervine o problemă în mişcare, pacientul poate dezvolta ulterior o degenerare a discului şi de asemenea o herniere a discului. În unele cazuri, atunci când se produc traume repetate ale coloanei cervicale, poate accidente de mașină ce pot conduce la instabilitate. Această instabilitate, această mişcare anormală între corpurile vertebrale cervicale poate conduce la o degenerare ulterioară şi la hernierea discului.

Tratamentul este similar cu cel al coloanei lombare. Dacă pacientul se confruntă cu dureri pe traseul nervos, numai durere locală, desigur, mai întâi se procedează la tratament conservator pentru 12-18 săptămâni. În cazul în care nu există îmbunătățiri după acest tratament, trebuie să se ia în considerare intervenţia chirurgicală, iar dacă există un deficit neurologic, aceasta înseamnă o problemă a măduvei spinării sau a traseului nervos, deci trebuie intervenit imediat chirurgical.

În unele cazuri speciale în care se intervine chirurgical, mai ales pentru pacienţi tineri, atunci când nu există o reacţie a osului, se poate apela la o proteză a osului, în toate celelalte cazuri chirurgul trebuie să facă o fuziune a înlăturării microscopice a discului, pentru a îndepărta presiunea de pe structuri, şi ulterior se introduce în interior o cuşcă pentru a fixa regiunea spinală respectivă.

În cazul coloanei cervicale, este problema amplasării în canalul spinal a măduvei spinării. Atunci cînd măduva spinării se află sub presiune, chiar dacă pacientul nu are simptome, nu se confruntă cu probleme, există un risc mare de traumă minoră, adică pacientul cade de exemplu în baie sau are un mic accident cu maşina, presiunea pe măduva spinării creşte rapid, şi conduce la un deficit neurologic sever având drept consecinţă paraplegie sau tetraplegie.

Mulţi dintre aceşti pacienţi s-au confruntat înainte de a suferi de aceste dureri cervicale, poate cu dureri de braţ, dar ei le-au ignorat. Atunci când pacientul se confruntă cu dureri pentru o perioadă mai mare de timp, consider că ar trebui să facă o radiografie sau un RMN pentru a evalua situaţia şi pentru a şti ce se poate întâmpla cu el” –  Dr. Helmut Hiertz despre herniile de disc cervicale.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.