Dr. Iosif Niculescu, Visiting Professors – Endometrioza, afecțiunea de care se lovesc tot mai multe femei

Endometrioza este a doua cea mai frecventă cauză a infertilității.

Endometrioza se manifestă prin dezvoltarea țesutului tipic mucoasei uterine (endometru) în alte locuri decât cavitatea uterului, respectiv mușchiul uterului (miometru), caz în care se numește endometrioză genitală internă (adenomioză). Pe ovare, trompe sau la suprafața uterului, situație în care se numește endometrioză genitală externă.

Desigur, există și endometrioza extragenitală (intestinală, pulmonară), care din punct de vedere etiopatogenic este dificil de explicat și de înțeles. Boala se exacebrează desigur cu sau fără dureri, la momentul perimenstrual (în jurul menstruației). Dr. Iosif Niculescu, Obstetrică-ginecologie, Germania.

Care sunt cauzele endometriozei?

Dr. Iosif Niculescu: E greu să vorbim despre cauzele endometriozei pentru că, în principiu, ele nu se cunosc exact.

Boala e apanajul femeii tinere, în perioada reproductivă și este infuențată puternic de prezența hormonilor estrogeni, dar nu numai. Există câteva teorii etiopatogenice, printre care teoria menstruației retrograde, transplantării, metaplaziei peritoneului etc.

Cum o recunoaștem?

Dr. Iosif Niculescu: Orice femeie în perioada de viață reproductivă cu dureri importante pelviene perimenstruale, plus, minus tulburări de menstruație, trebuie suspectată de endometrioză.

O ecografie transvaginală poate depista chisturi endometriozice la nivelul ovarelor, însă absența acestora nu infirmă diagnosticul.

Diagnosticul pozitiv este apanajul unei laparoscopii diagnostice cu prelevare de probe biologice (pt examen anatomopat din leziunile suspecte).

Cum pot fi ameliorate durerile cauzate de endometrioză?nicu2

Dr. Iosif Niculescu: Administrarea de contraceptive orale, mai ales „only progesterone pills” ameliorează substanțial, de cele mai multe ori, durerea. Folosirea medicamentelor analgezice obșinuite, în doze și combinații individualizate poate ajuta.

Uneori, doar excizia chirurgicală a leziunilor sau ablația nervilor responsabili de durerea în pelvis este necesară.

Care este cea mai bună metodă de tratament?

Dr. Iosif Niculescu: Tratamentul este complex, individiualizat și depedndent în primul rând, de dorința de a avea copii. Este chirurgical, antihormonal, respectiv hormonal.

Clasic, tratamentul hormonal se poate împărți în terapie pseudomenopauzală (care mimează menopauza) și terapie pseudogestațională (care mimează gestația), știut fiind că atât menopauza, cât și gestația influențează pozitiv boala.

Ce efecte are asupa procreării?

Dr. Iosif Niculescu:Influențează definitiv în mod negativ, capacitatea procreativă, în cele mai multe cazuri. Este unul dintre factorii cei mai importanți de infertilitate feminină.

 

Dr. Iosif Niculescu este un ginecolog de clasă internațională, cu peste 30 de ani de experiență în tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale în stare critică, uroginecologie, sonografie în obstetrică și ginecologie, sonografie de sân, operații laparoscopice, histeroscopie diagnostică și operativă, endocrinologie ginecologică și reproducere umană.

Dr. Niculescu oferă consultații în cadrul programului de Visiting Professors, în fiecare luni.
Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.