Fibromul uterin

Ce este fibromul?

Fibromul este cea mai frecventă tumoră benignă uterină și unul dintre diagnosticele cele mai întâlnite în cadrul patologiei genitale feminine.

Fibromul este o tumoră monoclonală ce își are originea la nivelul țesutului muscular neted.

 

Ce simptome ne atenționează existența unui fibrom?

Sunt trei categorii de manifestări clinice:

a) manifestări hemoragice de origine endouterină

Sângerarea uterină anormală este cel mai comun simptom pentru fibrom și se poate manifesta sub formă de hipermenoree (menstruație abundentă) sau menoragie (menstruație prelungită)

b) simptomatologia dureroasă pelvină se datorează volumului uterin crescut. Poate apărea compresiune vezicală (frecvență micțională crescută, dificultate de evacuare a vezicii). Fibroamele cu dezvoltare posterioară pot determina constipație, cele cu dezvoltare laterală intraligamentară pot determina hidronefroză unilaterală.

c) afectarea fertilității este legată de deformarea cavității uterine și obstrucția ostiumului tubar.

Alte manifestări:

  • prolabarea prin col a unui fibrom endocervical pediculat, ce se poate ulcera și suprainfecta;
  • stază venoasă la nivelul membrelor inferioare și chiar tromboflebită secundară compresiei venoase pelvine.

 

Când este necesară intervenția chirurgicală pentru fibrom?

Indicațiile terapiei chirurgicale sunt:

  • cura simptomatologiei dureroase sau a sângerărilor uterine anormale;
  • tratamentul infertilității sau avortului recurent;
  • suspiciunea de malignitate.

Intervențiile chirurgicale pot fi de tip:

  • histerectomii;
  • miomectomii;
  • ablația endometrială;
  • mioliza;
  • embolizarea arterei uterine.

Histerectomia este o procedură terapeutică radicală, care poate fi totală sau subtotală, cu îndepărtarea anexelor sau nu. Intervențiile radicale sunt indicate în post-menopauză sau în cazul în care există o suspiciune de malignitate. Intervențiile subtotale sunt preferate la paciente mai tinere, cu monitorizarea ulterioară a citologiei cervicale.

Miomectomia este o variantă de chirurgie conservativă indicată în acele cazuri în care se dorește păstrarea fertilității. Presupune îndepărtarea unuia sau mai multor fibroame, cu refacerea ulterioară a structurii uterine Se poate efectua pe cale clasică (laparotomii), cale laparoscopică sau histeroscopică.

Indicații pre și postoperatorii

Preoperator: anamneza și examenul ginecologic amănunțit vor determina alegerea optimă a căii de abord chirurgical. Dimensiunile uterului și mobilitatea sunt foarte importante. Tot preoperator pacienta va fi informată cu privire la posibilele complicații.

Pregătirea preoperatorie a pacientei presupune determinarea grupului sangvin și Rh (în vederea unor eventuale transfuzii), pregătire intestinală prin evacuarea rectosigmei, antibioterapie profilactică (administrată cu o oră înaintea inciziei la piele), profilaxia pentru trombembolism venos.

Postoperator este indicată limitarea creșterii presiunii intraabdominale prin ridicarea de greutăți (cca. 4 – 6 săptămâni). Reluarea activității sexuale se poate face după 6 săptămâni.

 

Articol realizat impreuna cu Dr. Codruta Dijmarescu, medic specialist obstetrica-ginecologie

Dr. Codruta Dijmarescu
Dr. Codruta Dijmarescu
Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.