Folosirea măștilor de protecție

În contextul actual al pandemiei cu coronavirus, un rol foarte important în gestionarea acesteia este reprezentat de respectarea măsurilor de prevenție recomandate de către autorități. Prin respectarea acestor măsuri, fiecare dintre noi , poate contribui la reducerea transmiterii bolii. Masurile preventive recomandate de Ministerul Sănătății la noi în țară includ:

 • spălarea cât mai des a mâinilor cu apă și săpun , cel puțin 20 de secunde;
 • evitarea contactului cu persoane care suferă de afecțiuni respiratorii;
 • evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate;
 • acoperirea nasului și gurii atunci când o persoană tușește sau strănută;
 • dezinfectarea suprafețelor utilizate frecvent cu dezinfectanți pe bază de alcool sau clor;
 • evitarea autoadministrării de tratamente antivirale sau antibiotice;
 • folosirea măștilor de protecție.

De la începutul pandemiei au fost numeroase schimbări ale recomandărilor privind folosirea măștilor de protecție  în public. Dacă la început recomandarea era că măștile să fie purtate doar de către persoanele bolnave sau de către persoanele sănătoase când acestea se aflau în preajma unei persoane afectate, pe măsură ce pandemia a evoluat și au fost identificate multe persoane purtătoare asimptomatice ale bolii (care au capacitatea de a transmite boala), s-au modificat și recomandările privind purtarea măștilor de față în public. Astfel  Centrul European pentru prevenirea  și  Controlul Bolilor, a revizuit cele mai recente dovezi științifice privind utilizarea măștilor de față în comunitate.  Aceasta instituție a raportat că utilizarea măștilor de față de către persoane care sunt asimptomatice poate contribui la reducerea răspândirii infecției în comunitate. Acest lucru se realizează prin reducerea la minima a eliminării  picăturilor respiratorii de la persoanele infectate , care poate nici nu stiu că sunt infectate sau înainte  că acestea  să dezvolte simptome.

Masca de față din material textil

Acest tip de mască este recomandată ca o măsură suplimentară, voluntară pentru populație, în special în zonele cu transmitere comunitară semnificativă. Totuși măștile din material textil nu protejează persoana care o poartă, ci ajută la protejarea altora, dacă persoana care o poarta este purtător asimptomatic sau se afla în perioada de incubație a bolii . Poate fi purtată în locurile unde distanțarea fizică este dificil de menținut: cozi, magazine, farmacii, mijloace de transport public. Nu este recomandat să fie purtate de copiii sub 2 ani, sau de persoanele cu probleme respiratorii (ex.astm bronșic).

Masca chirurgicală

Este un dispozitiv sau o barieră medicală de unică folosință care acoperă nasul, gura și bărbia, folosită cu precădere de personalul medical pentru prevenirea răspândirii infecției. Aceste măști oferă protecție purtătorului prin prevenirea contactului facial cu picături respiratorii mari și stropi. O mască chirurgicală poate ajuta, de asemenea, la reducerea răspândirii picăturilor respiratorii de la persoana care poartă masca. Măștile chirurgicale sunt de o singură utilizare, nu sunt destinate reutilizării și respectă standardele UE. Acest tip de mască este cel mai indicat să fie purtată de către populație, protejând în același timp și persoana care o poartă, dar și pe cei cu care aceasta vine în contact.

Aparatul respirator sau o piesă de filtrare (FFP)

Este, de asemenea, utilizat în principal de lucrătorii din domeniul sănătății pentru a proteja purtătorul, în special în timpul procedurilor cu risc ridicat. Acestea sunt concepute pentru a proteja purtătorul de inhalarea picăturilor de particule mici și mari, acționand ca o barieră care limitează transmiterea virusului. Utilizarea lor clinică este recomandată numai pentru anumite proceduri cu risc ridicat.

Cum se așează o mască pe față?

 1. Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun înainte de a pune o mască.
 2. Măștile de față trebuie puse cu grijă și așezate peste nas și gură, extinzandu-se de la puntea nasului până sub bărbie.
 3. Măștile de fata trebuie să se potrivească perfect, fară goluri în partea feței și să fie fixate în jurul urechilor sau  în spatele capului.
 1. Măștile de față ar trebui să permită respirația fară restricții.

Ce să faci și să nu faci atunci când porți o masca de față?

 1. Când purtați o mască pentru față, evitați să atingeți partea din față a măștii.
 2. Dacă masca este atinsă, aceasta trebuie urmată de decontaminarea mâinilor.
 3. Dacă este necesară o ajustare a măștii, mâinile trebuie mai intâi igienizate, masca repozitionata și mâinile igienizate din nou
 4. Masca nu trebuie deplasată în sus sau în jos pe fata sau lăsată așezată sub nas sau gura
 5. Dacă o masca de unica folosință devine umeda, aceasta trebuie înlocuită și nu reutilizată.

 

Cum se elimină o mască de față?

 1. Mâinile trebuie spălate înainte de a scoate masca.
 2. Partea din față a măștii nu trebuie atinsă.
 3. Purtătorii de mască trebuie să aibă grija să nu-și atingă ochii, nasul și gura atunci când își îndepărtează masca.
 1. Masca trebuie îndepărtată apucând de legăturile elastice sau de buclele urechii.

Pot fi reutilizate măștile de față?

Măștile de fata din material textil  trebuie spălate și uscate complet, după fiecare utilizare. Este suficientă o spălare la mașina de spălat . Măștile chirurgicale nu se reutilizează, acestea fiind de unică folosință.

Cum să aruncați o mască pentru față?

Odată îndepărtată, masca de față trebuie aruncată în mod ideal într-o pungă de plastic și sigilată. Punga trebuie aruncată imediat în gunoiul menajer normal . După aceste proceduri mâinile trebuie să fie spălate cu apă și săpun sau cu un produs de igienizare pe bază de alcool.

Utilizarea măștilor de față poate duce la un fals sentiment de securitate și la un risc crescut de transmitere a virusului în timpul purtării și îndepărtării măștii. Prin urmare, o mască de față trebuie utilizată ca măsură complementara și nu că înlocuitor pentru alte masuri preventive recomandate de Ministerul Sănătății, că de exemplu spălarea mâinilor, distanțarea sociala. Înainte de aceasta pandemie, probabil că majoritatea oamenilor nu au luat niciodată în considerare să poarte o mască pentru față și mulți ar fi putut vedea practica această că fiind excesivă. Cu toate acestea, pe măsură ce mai multe persoane poartă măști pentru față în public , transmiterea comunitară a infecției este mai redusă.

În anunțurile recente cu privire la modul în care Guvernul intenționează să ușureze restricțiile actuale, se pare că purtarea unei măști de protecție vă face parte din strategie, alaturi de spălarea mâinilor, distanțarea socială. Este important pentru fiecare dintre noi să purtam mască de protecție, dar să fie purtată corect și aruncată în siguranță. Purtarea măștii nu înseamnă însă nerespectarea celorlalte măsuri de protecție recomandate, precum distanțarea socială.

Informații oferite de Dr. Bianca Borcos, medic infecționist Intermedicas

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.