Dr. Lou Jacobs – Chiropractica in sarcina: beneficii

Evaluarea si tratamentul chiropractic pot fi considerate un mijloc sigur si eficace de gestionare a simptomelor musculo-scheletice care afecteaza gravidele. Iata in ce mod poate ajuta chiropractica in timpul sarcinii, alaturi de o serie de informatii utile pe care este bine sa le cunoasteti.

Despre chiropractica in timpul sarcinii

Modificarile biomecanice si tensiunea asupra sistemului neuromusculoscheletic sunt prezente in timpul si imediat dupa sarcina, in primul rand ca urmare a modificarii posturii. Iar interventia chiropractica realizata in mod regulat s-a dovedit ca poate imbunatati probabilitatea de nastere naturala cu succes.

Ce este de fapt chiropractica? Presupune mentinerea in buna functionare a coloanei si a discurilor vertebrale, a nervilor asociati si a geometriei oaselor fara a apela la medicamente sau chirurgie. Implica doar arta si stiinta de a ajusta articulatiile prost aliniate ale corpului, in special cele ale coloanei, ceea ce reduce stresul nervos spinal si prin urmare promoveaza o stare generala de sanatate.

Inainte de a ramane insarcinata, specialistul in chiropractica poate depista dezechilibre la nivelul pelvisului si in alte locuri din corp care pot contribui la disconfortul sau la problemele neuroscheletice posibile din perioada postpartum – in intervalul de 8 saptamani dupa nastere, ligamentele slabite in urma sarcinii (ca urmare a nivelului crescut de hormoni) incep sa se intareasca. De subliniat in acest sens ca problemele articulare aparute ca urmare a unei modificari in postura (coborarea centrului de greutate) trebuie abordate inainte ca ligamentele sa revina la statusul initial (pentru a preveni tensiunea musculara, durerile de cap, disconfortul de la nivelul coastelor si problemele cu umerii).  Multe femei insarcinate au descoperit ca manipularea de acest gen (ajustare sau realiniere a maduvei spinarii, a muschilor si altor structuri adiacente) ofera ameliorarea durerii din zona inferioara a spatelui (dar si de gat si la nivel articular); de asemenea, chiropracticianul poate oferi sfaturi legate de nutritie, ergonomie si exercitiu fizic (cum sunt intinderi) pentru a beneficia de o sarcina cat mai relaxata.

chiropractica

De asemenea, ingrijirea chiropractica poate oferi o aliniere corespunzatoare pentru o nastere usoara (travaliu mai scurt). Unii specialisti sustin ca pot reduce si sansele de avort spontan sau de nastere prin cezariana, controleaza greturile matinale si reduc riscul de nastere prematura. Abilitatea de a realinia, si in multe cazuri de a relaxa ligamentele si muschii din pelvis, a condus la o procedura denumita tehnica Webster care ajuta bebelusii aflati in prezentatie pelviana sa se rasuceasca singuri. Aceasta trebuie initiata imediat ce copilul se afla in prezentatie pelviana; desi fatul se poate rasuci chiar la 39 saptamani (se considera normal ca unii copii sa ramana in prezentatie pelviana pana in al treilea trimestru), pana la 35 saptamani sansele de reusita a procedurii sunt reduse ca urmare a unei mobilitati limitate in uter. Fondatorul Asociatiei Internationale de Chiropractica Pediatrica, Larry Webster, este cel care a dezvoltat aceasta tehnica (de aici si numele sau), demonstrata a permite pozitionarea fetala optima (elimina potentialul de distocie umerala si conduce la nasteri mai usoare si mai sigure atat pentru mame, cat si pentru copii). Revista de Terapeutica Manipulativa si Psihologica a atestat o rata de succes de 82% pentru bebelusii rasuciti in vertex cu ajutorul medicilor care au apelat la tehnica Webster, care se pare ca e benefica incepand cu a opta luna de sarcina.

Ce trebuie sa stiti

Asigurati-va ca specialistul pe care l-ati ales a fost instruit in colaborarea cu femei insarcinate. Ar trebui sa stati asezate pe o masa speciala menita sa inlature presiunea de pe abdomen in timpul tratamentelor (dar si sa se intrebuinteze tehnici speciale), iar chiropracticianul sa evite sa va aseze stand pe spate intinsa, in special in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea, asigurati-va ca medicul care va urmareste sarcina este de acord cu acest tip de interventie (in unele cazuri trebuie evitata realinierea spinala). Nu in ultimul rand, chiropracticianul trebuie sa fi urmat cursuri speciale care sa-i ateste competenta/calificarea in acest domeniu, acreditate de organisme de nivel national/international. Astfel, DACCP-doctor cu ICPA reflecta cel mai ridicat nivel de pregatire, CACCP- certificat cu ICPA reflecta instruire avansata, membru al ICPA – reflecta interes special, certificat in Webster- instruit sa lucreze in mod special cu echilibrul pelvian in sarcina.

Citeste mai mult…

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.