Interviu cu Dr. Lou – Un chiropractor american la București

Chiropractica se concentrează pe conformația pacientului, pe legătura acesteia cu sistemul nervos și pe capacitatea corpului de a se regla și vindeca singur. La nivel global, a câștigat recunoaștere datorită eficienței remarcabile.  Fără tratament medicamentos și procedee invazive reușește să rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale.

Chiar dacă rădăcinile terapiei se întorc în timp la vechile culturi egiptene, hinduse sau chineze, cel care a pus bazele acesteia a fost Dr. Daniel David Palmer. Chiropractica este o formă de medicină alternativă care pune accentul pe diagnosticul, tratamentul și prevenirea tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic, în special la nivelul coloanei vertebrale, deoarece aceste tulburări afectează starea generală de sănătate prin intermediul sistemului nervos. Chiropractorii fac parte dintr-unul dintre cele mai mari grupuri de profesioniști din domeniul sănătății din SUA, cu 44.000 de doctori.

Dr. Lou Jacobs, originar din Farmington, Maine, a deschis Centrul Jacobs Chiropractic Acupuncture  în 2003. Cunoscut sub numele de dr. Lou, acesta este absolvent al Universității din Maine, SUA și al Universității Politehnice din Beijing, China, iar în orașul său este doctorul preferat al artiștilor. El a lucrat cu zeci de muzicieni locali, precum și cu unele nume celebre  ca Trey Anastasio, Gogol Bordello, Edward Sharpe and The Magnetic  Zeros, Tommy Emmanuel sau Mumford & Sons. În prezent, este unul dintre cei doi chiropractori acreditați în România.

Intermedicas: Ce înseamnă să fii un bun practician în chiropractică? Există secrete?

Lou Jacobs: În opinia mea, ceea ce te face bun sunt experiența și educația continuă. Când absolvim, avem cunoștințele de bază și cu timpul înveți cum să faci lucrurile să meargă mai bine, , cum să citești mai bine corpul și înveți să înțelegi ce se întâmplă, pentru a putea oferi un tratament precis și de efect. Deci, ce te face un chiropractor iscusit? Experiența.

Intermedicas:  Acestea fiind spuse, de câte ore crezi că este nevoie pentru a reuși la o astfel de performanță?

Lou Jacobs: Cred că este vorba mai mult de ani. Sincer, abia recent am simțit că încep să devin un chiropractor iscusit și am părăsit bănicile școlii de aproape 13 ani și, aproape 11 ani mai târziu, am simțit că mă pot încadra în categoria celor experimentați.

Intermedicas: Ce te-a făcut să decizi că vrei să fii chiropractor?

Lou Jacobs: Am vrut să ajut oamenii. De asemenea, tatăl meu care nu mai este printre noi, a avut un accident la locul de muncă și trebuia să fie supus unei operații la gât, dar în ultimul moment s-a speriat de intervenția și a ales să meargă la un chiropractor. S-a recuperat aproape 90%, iar eu am fost extrem de surprins de efectele acestui tratament. Apoi, încet, încet, m-a convins că poate este o idee bună să urmez această carieră.

11174804_838693402850877_9215304275360273740_n

Intermedicas:  Povestește-ne despre cazurile cele mai speciale sau atipice.

Lou Jacobs: În acest moment, îmi vin în minte două deoarece vorbesc despre ele tot timpul. Unul a fost cel al unei fetițe, avea 20 de luni când au adus-o părinții ei la cabinet. De la vârsta de 4 luni dezvoltase o infecție la ureche. De aproximativ 16 luni era supusă unui tratament medicamentos bazat pe antibiotice, dar sănătatea ei părea să se înrăutățească. Într-un final, părinții s-au decis să o aducă la mine și, în timpul consultului, am localizat probleme în jurul gâtului fetiței. Le-am ajustat prin metode de chiropractică și problema a dispărut la scurt timp. A fost minunat deoarece mama ei, inițial sceptică,  a fost nespus de bucuroasă când a văzut efectele.

Cel de-al doilea caz vizează o femeie de aproximativ 36 de ani care suferea de migrene de la vârsta de 10 ani. A avut nevoie de 26 de ani să scape de ele. Când a ajuns la cabinet, am evaulat-o și am găsit sursa durerilor. În mare parte problema era că fusese diagnosticată greșit de-a lungul timpului, ceea ce a făcut-o să treacă printr-o serie de intervenții dureroase și inutile.  Am localizat o tensiune a nervilor la nivelul gâtului, iar când am întrebat-o dacă vreun doctor s-a gândit să cerceteze mai atent zona aceea, a spus că nu. Apoi am început tratamentul și după o sesiune, a avut o săptămână fara nicio durere de cap, apoi am continuat până când a reușit să scape definitiv de ele.

Astfel de lucruri se întâmplă zilnic, chiar și aici în România, în ultima săptămână am avut pacienții care sufereau de vertigo, durerei de cap, probleme cu picioarele, cu spatele și după doar câteva sesiuni se simțeau mult mai bine. E minunat să-i ajuți pe acești oameni care nu au găsit soluția niciunde.

Intermedicas: În urma amplei tale experiențe, care ar fi o definiția proprie a chiropracticii?

Lou Jacobs: Ne naștem cu o putere incredibilă în corp și această putere este localizată în creier de unde este comunicată în întregul nostru corp prin sistemul nervos. Ea controlează totul, sistematizează totul. Definiția unui chiropractor este simplă: utilizarea mâinii pentru a elimina perturbările apărute la nivelul sistemului nervos. Din acest motiv lucrăm foarte mult pe coloană, axul osos central este locul de ieșire al nervilor. Este de datoria mea ca și chiropractor să facilitez buna funcționare a sistemului nervos pentru a-i oferi corpului șansa să se vindece. Chiropractica ajută la o funcționare mai bună a corpului și la îmbunătățirea calității vieții și nu se concetrează doar pe controlarea sau tratarea problemei.

1385245_382030798616596_2050619097136615050_nIntermedicas: De ce tot mai mulți oameni au nevoie de o astfel de îngrijire? Când ar trebui ei să vină la o consultație?

Lou Jacobs: Toată lumea este supusă unui nivel ridicat de stres care afectează buna funcționare a corpului. Indiferent că este o problemă de natură fizică sau psihică, efectele stresului sunt ușor de identificat. Dacă reușim să ne adaptăm, ne putem menține sănătoși, dacă nu, ne îmbolnăvim. Cum oamenii se confruntă din ce în ce mai mult cu stres, chiropractica este ceea ce îi ajută să-i facă față, adaptându-le corpul la aceste circumstanțe și ajutându-l să funcționeze adecvat.  Trebuie să înțelegem că avem o singură coloană vertebrală care nu este înlocuibilă, nu există o intervenție pentru asta, deci avem o șansă unică să o menținem sănătoasă.

Cei mai mulți oameni ajung la mine când deja suferă o anumită durere. Momentul oportun în care ar trebui să facă asta este înainte să ajungă să sufere. În America, cei mai mulți suferă de dureri de gât, spate, de cap sau de umeri. Muzicienii de obicei au probleme la nivelul închieturilor, coturilor, umerilor sau gleznelor. În mare parte, problemele sunt întâlnite la articulații, deci oriunde este un nerv în apropierea unei articulații este treaba unui chiropractor. Eu sfătuiesc oamenii să vină înainte ca problemele să apară, așa le pot preveni. Pentru că doar 10% din nervi simt durerea, corpul tău poate fi bolnav fără ca tu să îți dai seama. E ciudat, dar te poți simți perfect și în interior să te confrunți cu o problemă serioasă.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.