Medicul care a refuzat un salariu de 100.000 de euro pentru a-și împlini visul în țară

Dan Mitrea este un medic cu vocaţie. Deși are doar 28 de ani, îţi dai seama de asta din pasiunea cu care vorbeşte despre medicină şi despre cazurile pacienţilor săi. Acest lucru era însă previzibil, este la a treia generaţie de medici în familie. Este însă şi un antreprenor de succes. În 2010, a fondat clinica Intermedicas, clinică de second opinion şi case management, cu un capital de 1000 de euro și a ajuns, în doar cinci ani, la o cifră de afaceri de mai mult de 500.000 de euro pe an. A avut ambiţie, pasiune, sfaturile unui trader de pe Wall Street,  parteneri şi manageri care au crezut în el. Despre drumul parcurs de Dan Mitrea până aici, principiile şi planurile lui, dar şi despre proiectele de viitor, pentru că nu intenţionează să se oprească aici, tânărul medic a vorbit într-un intreviu în exclusivitate pentru Revista Cariere.

Dan Mitrea ştie ce înseamnă să faci gărzi de mic şi este convins că nu există ceva mai interesant şi frumos, pentru că a crescut printre medici. Bunicul său a fost medic radiolog, mama este medic de laborator, iar tatăl generalist. Pasiunea pentru medicină în familia Mitrea este atât de mare, încât şi sora sa, Oana Tudorache este tot medic, stomatolog.

Spre deosebire de mulţi tineri, care oscilează în alegerea carierei, Dan Mitrea a ştiut dintotdeauna ce îşi doreşte să  facă, medicină. Şi a ales un drum care multora li s-a părut ciudat ca să ajungă acolo, liceul sportiv.

„Cu liceul sportiv a fost o chestie foarte interesantă. În anul întâi de facultate ne întrebau pe toţi ce liceu am făcut.  Şi toţi spuneau mate-info, licee grele, olimpici. Şi eu… liceul sportiv. Adevărul e că am făcut fizică până în clasa a zecea, chimie, până în clasa a XI-e, matematică, o oră pe săptămână. Am avut însă timp să mă ocup de viaţa privată”, a povestit Dan Mitrea pentru Revista Cariere.

A făcut timp de 12 ani atletism şi karate. Acum a renunţat parţial, la sport, mai face înot, ciclism şi îi place să meargă pe munte, braşovean fiind.

Spiritul de antreprenor, învățat din familie

A avut doar un scurt moment de ezitare în ceea ce priveşte medicina. Atunci când a făcut primele cursuri de  management.  Dar a ascultat de sfatul părinţilor, care i-au spus să aibă răbdare şi să termine medicina.

„Părinţii mei au o clinică în Braşov şi la un moment îmi spuneau că ar fi bine, indiferent de ce o să mă hotărăsc eu să fac, să am şi cunoştinţe generale de management. Şi, prin anul 2 de facultate, am început să fac Codecs Open University. A fost foarte interesant. Cel puţin în anul 2, când înveţi partea asta de medicină generală, e cam plictisitor. În general nu înţelegi de ce trebuie să ştii toate chestiile astea, de ce trebuie să citeşti atâta şi la un moment am fost tentat să renunţ la medicină, dar mi-am revenit repede.  Mi s-a părut altfel şi abordarea, la Codecs. Era altfel decât să stai trei ore la curs, după care aveai cadavre şi anatomie şi tot felul de chestii din astea. Multă, multă, multă informaţie şi oarecum plictisitor. Aici era aşa, oarecum aplicat”, povesteşte Dan Mitrea.

Tot părinţii au fost şi cei care l-au ajutat să îşi cultive spiritul de antreprenor. L-au învăţat că, pentru a clădi ceva, trebuie să începi de jos. Aşa că, în timpul studenţiei, făcea practică la clinica din Braşov. Iar practica a început prin tot ce face un infirmier sau un asistent, de la spălat de jos, până la recoltarea de analize. O experienţă mai mult decât utilă pentru că acum, la Intermedicas, Dan Mitrea nu are asistentă, el este cel care recoltează, pune perfuzii, branule sau sonde.

“Abia prin anul 2 am avut voie să stau de vorbă cu doctorii şi să mă duc cu ei, să fac EKG-uri sau să stau la consultaţii”, povesteşte Dan Mitrea, cu atâta vivacitate în glas, încât eşti convins pe loc că asta a fost cea mai bună  cale de a învăţa.

Cum s-a născut ideea Intermedicas

Tânărul student, pasionat de tehnologie, făcea site-uri ca să mai câştige un ban de buzunar, până când  şi-a dat seama că poate face ceva mai mult decât atât și a început să lucreze în domeniul second opinion.

“Veneau oameni care se simţeau neglijaţi sau nu înţelegeau. Studiam dosarele lor, mă uitam să mă uitam la ce e mai nou în afară şi începeam să le scriu doctorilor. Le spuneam că sunt student şi vreau să vorbim despre un caz. Mi-am dat seama că ei au deschidere foarte mare şi  că e o chestie pe care o putem folosi şi ca business.  Pot să şi dezvolt ceva, să şi ajut oamenii si să îmi fac şi o afacere”, îşi aminteşte Dan Mitrea.

Aşadar, în 2010, în ultimul an de facultate, Dan Mitrea pune bazele clinicii Intermedicas, alături de primul său partener, care a venit cu know-how-ul legat de partea de marketing şi de internet. Cu un plan de afaceri făcut pe teresa părinţilor din Braşov şi un capital de 1000 de euro şi o maşină, un biroul mobil de fapt.

„Veneau pacienţii la mine şi spuneau că trebuie să cumpărăm bilet de avion şi mă întrebau dacă vreau să cumpere ei bilet sau îmi cumpăr eu. Şi spuneam că îmi cumpăr singur şi nu simţeau că aş fi chiar la început. Şi când făceam facturi vedeau 2010 şi trebuia să mai dau explicaţii, să spun că scrie 2010, dar lucrez de mai demult. Dar, în general, veneau prieteni sau cunoştinţe sau cunoştinţe ale cunoştinţelor. Şi mă întâlneam cu ei la ei acasă, la birou, la cafenea, la mall, unde voiau ei. Când mă întrebau unde e biroul, spuneam că e în construcţie”, povesteşte tânărul medic.

După un an în care îşi petrecea trei săptămâni dintr-o lună alături de pacienţi, în Germania, Dan Mitrea a transformat biroul mobil într-unul stabil, din beton armat. Clinica Intermedicas se află în zona Aviatorilor. În doar un an de la fondare, compania a avut un sediu discret, elegant, graţie unui investitor care a crezut în tânărul medic antreprenor. Este vorba despre un fost trader pe Wall-Street, român de origine, pe care norocul sau providenţa l-au scos în calea lui Dan Mitrea.

Importanţa mentorului

Prima oară, Dan Mitrea şi-a întâlnit mentorul în afaceri atunci când era student. Acesta a apelat la serviciile firmei pentru care lucra Dan Mitrea, pentru părinţii săi. Avea nevoie de cineva care să fie mereu disponibil şi acel om a fost tânărul braşovean. Cu toate astea, nu a vrut să intre de la început în afacere, ca să nu strice relaţia de prietenie. A intervenit abia în 2011, cu o investiţie în sediu, atunci când a văzut că tinerii antreprenori sunt serioşi şi dedicaţi muncii lor.

„Teoria nu se pupă cu practica. La început, nu înţelegeam nimic.  Cel mai mult am învăţat de la asociatul meu. El a fost trader pe Wall-Street, a fost acolo de mic, a făcut facultatea la Dallas şi pe urmă s-a mutat la Salmon Brothers şi după aceea a lucrat la Prudence, a fost la World Trade Center în momentul atentatelor. De la el am învăţat ce înseamnă business”, povesteşte Dan Mitrea.

De la mentorul său, tânărul a rămas cu câteva principii, pe care le aplica şi care, iată, au rezultate. Cel mai important dintre acestea este keep it simple. De aceea, la Intemedicas, medicul Dan Mitrea încearcă să le explice oamenilor cât mai simplu, lucru care le dă încredere. Un alt pricipiu este cel de fi corect, chiar dacă este în detrimentul companiei. Iar acest principiu este aplicat la Intermedicas atunci când pacienţii sunt sfătuiţi să nu le plece în străinătate, decât atunci când este cazul.

“Sunt pacienţi care vin aici chitiţi pe ideea că vor să plece în străinătate. Le spun să înceapă ceva în România şi să îşi păstreze banii. Începem aici, vedem ce rezultate sunt şi este posibil să fie rezultate la fel de bune ca în afara ţării. În cazul încare nu funcţionează sau rezultatele sunt sub nivelul aşteptărilor noastre, merită să încercăm să mergem în afara ţării. Le explic faptul că sunt protocoale internaţionale de multe ori, mai ales pe domeniul hematologiei, unde costurile sunt uriaşe. E frumos, mergi în afara ţării. Stai acolo trei săptămâni. Te costă. Pacientul stă în spital, dar familia trebuie să îşi găsească. Noi ne ocupăm şi de logistică, le asigurăm tot ce au nevoie. Dar dacă pot să îi ajut în ţară, într-o primă fază, de ce să nu îi ajut aşa?”, explică medicul.

Tot de la traderul de pe Wall-Street, Dan Mitrea a învăţat să îşi gestioneze banii şi timpul şi tot ce ţine de acte, deşi este un om destul de organizat, lucru la care la ajutat şi sportul. Iar asta s-a traduc prin schimbarea multor contabili, care erau unri neglijenţi în ceea ce priveşte actele.

“Şi m-a învăţat principii de marketing simple. Unul din ele zice să nu îţi fie frică să le ceri oamenilor să te recomande. Aţi fost mulţumit? Da. Vă rog să vorbiţi despre mine. Şi acum când vin oameni la noi şi am avut o întâlnire cu nişte tineri psihologi care au vrut să facă un parteneriat cu noi şi să le trimitem pacienţi. Şi le-am zis, nicio preblemă, cum vă marchetaţi? Cum vorbiţi despre voi? Păi pe net, că preţuri, discount, promo, etc. Am zis, e greşit, nu aşa se face. Vorbiţi despre voi, vorbiţi despre ce faceţi şi explicaţi de ce faceţi voi”, a mai spus medicul.

 

Citește mai mult …. 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.