Melanomul – ce este, diagnosticare și metode de tratament

Ce este Melanomul ?

Melanomul reprezintă cea mai gravă formă de cancer de piele iar incidența sa este într-o continuă creștere. Melanomul poate apărea brusc pe pielea aparent normală („de novo”), dar se poate dezvolta și pe o aluniță (nev) preexistentă.

Factori de risc pentru apariția melanomului

 1. Expunerea la radiațiile ultraviolete naturale (lumina solară) și artificiale (solarul) reprezintă principalul factor de risc pentru apariția melanomului.
 2. Antecedente de arsuri solare (în special arsurile solare suferite în copilărie).
 3. Pielea deschisă la culoare, care se arde ușor si nu se bronzează; parul blond/roșcat; ochii deschiși la culoare (verzi/albaștri).
 4. Istoricul familial și/sau personal de melanom sau alte cancere de piele.
 5. Existența unui număr crescut de alunițe (>50).
 6. Sistemul imunitar scăzut.

 

Când trebuie să mergem la medic ?

Înainte de toate, este esențială o autoexaminare regulată a pielii, pentru a detecta la timp eventualele modificări. Asta înseamnă să ne uităm cu atenție la întreaga suprafață corporală, inclusiv spatele, scalpul, palmele si tălpile.

Este important sa vă adresați medicului dermatolog în momentul în care observați existența unei alunițe atipice, suspecte. Alunițele atipice sunt alunițe ce prezintă una sau mai multe din următoarele caracteristici:

 • AAsimetrie: Dacă am trasa o linie prin jumătatea aluniței, am observa ca cele 2 jumătăți au caracteristici diferite.
 • B – Margini (din engleza Borders) neregulate.
 • CCuloarea nu este uniformă. Sunt deseori prezente diferite nuanțe de maro deschis, maro închis, negru, precum și tonuri de roșu, alb sau albastru.
 • DDiametru: Melanomul are de obicei un diametru > 6mm la momentul diagnosticului.
 • EEvoluție: orice modificare de formă, dimensiune, culoare sau orice simptome noi, cum ar fi prurit, sângerare sau ulcerații sunt tipice pentru melanom.

De asemenea, țineți cont că alunițele benigne sunt de obicei numeroase și seamănă între ele. Dimpotrivă, melanomul „iese în evidență”, are un aspect diferit comparativ cu alunițele benigne din jurul său (semnul „rățuștei celei urâte”).

 

Cum se stabilește diagnosticul?

 • Inspecția vizuală efectuată de către medicul dermatolog.
 • Examinarea leziunii cu un dermatoscop digital sau manual.
 • În cele din urmă, dacă suspiciunea de melanom se menține, se practică biopsia excizională a aluniței, sub anestezie locală.

 

Metode de tratament

Când este detectat la timp, melanomul este tratabil. Însă, în stadiile avansate, poate metastaza la ganglionii limfatici și la organele interne, ceea ce poate duce la deces.

Rata medie de supraviețuire la cinci ani pentru indivizii al căror melanom este detectat și tratat înainte de a se răspândi la ganglioni este de 98%. În schimb, rata de supraviețuire la cinci ani pentru melanoamele cu metastaze viscerale este de 23%. Așadar, detectarea precoce a melanomului este crucială, deoarece ratele de supraviețuire scad substanțial dacă este detectat într-un stadiu târziu.

Nu uitați faptul că, spre deosebire de alte cancere interne, melanomul este vizibil cu ochiul liber. Astfel, prin controlul periodic al alunițelor (nevilor), vă puteți proteja la timp de acest tip de cancer extrem de agresiv.

 

Informații oferite de Dr. Cristina Beiu, medic specialist dermatolog

Programări la telefon 021 222 1370

Melanom - Dr. Cristina Beiu

Melanom – Dr. Cristina Beiu

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.