Teodora lucra în departamentul de resurse umane al unei multinaționale și locuia singură. Avea doar 29 de ani când viața i-a fost schimbată radical. Simptomele ce păreau minore amețeli și dureri de cap s-au transformat în ceea ce avea să afle mai târziu, o boală cronică incurabilă.
Timp de un an, a mers de la un medic la altul: “Mă loveam tot timpul de aceeași întrebare ‘Sunteți sigură că nu sunteți gravidă?’, apoi mi s-a spus că este o răceală mai puternică, iar printre ultimele diagnosticuri se număra o tumoră cerebrală”, povestește Teodora.
Când a ajuns la clinica noastră, boala evoluase, Teodora avea tulburări de vedere și de echilibru, iar durerile de cap și amețelile persistau până la 3 zile.
Rezolvarea cazului
Cunoscută și sub denumirea de „boala cu 1.000 de fețe“, scleroza multiplă afectează peste 2,3 milioane de oameni la nivel mondial, potrivit statisticilor.
Managerul nostru de caz a analizat dosarul Teodorei și a decis preluarea cazului de către unul dintre medicii clincii Klinikum Kreuzschwestern din Wels, Austria.
În urma unor investigații și analize amănunțite, Teodorei i-a fost confirmat diagnosticul: scleroză multiplă primar progresivă. “Știam foarte puțin despre această boală când am aflat: este incurabilă, evoluează rapid, iar tratamentul este limitat. În acel moment, mi-a trecut prin cap un gând egoist: aș fi preferat o tumoră.”
Teodora a urmat, pentru o perioadă tratament cu interferon beta și glatiramer acetat în Austria. În România, este pacienta doctorului Dan Mitrea, de peste 3 ani. ”Când te confrunți cu o boală pe care cei mai mulți o consideră una psihică, un handicap și nu ceea ce e defapt, una neurologică, porți o bătălie pe mai multe fronturi. Am nevoie zilnic de injecții, în mână, în picior, în abdomen … iar efectele de după sunt de cele mai multe ori insuportabile: febră, frisoane, vărsături, la care adăugam o stare de depresie.” povestește Teodora.
Boala Teodorei a evoluat însă – a suferit o atrofie demielinizantă, în urma căreia și-a pierdut vederea la unul dintre ochi. În 2015, a fost definit un nou protocol medical pentru tratamentul sclerozei multiple – transplantul celulelor stem hematopoietice. Prin intermediul partenerilor noștri, Teodora a fost acceptată în unul dintre trialurile clinice desfășurate la nivel european.
“La una dintre vizitele mele regulate la clinică, dr. Dan Mitrea mi-a povestit despre aceste studii care se desfășurau de câțiva ani buni și care aveau rezultate miraculoase, spre exemplu: pacienți care puteau merge din nou. Pentru cineva care își pierduse speranța și, practic, aștepta ca boala să devină din ce în ce mai degenerativă, o astfel de propunere vine ca o gură de aer când părea că te îneci.” ne spune Teodora.
În prezent, pacienta încă se află sub tratamentul experimental, iar în România, este atent monitorizată de clinica noastră.