Primul trimestru de sarcină: investigații medicale, simptome și recomandări

Nimic nu se compară cu momentul în care afli că vei deveni mamă. Cu toate acestea, este important de știut că sarcina poate veni cu o serie de provocări, aducând schimbări organismului chiar din primul trimestru. Fiecare etapă a sarcinii aduce cu sine întrebări și momente de îngrijorare, însă este recomandat să te informezi cu privire la transformările fizice și emoționale care vor surveni pe parcurs încă din primele săptămâni.

Primul trimestru de sarcină este calculat de către medici din prima zi a ultimei menstruații și va dura treisprezece săptămâni. De cele mai multe ori, femeile află de existența sarcinii în a doua, pâna la a patra săptămână de evoluție a fătului. Stilul de viață și problemele de sănătate aferente acestei prime etape vor avea un impact major asupra dezvoltării bebelușului. Tocmai de aceea, este esențial să te adresezi medicului specialist de îndată ce afli vestea, astfel încât să fii sigură că urmezi pașii corespunzători și că sarcina decurge normal.

Menstruație întârziată, test de sarcină pozitiv, multe sentimente de emoție și fericire. Ei bine, care este următorul pas?

Primul pas este un consult și efectuarea unei ecografii transvaginale pentru diagnosticarea sarcinii și estimarea vârstei gestaționale prin măsurarea sacului gestațional (DMS). La patru săptămâni de amenoree se vizualizează sacul gestațional de 2-3 milimetri. La șase săptămâni de amenoree apare embrionul și pot fi vizualizate totodată pulsațiile cardiace.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale primului trimestru de sarcină?

Elementele subiective relatate de femeia gravidă, deși sunt de intensitate variabilă și nepatognomonice pentru diagnosticul pozitiv al sarcinii trebuie evaluate în contextul examenului clinic.

Astfel, ca simptome pot apărea:

 • tulburări digestive (grețuri, vărsături, sialoree, modificări ale gustului și apetitului, pirozisul și constipația);
 • modificări neuropsihice (iritabilitate, emotivitate, dereglarea orarului somn – veghe, labilitate psihică);
 • modificări urinare (polachiurie);
 • senzația de gonflare generală;
 • tensiune mamară.

Ce investigații sunt necesare în primele trei luni de sarcină?

În primele trei luni de sarcină se recomandă:

 • analize de sânge (hemoleucogramă, coagulogramă, grupa sangvină și Rh-ul – și pentru partener, glicemia, TSH, fT4, Ca, Mg, Zn, K, Fe, sideremie, VDRL, TPHA, AgHBs, AgHCV, AgHSV1 și HSV2, AgHIV1 și HIV2, TGO, TGP, BD, BI, BT, albumina serică, Ac Listeria, TORCH);
 • sumar de urină și urocultură;
 • examenul secreției vaginale și culturi col uterin AgChlamydia, Mycoplasma și Uriaplasma;
 • ecografia.

În funcție de vârsta și antecedentele cuplului se recomandă examenul genetic, de preferat preconcepțional.

Durerea abdominală și sângerarea în sarcină – motive de îngrijorare? Ce trebuie făcut?

În sarcina incipientă trebuie exclusă sarcina extrauterină. Sângerarea în primul trimestru de sarcină poate fi determinată de nidația sacului gestațional sau poate anunța producerea unui avort spontan. Durerile unilaterale sau bilaterale localizate în abdomenul inferior sau în zona inghinală, de scurtă durată, ascuțite și dependente de poziții sunt puse pe seama solicitării ligamentelor rotunde prin creșterea uterului gravid. Aceste dureri sunt mai frecvente în trimestrul al doilea și nu au caracterul contracțiilor uterine dureroase. Repausul într-o poziție confortabilă este un remediu eficient.

Sângerarea pe cale vaginală în timpul sarcinii reprezintă un fenomen des întâlnit pe tot parcursul acesteia, aproape întotdeauna sursa de sângerare fiind maternă și foarte rar fetală. Hemoragiile antipartum se referă la sângerarea pe cale vaginală după săptămâna 20 de gestație, cauzate de placenta praevia, abruptio placentae, ruptură uterină, vasa praevia. În aceste situații gravida trebuie să se prezinte la camera de gardă pentru evaluare.

Când poate fi determinat sexul bebelușului?

Sexul bebelușului poate fi determinat cu acuratețe în trimestrul al doilea de sarcină, mai exact în săptămâna a 16-a, prin examinarea zonei perineale, având importanță deosebită în cazul pacientelor purtătoare a unor anomalii genetice legate de cromozomul X, cunoscut fiind că boala va afecta doar feții de sex masculin.

Când simt gravidele primele mișcări ale bebelușului?

Multiparele pot percepe mișcările active fetale (MAF) chiar începând cu săptămâna a 16-a de sarcină. Pe de altă parte, primiparele percep MAF începând cu săptămâna a 19-a de sarcină.

Sportul în sarcină – DA sau BA?

Exercițiul fizic este benefic în sarcină. Gravidele pot continua tipul de activitate fizică de dinainte de sarcină sau pot iniția o activitate fizică ușoară – moderată. Se vor evita sporturile de contact sau care implică traumatisme. Exercițiul fizic moderat previne acumularea ponderală excesivă în sarcină și facilitează travaliul. De asemenea, este un mijloc important de control al diabetului gestațional.

Ce alimente trebuie scoase complet din alimentația unei gravide?

O gravidă n-ar trebui să mai consume:

 • alcool;
 • sare în exces;
 • produse foarte picante.

Ce complicații pot apărea în timpul celor nouă luni de sarcină?

În primul trimestru de sarcină pot apărea:

 • disgravidia emetizantă (sarcina toxică);
 • avortul;
 • sarcina oprită în evoluție.

De asemenea, în cel de-al doilea trimestru de sarcină ar putea surveni:

 • avortul;
 • sarcina oprită în evoluție;
 • nașterea prematură;
 • restricția de creștere intrauterină;
 • preeclampsia.

Totodată, în ultimul trimestru de sarcină ar putea apărea:

 • nașterea prematură;
 • preeclampsia și eclampsia;
 • restricția de creștere intrauterină;
 • moartea fătului în uter.

Sursă: Dr. Codruța Dijmărescu

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.