Tipuri de cancer de piele și care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic

Există mai multe tipuri de cancer de piele, unele strict prezente pe piele, altele asociate cu tumori sau modificări interne (de exemplu limfoamele). Dintre cele strict prezente la nivelul pielii, sunt cele apărute ca niste alunițe, melanoamele, care pornesc de la melanocite (celulele care produc pigmentul brun) și cele apărute din alte tipuri de celule ale pielii: carcinoamele (bazocelular si spinocelular). Acestea din urma nu sunt neapărat pigmentate, fiind de regulă roșii sau de culoarea pielii, explică Smaranda Nica, medic specialist dermatovenerologie și parte din echipa de medici a Intermedicas.

Primele semne ale cancerelor de piele

Prezența unei alunițe care nu seamană cu celelate („rațușca cea urâtă”), apariția unei alunițe noi sau dacă una veche și-a schimbat caracteristicile (culoare, formă, dimensiune) sau dacă sângerează trebuie să ne determine să mergem imediat către medicul dermatolog. În acest caz, există riscul să avem o aluniță displazică sau, mai rău, un melanom, care trebuie de urgență excizat, întrucât există riscul de a dezvolta metastaze.

De asemenea, o pată sau o umflătură mică, roșie sau roz persistentă, localizată mai ales pe zonele fotoexpuse, eventual cu suprafața lucioasă (perlată) și care are o ulcerație mică (care nu se vindecă de multă vreme) poate să semnifice apariția unui carcinom. Carcinomul bazocelular apare de novo, evoluează lent (crește) și riscul de metastaze este foarte scăzut. Carcinomul spinocelular începe ca o leziune precanceroasă, de obicei o pată sau o umflatură roșie mică. Dacă este eliminat în aceast stadiu nu există riscuri, însă dacă nu se ia atitudine, carcinomul spinocelular metastazează.

Cum previm apariția cancerelor de piele?

Apariția cancerelor de piele este multifactorială (sunt implicați mai mulți factori care acționează împreună): factorul genetic, expunerea la ultraviolete, la anumite substanțe carcinogenice, imunodepresia (de exemplu persoanele ce au avut un transplant) sau anumite afecțiuni cutanate (lupus cutanat, cicatrici post arsuri, radiodermite etc).

Pentru a preveni apariția cancerelor de piele trebuie să limităm cât mai mult factorii predispozanți. Bineînțeles că nu putem acționa la nivel genetic, iar în ceea ce privește afecțiunile cutanate predispozante, doar în anumite cazuri putem acționa din punct de vedere al unui tratament care să scadă și influența asupra procesului carcinogenic. Singurul lucru pe care îl putem face cu adevărat este să evităm excesul de ultraviolete și expunerea la substanțe nocive (hidrocarburi, azbest, gudron, arsen).

În ceea ce privește limitarea expunerii la ultraviolete, fotoprotecția este metoda principală de prevenție a apariției cancerelor de piele. Din acest motiv, trebuie folosite creme de fotoprotectie cu SPF/FPS 30 sau 50, ce protejează și împotriva UVA. Aceste creme se aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și se reaplica la 2 ore sau după baie (mare, piscină). Fototprotectie înseamnă și folosirea de pălării cu boruri largi sau a hainelor protectoare. De asemenea, nu se recomandă expunerea la soare între orele 12-16, precum și a mersul în exces la solar.

Pentru consultații sau alte sfaturi, programați-vă la doamna doctor  Smaranda Nica, telefon: 021 222 13 70.

Citește și: 4 PAȘI ESENȚIALI PENTRU O PIELE SĂNĂTOASĂ PE TIMPUL VERII

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.