Prof. Dr. Bob Djavan: Sunt cazuri de cancer care nu trebuie tratate

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer, în cazul bărbaților. Dilema, în ceea ce privește această boală, e că nu întodeauna e indicat să fie tratată.

Cancerul de prostată este a 5-a cauză de deces prin cancer în România și în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani, 1 din cinci va face boala. Deși nu poate fi prevenită, depistarea afecțiunii în stadii incipiente oferă șanse reale de vindecare. „Împreună cu cancerul de plămâni, este una dintre cele mai comune cauze ale mortalității prin cancer, la bărbați. Astăzi, dacă un bărbat moare de cancer, e ori din cauza cancerului de prostată, ori din cauza cancerului pulmonar. Există, totuși o dilemă. Nu toate cancerele de prostată trebuiesc tratate. Trebuie să găsim acele cancere agresive, care te pot omorî și să le tratăm doar pe acelea ”, a explicat Prof. Dr. Bob Djavan (foto), Președintele Asociației Regionale Europene de Urologie, Director al Departamentului de Urologie Vienna Urology Rudolfinerhaus Foundation Hospital din Austria și profesor la New York University School of Medicine.

Sunt cazuri de cancer care nu trebuie tratate

Potrivit expertului, în cazul cancerele de prostate care nu sunt agresive, tratamentul ar putea face mai mult rău decât bine. Pacienții pot suferi complicații în urma operației, iar tratamentele au efecte secundare. „Acum 10 ani nu puteam face diferența între cancerele agresive și cele non-agresive, însă acum avem această posibilitate. Una dintre metode e să investigăm dacă există un istoric familial al bolii. De asemenea, orice bărbat de 40 de ani trebuie să facă un test PSA (antigen specific prostatic). În plus, putem face și teste imagistice. PSA este invechit, acum folosim RMN multiparametric, o metodă care a început să se dezvolte și în România ”, a completat prof. Bob Djavan.

RMN-ul multiparametric nu doar că detectează cancerul de prostate, dar îl detectează pe cel agresiv.

În ceea ce privește vârsta la care apare această boală, prof. Djavan a avertizat că sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați și că media de vârstă a pacienților a scăzut cu 10 ani. „În ani 90, media de vârstă era de 70 de ani, azi e 60. Asta se datorează și tehnicilor de detectare, a informării. Înainte, oamenii veneau când aveau simptome, azi vin și fără să aibă simptome”, a adăugat urologul.

Articol apărut în revista Doctorul Zilei. Citiți interviul integral aici.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.