Profilaxia infecției protezei de șold

Timpul și avansarea diferitelor condiții pot determina deterioarea la nivelul articulației șoldului, iar mișcările obișnuite, de zi cu zi, precum mersul, ridicatul, așezatul sau săritul devenind dureroase și dificile în cele mai multe din cazuri. În situația în care medicamentația specifică sau mijloacele de sprijin (cârje, baston,cadru de mers) nu ajută la îmbunătățirea stării pacientului, se recomandă intervenția chirurgicală și instalarea protezei de șold.

Din păcate nici această măsură nu este lipsită de riscuri, în anumite cazuri fiind posibilă și apariția infecției protezei de șold. Infecţia protezei de sold este o complicaţie ce poate să apară la orice intervenţie chirurgicală, inclusiv la protezarea totală a şoldului. În acest caz, ea poate să apară atât la nivelul în care a fost executată incizia, cât și în planul profund în jurul întregii proteze.

Timpul de apariție a infecției poate să fie scurt, încă din spitalizare, de la 4-6 săptămâni de la externare sau poate fi mai îndelungat, la câțiva ani de la operație. Infecția prematură trebuie înțeleasă ca o problemă ce afectează nu numai părțile moi, ci și osul, fiind necesară scoaterea protezei și vindecarea fără ea. Dacă proteza de șold se infectează, încep să se declanșeze durerile din cauza mobilizării componentelor protezei, de multe ori disconfortul şi durerea menținându-se inclusiv pe timpul nopţii.

Tipuri de infecție ale protezei de șold și operația de revizie

Infecțiile sunt împărțite în două categorii, în funcție de gravitatea lor și prezintă soluționări diferite:

Infecție minoră – Infecția se află preponderent pe proteză, aceasta fiind până la urmă percepută de organism precum un corp străin, metalic, fără vascularizare. Cel mai important lucru de știut este că bacteriile cauzează infecția, iar combaterea lor se realizează cu ajutorul antibioticelor.

Infecție majoră – Se răspândește și în alte părți, dincolo de proteză. Problema în acest caz se rezolvă prin intervenție chirurgicală de extragere a protezei și aparate speciale de curățare a țesuturilor.

De asemenea, când vine vorba de revizia protezei de sold, fiind o practică aproape iminentă, infecția are foarte multe șanse să apară. Ea se rezolvă prin două etape:

  • montarea protezei (spacer) în locul celei primare infectate ce va elibera periodic antibiotic în scop de vindecare;
  • după ce infecția a fost înlăturată se extrage proteza (spacer) și se pune una primară nouă.

Simptome ale infectării

Semnele ce pot fi asociate cu această problemă sunt:

  • Febră persistentă mai mare de 38 de grade Celsius;
  • Frisoane;
  • Înroșirea inciziei;
  • Tumefierea inciziei;
  • Scurgeri ale unui lichid galben la nivelul inciziei;
  • Dureri în zona șoldului atât în mișcare, cât și în repaus.

Profilaxia la nivelul șoldului

În ceea ce privește profilaxia, adică totalitatea măsurilor medicale adoptate pentru prevenirea și răspândirea afecțiunilor, sunt de menționat aspecte legate de stilul de viață. Sportul zilnic reprezintă o primă metodă de prevenire a afecțiunilor șoldului. Acesta trebuie realizat cu o încălzire corespunzătoare, exerciții executate corect și cu greutăți optime. Tot demersul sportiv trebuie folosit pentru pierderea în greutate, dar și pentru tonifierea masei musculare. Când sunt experimentate dureri puternice în timpul exercițiilor, este recomandată oprirea și relaxarea.

A doua metodă esențială în prevenirea afecțiunilor sau infecțiilor la nivelul șoldului, implicit la nivelul tuturor articulațiilor, este alimentația echilibrată, bogată în produse cu un grad considerabil de glucozamină. Glucozamina este un element natural deja prezent în articulații, fiind unul dintre pilonii care susține țesuturile conjunctive (tendoane, ligamente, cartilaje, piele și oase). Totodată, glucozamina protejează articulațiile și ameliorează durerile. Alimente care pot ajuta în profilaxia infectiei protezei de sold sunt midiile, iaurtul, gelatina, citricele, legumele, orezul brun, varza de Bruxelles, soia, nucile, ceaiul verde, urzica, curcuma și scorțișoara.

Sursă: www.mayoclinic.org

Medici din cadrul Concierge Medical care te pot ajuta:

Dr. Mircea Schmidt

Dr. Ioan Dunca

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Alte articole din categoria

"

"

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.