Nu există o metodă perfectă de protecție a pielii în mod perfect de efectele RUV. Folosirea cosmeticelor cu SPF cu spectru larg poate minimiza aceste efecte, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe rolul acestora. Produsele cosmetice cu SPF sunt o parte importantă din strategia de fotoprotecție, alături de îmbrăcămintea adecvată, pălăriile cu boruri largi, ochelarii de soare precum și expunerea la soare în afara intervalului orar 11:00-16:00. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber la umbră sau sub umbrele de protecție pot minimiza cantitatea de RUV care ajung în contact cu pielea.

În plus, hidratarea corespunzătoare, alimentația bogată în antioxidanți (care neutrlizează radicalii liberi produsi sub actiunea RUV) și evitarea zonelor cu un grad înalt de poluare pot aduce un plus de protecție a pielii.  Este foarte importantă alegerea unui produs cosmetic cu SPF potrivit fototipului cutanat astfel încât pielea dumneavoastră să fie protejată.

Interviu realizat împreună cu Dr. Alice Brinzea 

Crema de protecție solară: de ce este importantă și cum o folosim?

Răspunsul la întrebarea “de ce este importantă crema de fotoprotecție?” nu este unul simplu. În primul rând trebuie cunoscute efectele pe care le are expunerea la radiații ultraviolete (RUV) asupra pielii.  RUV nu sunt vizibile cu ochiul liber deoarece au lungime de undă mai joasă decât lumina vizibilă. În spectrul RUV identificăm trei tipuri de raze, dintre care doar două au impact nefavorabil asupra pielii, RUV de tip A si RUV de tip B. RUV de tip A determină în mod special pigmentarea pielii (arsuri solare și bronzare) dar și îmbătrânire cutanată (riduri, pete hiperpigmentate, culoare ternă a pielii etc).  RUV de tip B, prin alterarea ireversibilă a ADN-ul celulelor cutanate și inducerea mutațiilor genetice la acest nivel, pot determina apariția cancerului de piele (melanom, epiteliom bazocelular sau carcinom spinocelular) dar și a arsurilor, a alergiilor solare și a îmbătrânirii cutanate.

Astfel, este important să ne protejăm pielea de ambele tipuri de RUV, atât de tip A cât și de tip B. Protecția se poate face prin utilizarea cremelor cu factor de protecție solară – SPF (sun protection factor) cu spectru larg, și de cel puțin 30 ( SPF30). Numărul SPF-ului ne spune în cât timp razele UV înroșesc pielea atunci când folosim produse cosmetice cu SPF versus timpul în care se înroșește pielea în urma expunerii la soare fără produse cosmetice cu SPF. Astfel, utilizând corect produse cosmetice cu SPF 30 durează de 30 de ori mai mult să apară arsura cutanată decât în cazul în care nu se utilizează astfel de produse. Un SPF 30 permite unui procent de 3% din UV de tip B să atingă pielea. Un SPF 50 permite unui procent de doar 2% din UV de tip B să pătrundă până la piele.

Cercetătorii vorbesc despre efectul cumulativ al expunerii la soare, practic spunem că pielea nu uită nicio rază de soare, nicio rază UV care a atins-o în timpul vieții. Astfel că, efectele negative ale expunerii la soare nu pot fi văzute încă de la început cu ochiul liber. Efectele negative se pot vedea după mult timp, sub forma fotoîmbătrânirii sau cancerului cutanat.  Folosirea cosmeticelor cu SPF cu spectru larg poate minimiza aceste efecte.

Astfel, pentru a preveni apariția efectelor RUV trebuie folosite produse cosmetice cu SPF de cel puțin 30 în fiecare zi a anului, indiferent de vreme. Cei mai mulți oameni consideră că trebuie să se protejeze de razele UV doar pe vreme însorită, adică doar primăvara și vara si doar atunci când merg la plajă. RUV însă afectează pielea 365 de zile pe an, deci chiar și iarna și pe timp de ploaie sau vreme înnorată deoarece RUV reușesc să penetreze stratul de nori.  Razele UV pot trece prin sticlă (fereastră, parbriz etc) și afectează pielea, atât pe vreme cețoasă, umedă sau chiar întunecată. Suprafețe precum apa, nisipul, betonul, iarba, zăpada sau gheața reflectă razele solare astfel încât doza de RUV ajunsă la nivelul pielii este și mai mare.

În perioadele în care expunerea la soare este mai intensă- pe timpul verii, atunci când practicăm activități în aer liber, când mergem la plajă, în drumeții sau atunci când călătorim în destinații exotice, trebuie aplicată o cremă cu SPF de cel puțin 50 (50+). Produsele cosmetice cu SPF trebuie aplicate în cantitate generoasă pe toate părțile corpului care sunt expuse la soare, cu 15-20 minute înaintea expunerii. Produsul cosmetic cu SPF trebuie reaplicat regulat, la fiecare două ore sau mai des dacă se transpiră mult sau dacă se înoată (în această situație se recomandă în plus utilizarea unui produs rezistent la apă).

În plus, în ultimii ani se pune accent pe efectul luminii albastre, de la sfârșitul spectrului luminii vizibile, asupra pielii. Acest tip de raze sunt în mod curent emise de ecranul diferitelor dispozitive electronice precum telefoanele mobile, computerele, tabletele și televizoarele. Cercetătorii au publicat încă din anul 2014 în jurnale de prestigiu precum Pigment Cell & Melanoma Research rezultate științifice care au demonstrat că lumina albastră determină oxidarea și distrugerea proteinelor cutanate si provocă hiperpigmentare și melasmă, deci îmbătrânire cutanată similar celei induse de UV de tip A. În acest sens, există la acest moment în farmacii produse de fotoprotecție UVA, UVB și lumină albastră.

Puteți lua legătura cu medicul dumneavoastră dermatolog pentru a alege împreună tipul de produs cosmetic și SPF-ul potrivit pielii dumneavoastră. Tot medicul dermatolog este cel care vă poate recomanda ajustarea SPF-ului pentru diferitele perioade ale anului și în funcție de activitățile pe care le desfășurați. Este important să faceți o vizită dermatologului dumneavoastră în fiecare an pentru un examen complet al pielii. În situația în care aveți istoric de cancer de piele sau dacă ați suferit arsuri solare în trecut, poate fi nevoie să vizitați dermatologul chiar mai des decât atât.

Care sunt efectele pe termen lung al expunerii la soare, fără factor de protecție?

Pielea, cel mai mare organ, reprezintă limita organismului față de mediul exterior. Pielea are foarte multe roluri, printre care și rol estetic. Pielea tânără și frumoasă are o influență pozitivă asupra comportamentului social.

Îmbătrânirea tuturor organelor începe încă de la naștere iar pielea nu face nicio excepție de la acest fenomen. Îmbătrânirea cutanată este indusă atât de factori intrinseci (care țin de fiecare individ în parte-   care nu pot fi controlați) cât și de factori extrinseci (poluare, fumat, alimentație dezechilibrată, hidratare defectuoasă, expunere la soare etc- care pot fi controlați). Razele ultraviolete ( RUV) reprezintă cea mai importantă cauză de apariție a petelor hiperpigmentate, ridurilor adânci, culorii terne a pielii și uscăciunii cutanate, proces numit fotoîmbătrânire. Tot RUV sunt responsabile în mare măsură de apariția cancerului de piele. Cercetătorii vorbesc despre efectul cumulativ al expunerii la soare, practic spunem că pielea nu uită nicio rază de soare, nicio rază UV care a atins-o în timpul vieții. Astfel că, efectele negative ale expunerii la soare nu pot fi văzute încă de la început cu ochiul liber. Efectele negative se pot vedea după mult timp, sub forma fotoîmbătrânirii sau cancerului cutanat.  Folosirea cosmeticelor cu SPF cu spectru larg poate minimiza aceste efecte.

Există și alte măsuri de limitare a efectului fotoexpunerii, precum purtarea îmbrăcămintei adecvate, a pălăriilor cu boruri largi, a ochelarilor de soare precum și expunerea la soare în afara intervalului orar 11:00-16:00. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber la umbră sau sub umbrele de protecție pot minimiza cantitatea de RUV care ajunge în contact cu pielea.

Ne bronzăm dacă folosim SPF 30 sau 50?

Oamenii se bronzează atunci când razele ultraviolete (RUV) de tip A vin în contact cu pielea. Imediat ce RUV intră în contact cu partea superioară a pielii, epiderma, celulele din stratul ei inferior încep să producă melanină, un pigment responsabil de pigmentarea pielii, respectiv de culoarea pielii bronzate.  Pielea bronzată este apreciată și considerată estetică în societate, fiind astfel un efect  dorit al expunerii la soare. Trebuie avute în vedere însă pericolele asociate expunerii la soare, precum fotoîmbătrânirea și riscul apariției cancerului de piele.

Cosmeticele cu factor de protecție solară (SPF- sun protection factor) protejează pielea de efectele nocive, nedorite, ale expunerii la soare, prelungind perioada de timp pe care un individ o poate petrece  la soare fără să sufere arsuri solare.

Cu cât valoarea SPF-ului este mai mare, cu atât gradul de protecție în fața RUV este mai mare. Astfel că, SPF 50 filtrează 98% din RUV. Nu există SPF care să filtreze 100% din RUV, astfel că pielea se bronzează chiar dacă sunt folosite astfel de produse cosmetice. Produsele cosmetic cu SPF prelungesc doar durata de timp până când se produce arsura solară și nu are impact major asupra intensității bronzului sau asupra timpului necesar ca acesta să apară.

Este foarte importanta alegerea unui produs cosmetic cu SPF potrivit fototipului cutanat astfel încât pielea să fie protejată. Puteți lua legătura cu medicul dumneavoastră dermatolog pentru a alege împreună tipul de produs cosmetic și SPF-ul potrivit pielii dumneavoastră. Tot medicul dermatolog este cel care vă poate recomanda ajustarea SPF-ului pentru diferitele perioade ale anului, în funcție de activitățile pe care urmează să le desfășurați.

 

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.