Proteza de șold: când și de ce trebuie făcută

Conform Registrului Național de Endoprotezare, în anul 2018 au avut loc peste 11.000 de operații de endoprotezare a șoldului și 4.600 de intervenții de protezare a genunchiului. 

Artroza reprezintă principala cauză pentru necesitatea operației de înlocuire de șold. Aceasta este o boală a oaselor care apare atunci când cartilajul unei articulații se deteriorează progresiv și ireversibil. Dr. Ioan Dunca, ortoped la spitalul Delta din Bruxelles, ne-a vorbit despre cum decurge o astfel de intervenție: “proteza de șold este fabricată de multe societăți; cam multe se aseamănă. Majoritatea chirurgilor știu cum trebuie pusă proteza și totuși rezultatele nu sunt cum ar trebui să fie. Eu utilizez o proteză de titan, ușoară și rezistentă; nu utilizez ciment pentru fixare, proteza fiind acoperită de un strat de protecție specială, iar osul adera că și pe un…coral; Este o integrare biologică și de lungă durată. Mai importantă însă, este calea de abord: nu tai niciun mușchi că să ajung la articulație. Mă strecor printre mușchi, îi îndepărtez și ajung la articulație în mod atraumatic. Aceasta e explicația de ce bolnavul merge a doua zi după operație și pleacă acasă după 3 zile.”

Sistemul din Belgia este unul performant şi pentru că aici se pune accent pe relaţia umană, iar pacientul este cel mai important. Medicii şi asistentele au datoria să-l trateze şi să facă absolut orice pentru asta.

„În sistemul medical de aici, accentul cade pe relaţia umană, pe respectul persoanei, respectul faţă de pacient. Sistemul din Belgia este unul bazat pe performanţă şi rezultate. Nu ştiu dacă este perfect, dar este un sistem bine rodat. Şi, dacă în clinici şi în spitale o consultaţie sau operaţie costă la fel, indiferent de situaţia materială a pacientului, când vine vorba de impozitele pentru sănătate, cei bogaţi cotizează mai mult decât cei sărăci. Astfel, se adună foarte mulţi bani în Sănătate, iar cei care provin din păturile sociale mai puţin avantajate au garanţia că vor beneficia de un act medical serios. Dar pentru cei înstăriţi, cei cu venituri mari, cotizaţiile sunt enorme“, a explicat ortopedul.

 

De curând, dr. Dunca s-a alăturat programului de Visiting Professors al clinicii Intermedicas, oferind astfel acces pacienților români, la servicii medicale la cele mai înalte standarde. Fie că este vorba despre necesitatea unei a doua opinii medicale, sau pur și simplu dorința pacientului de a se opera în altă țara, spitalul Delta din Bruxelles acoperă o plajă largă de specialități medicale. Întrebat despre facilitățile pe care le poate oferi această clinică, dr. Ioan Dunca ne spune: „este o clinică nouă, deschisă în 2017, aparține grupului Chirec, cu 28 de săli de operație și 500 de paturi. Camere în majoritate private, bloc operator ultra modern, chirurgi cu specialități făcute în Belgia, Franța, Statele Unite. Tratam in principal cazurile complexe și dificile, chirurgia fără durere. Bolnavul primește înainte un deviz pentru operația ce va avea loc, deci poate alege.  Și limba franceză e mai ușor de înțeles decât germană. De fapt multe din infirmierele echipei sunt românce. În ceea ce privește costurile, comparativ cu Viena, prețurile pot fi și cu 30% mai mici.”

Programările la dr. Ioan Dunca se pot face la telefon 021 222 1370 sau pe email office@intermedicas.com.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.