Simptome care pot indica prezența cancerului

Alături de bolile cardiovasculare și bolile infecțioase, cancerul este una dintre primele trei cauze de deces la nivel mondial. Cancerul este o boală proliferativă, consumptivă și metastazantă. În cele mai multe cazuri, boala neoplazică se manifestă la început prin simptome nespecifice, iar pe parcurs apar manifestări clinice specifice localizării și tipului de cancer. 

Asist. Univ. Dr. Oana Trifănescu (foto), medic primar oncolog și parte din programul Intermedicas de Visiting Professors, a vorbit despre anumite simptome ale cancerului care ar trebui să ne trimită de urgență la medic. Aceste simptome nu sunt însă specifice doar cancerului, ele putând fi prezente și în cazul altor afecțiuni.

„Din păcate, peste jumătate dintre pacienții români vin în stadiile 3 și 4 când rata de vindecare este mult mai mică și toate lucrurile sunt mai complicat de tratat”, spune Dr. Oana Trifănescu.

Creșterea unei formațiuni tumorale

În principiu, orice creștere a unei formațiuni tumorale este un semn care trebuie să ne trimită negreșit la medic. Tumora canceroasă este denumită tumoră malignă și trebuie diferențiată de celelalte tipuri de tumori benigne, necanceroase. O tumoră poate fi reprezentată de o colecție lichidiană (chist), un abces, o proliferare celulară necanceroasă (tumoră benignă) sau de o proliferare celulară canceroasă (tumoră malignă). Prin urmare, faptul că la examinarea clinică sau paraclinică s-a pus în evidență o tumoră nu înseamnă că este întotdeauna vorba despre cancer.

Orice rană care nu se mai vindecă

Orice rană, care în circa 30 de zile nu s-a vindecat, poate fi considerată cronică. Și aceasta este o situație care necesită vizita la medic și investigații amănunțite. Așadar, orice vă apare pe suprafața pielii, inclusiv dacă pare o zgârietură minoră, dar care nu trece, cere consult dermatologic!

Orice aluniță care își schimbă caracteristicile

Statisticile arată că în Statele Unite, cel mai comun cancer este cel de piele, cu peste 2 milioane de cazuri noi diagnosticate anual. Orice modificare de culoare, dimensiune sau formă a aluniţelor poate fi un semn de cancer de piele.

Scăderea bruscă în greutate

Potrivit Dr. Oana Trifănescu, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată cu mai mult de 5% din greutatea corpului într-un interval scurt (de 3 luni), asociat cu lipsa apetitului, greață sau vărsături. Scăderea în greutate s-ar putea produce pe fondul reducerii masei musculare şi slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.

Dificultăți la înghițire

Deși aparent banal, un asemenea simptom trebuie investigat serios pentru că poate fi un semn de cancer. Factorii de risc care acționează în zona gâtului sunt fumatul, alcoolul și refluxul gastro-esofagian. De asemenea, consumul frecvent de lichide reci crește riscul afecțiunilor maligne.

Anemia

Anemia este mai degrabă un semn al unei boli prezente în organism decât o afecțiune, fiind clasificată în cronică sau acută. Spre exemplu, cancerul de colon este depistat adesea prin observarea anemiei în analizele de sânge.

Sindromul inflamator

Inflamanțiile din organism pot fi provocate și de un cancer, de cele mai multe ori deja evoluat. Doar cancerul de rinichi și limfomul sunt susceptibile să provoace o reacție inflamatorie precoce.

 

 

 

 

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.