Sindromul tunelului carpian – boala folosirii mouse-ului la birou. Cum apare şi cum o evităm

Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale celor care lucrează la computer este sindromul de tunel carpian. Este vorba despre afectarea încheieturii mâinii, cauzată de folosirea indecvată a tastaturii şi mouse-ului calculatorului. Nu este singura cauză a sindromului de tunel carpian, însă, în ultimii ani, cauza profesională a luat atât de mult amploare, încât se vorbeşte deja despre o boală a mouse-ului. Îţi spunem care sunt simptomele sindromului de tunel carpian, cum se tratează boala şi cum o poţi preveni.

Ai grijă să clipeşti des, atunci când eşti la calculator, să ai o poziţie corectă pe scaun sau să te ridici din când în când ca să îţi îndrepţi spatele. Dar te-ai gândit vreodată cum ţii mâna pe mouse? De obicei, oamenii se gândesc la asta abia atunci când încep să apară dureri ale încheieturii mâinii.

Tunelul carpian este un canal strâmt, care se găseşte în centrul încheieturii. De-a lungul acestui canal trece nervul median, unul dintre responsabilii inervării unei părţi a mâinii. Sub acţiunea unor factori diverşi, diametrul canalului se strâmtează şi comprimă nervul, împiedicându-l să funcţioneze corect.

„Simptomele includ parestezii şi furnicături la nivelul degetelor, durere la nivelul mâinii, care poate iradia până la cot sau umăr, scăderea forţei musculare la nivelul mâinii, limitarea mişcării mâinii sau a degetelor, mai accentuat după trezire”, a explicat pentru Revista Cariere neurologul Dan Mitrea, de la clinica Intermedicas. Uneori, apar şi dureri nocturne ale acestei zone.  Într-un stadiu avansat, mâna îşi pierde subit forţa şi pot apărea cazuri când sunt scăpate pe jos obiecte sau se poate ajunge chiar şi la paralizia mâinii.

„Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt în general necunoscute, dar există o serie de factori sau circumstanţe care pot favoriza apariţia acestui sindrom: diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, boala renala, poliartrita reumatoidă, alcoolismul, natura profesiei, obezitatea, şi sarcina”, a mai spus medicul.

Aşa cum îţi spuneam, sunt raportate din ce în ce mai multe cazuri la persoanele care lucrează la computer. Mai sunt însă şi alte meserii cu risc crescut pentru sindromul de tunel carpian, care folosesc mult închietura mâinii sau fac mişcări prelungite şi repetate ori care cer multă forţă. Printre acestea, menajere, lucrători la benzile de fabricaţie, şoferi, casieri, frizeri, brutari sau lucrători în construcţii.

„Sindromul de tunel carpian este diagnosticat de către specialist, în urma unor investigaţii ce pot presupune: efecutarea unei radiografii, electromiografia cu viteze de conducere motorie şi sensitive (testarea electrică a funcţiei nervului median) sau testele Durkan, Phalen, Tinnel. Pentru corelarea simptomelor, a investigaţiilor de specialitate şi un diagnostic de certitudine, pacientul se poate adresa unui medic din urmatoarele specialităţi: neurologie, reumatologie, ortopedie”, a adăugat neurologul.

Tratamentul se face în funcţie de gravitatea bolii. Pentru simptome uşoare, de cele mai multe ori este suficientă protejarea închieturii, eventual cu o orteză şi administrarea de medicamente antiinflamatoare. Se pot face şi infiltraţii locale cu steroizi, iar uneori este necesară încetarea activitaţii care a dus la apariţia bolii. În cele mai grave cazuri, când degetele amorţesc constant şi scade forţa musculară la nivelul degetelor se poate ajunge la operaţie. Un alt tratament care duce la reducerea simptomelor este acupunctura.

Citeste mai mult…

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.