Totul despre imunitatea copiilor

Articol realizat cu Dr. Simona Florescu, Concierge Doctor

 

Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, paraziți) sau mai simplu spus capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor astfel încât să se mențină sănătos și de a face diferență între celulele proprii (self) și cele străine (non-self). Acest lucru se realizează prin intermediul sistemului imunitar, un sistem complex alcătuit din mai multe elemente, care prin buna funcționare asigură o imunitate crescută organismului, astfel:

 • Timusul Glanda este localizată în zona sternului, între plămani, și este activă până la pubertate. După pubertate, această glandă se micșorează treptat. Timusul este cea care produce celulele T, adică limfocitele T, care protejează organismul de virusuri și infecții. De asemenea protejează organismul de afecțiunile autoimune, care apar atunci când sistemul imunitar își atacă propriile țesuturi. De asemenea are un rol esențial și în sistemul limfatic, dar și în sistemul endocrin al organismului.
 • Măduva osoasă contribuie și ea la imunitatea organismului. Aceasta produce globulele albe, adică leucocitele, care protejează organismul de infecții și de corpi străini care pot pune în pericol sănătatea.
 • Ganglionii limfatici produc și depozitează celulele care luptă cu infecțiile și cu boala, în general. De aceea, atunci când organismul este atacat de o infecție, acești ganglioni se inflamează, mărindu-și volumul.
 • Splina este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Splina conține, de asemenea, celule albe care luptă împotrivă bolilor infecțioase.
 • Amigdalele fac și ele parte din sistemul imunitar, fiind considerate, datorită poziționării lor, un gardian al sănătății. Germenii care pătrund în organism prin cavitatea bucală sau nazală sunt detectați de amigdale, care activează sistemul imunitar al organismului.
 • Sistemul GALT (în engleză : gut-associated lymphoid tissue), adică țesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal, este o componentă a țesutului limfoid asociat mucoasei și face parte din sistemul imunitar al organismului. GALT protejează organismul de invazia agenților patogeni la nivelul tractului gastrointestinal. Plăcile Peyer Plăcile Peyer sunt foliculi limfatici organizați, care se regăsesc în partea terminală a intestinului subțire. Acestea fac parte din GALT.
 • Sistemul BALT reprezintă țesutul limfoid asociat arborelui bronșic și are rolul de a proteja căile respiratorii de agenții patogeni care pot pătrunde în organism pe cale respiratorie.

 

Cum se formează imunitatea? Imunitatea poate fi clasificată în funcție de modul prin care este dobândită, astfel:

 • Imunitatea dobândită în mod natural
 • Imunitatea dobândită natural este de două feluri: înnăscută sau dobândită în mod natural.

Imunitatea înnăscută este cea pe care o moștenim și cu care venim deja pe această lume. Acest tip de imunitate nu se transformă în decursul anilor și nu oferă protecție pe termen lung individului. Imunitatea înnăscută recunoaște agenții patogeni și reacționează la aceștia.

Imunitatea dobândită natural se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul intră în contact cu anumiți agenți patogeni și își formează anticorpi pentru a-i distruge. Imunitatea dobândită natural presupune memorarea agentului patogen, recunoașterea sa și folosirea anticorpilor deja existenți în organism pentru combaterea acestuia.

Imunitatea dobândită în mod artificial presupune expunerea individului, în mod controlat, la anumite virusuri. Scopul este să se reducă riscul de apariție a complicațiilor sau chiar a decesului.

Imunitatea dobândită prin vaccinare –  vaccinul conține antigeni (adică substanța care determină producția unor anticorpi) care declanșează sistemul imunitar, însă fără a cauza afecțiunea în sine. Vaccinarea induce astfel imunitate pe termen lung la anumite infecții, stimulând producerea celulelor cu memorie. Vaccinul conține deci o formă slabă a unui agent patogen, însă conține totodată și antigeni ce declanșează sistemul imunitar, fără a cauza boala. Imunizarea dobândită prin vaccinare este o imunizare de tip activ.

Imunitatea dobândită prin serumizare se obține în mod pasiv și presupune administrarea serurilor imune, care conțin anticorpii specifici unei anumite boli. Acest tip de imunitate este temporară, eficacitatea sa dispărând după 30 de zile.

 

Când scade imunitatea?

Capacitatea de apărare a organismului sau imunitatea scăzută apare în cazul unor condiții care dezechilibrează organismul per ansamblu. Alimentația dezechilibrată, săracă în nutrienți (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, antioxidanți), duce la apariția unor deficite în organism. Pentru ca toate funcțiile organismului, inclusiv funcția imunitară, să se efectueze corect, este nevoie de un aport corect de substanțe nutritive. În caz contrar, organismul devine slăbit și susceptibil la infecții. Factorii care duc la scăderea imunității:

 • stresul
 • antibioticele
 • factori genetici
 • lipsa somnului
 • lipsa afecțiunii și a iubirii in familie

Cum pot contribui părinții la întărirea sistemului imunitar?

Nu există o rețeta pentru întărirea sistemului imunitar ci o atenție sporită la anumite obiceiuri din familie și anume :

 • Odihna și somnul de calitate;
 • Alimentație sănătoasă (o dietă bogată în fructe și legume crude, de sezon, pe cât posibil din surse cunoscute sau bio, fără prăjeli, fără grăsimi hidrogenate, fără zahăr și dulciuri din comerț, etc.);
 • Plimbări afară în aer liber cât se poate de mult iar pt copiii de vârste mai mici somnul afară este un bun imunomodulator;

Desigur se pot face și anumite cure de 2 ori pe an pentru stimularea imunității, însă cea mai bună și de durata imunitate se formează prin expunerea la diverși agenți patogeni. Din punctul meu de vedere, administrarea vitaminelor de sinteză poate ajuta în anumite situații de boală acută însă pe termen lung nu pot face minuni. Sunt de părere că o alimentație corespunzătoare vârstei și nevoilor energetice este mult mai indicată pentru un sistem imunitar puternic.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.