Totul despre recoltarea celulelor stem la nastere

Celulele stem sunt utile in tratamentul unei game largi de afectiuni, iar prelevarea acestora la nastere decurge intr-un mod extrem de facil. In ce fel sunt recoltate celulele stem la nastere si alte informatii importante despre acestea veti afla aici.

Informatii despre celulele stem

Aceste celule provin, dupa cum bine stiti, din cordonul ombilical al unui nou-nascut si pot fi recoltate imediat dupa nastere. Sangele recoltat la nastere reprezinta cea mai bogata sursa de celule stem hematopoietice, precursoarele celulelor sanguine, dar acesta contine si globule rosii, leucocite, plasma, trombocite.

Domnul doctor Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Intermedicas-Second Opinion, ne-a raspuns la urmatoarele intrebari legate de celulele stem:

1. In ce mod decurge procedura de recoltare a celulelor stem la nastere?

Dupa nasterea copilului si clamparea cordonului ombilical se identifica unul dintre vasele sale care este caterizat cu o canula de dimensiuni mari. Apoi, este urmarit prin canula pana la dezlipirea placentei si se recolteaza cateva sute de mililitri de sange placentar care contine celule stem. Recent, procedura mai sus descrisa este completata si de recoltarea unui segment din cordonul ombilical. Procedura poate fi realizata atat la nastere, pe cale vaginala cand, insa, exista riscul usor crescut de contaminare microbiana, cat si in cazul nasterii prin cezariana.

2.In ce situatii nu poate fi realizata recoltarea, respectiv pentru ce categorii de femei este contraindicata?

Recoltarea nu poate fi realizata in cazul unor complicatii majore. Spre exemplu, dezlipirea prematura de membrane, placenta previa, rupturi ale partilor moi etc.

3. Ce fel de complicatii/probleme pot surveni in urma recoltarii celulelor stem?

In afara riscului de contaminare bacteriologica a probelor, poate exista pierderea materna de sange prin intarzierea retractiei uterine care genereaza anemie materna.

4. Ce beneficii confera recoltarea celulelor stem?

In ceea ce priveste beneficiile, este indicata consultarea cu una dintre companiile specializate in recoltarea celulelor stem, ei fiind in masura sa furnizeze informatii actualizate. Indicatia clasica este reprezentata de diverse forme de leucemie unde se pune problema unui eventual transplant medular.

5. Ce sfaturi aveti pentru gravide in acest sens?

In urma unei informari amanuntite a beneficiarilor in vederea indicatiilor de recoltare a celulelor stem, gravidele trebuie sa decida impreuna cu familia asupra acestei proceduri.

Citeste restul articolului pe Nastenatural.ro

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.