Tumor Board, comisia care creşte şansa la viaţă a pacientului cu cancer

În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult despre faptul că tratamentele cele mai eficiente în diverse patologii implică sau ar trebui să implice o colaborare între medici de diferite specialităţi. În cancer, abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic este de importanţă vitală. Iar dacă în clinicile de stat această abordare rămâne, din păcate, mai mult un concept teoretic, există unele clinici private unde sistemul funcţionează.

În lipsa unor programe de screening, cele mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate în faze avansate. Timpul devine astfel un element extrem de important pentru pacientul oncologic care are nevoie rapidă de un diagnostic exact şi de un tratament adecvat, pentru a-şi creşte şansele de supravieţuire. „Cazurile oncologice sunt complexe, de aceea, este esenţial ca pacientul să fie evaluat multidisciplinar, la iniţierea terapiei specifice sau ori de câte ori este nevoie.

Comisia oncologică multidisciplinară – tumor board-ul – stabileşte o strategie care se dovedeşte a fi esenţială în terapia cancerului“, explică dr. Laurenţiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală, directorul medical al Centrului oncologic Sanador.

În principiu, atunci când un om este diagnosticat cu o tumoare, sunt esenţiale investigaţiile de analiză a celulelor. „Aceste analize pun diagnosticul de certitudine asupra tipurilor de celule şi asupra clasificării largi – benigne, adică necanceroase, sau maligne, canceroase“, explică dr. Marinela Stănculete, director medical al Intermedicas, una dintre clinicile de la noi unde li se oferă pacienţilor oncologici posibilitatea gestionării cazului de către o comisie oncologică multidisciplinară, formată din specialişti români şi străini.

Tumor board-ul aduce medicii la aceeași masă

Tumor board-ul este important pentru că aduce medicii la aceeaşi masă de discuţie în timp real, cu datele actuale ale pacientului şi cu pacientul, uneori, spune, la rândul ei, dr. Marinela Stănculete. „Poate fi văzut diagnosticul sau reevaluat, pentru că sunt atâtea situaţii în care diagnosticul nu este complet. Să vă dau un exemplu: dacă la o femeie se descoperă în urma unei mamografii o formaţiune mamară – o imagine a unui sân – care nu arată aşa cum ar trebui, nu ştim despre acea imagine decât că este aşa cum nu ar trebui. Suntem într-o zonă gri, în care ar putea fi, dar ar putea şi să nu fie cancer, suntem într-o situaţie în care femeia respectivă nu ştie ce să facă.“

Citiți în ziarul Adevărul articolul integral despre importanța Tumor Board.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.