Dr. Wargha Enayati: Cu 10 euro lunar nu poţi acoperi nevoile unui abonat

Companiile care oferă angajaţilor abo­na­mente medicale la clinicile private din Ro­mânia trebuie să urmărească şi calitatea, nu doar cel mai mic preţ, iar suma de 10 euro lunar pentru un abonament medical nu este su­ficientă pentru a acoperi nevoile unui abo­nat, a spus Dr. Wargha Enayati, proprietarul Intermedicas şi preşedintele diviziei de să­nătate din cadrul Coaliţiei pentru Dezvol­ta­rea României, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Furnizorii de abonamente medicale au intrat în jocul de preţ mic. Companiile nu caută calitate, ci preţul mic. Cu 10 euro nu poţi să acoperi nevoile unui abonat, companiile trebuie să caute calitatea, nu pot să ceară servicii de lux cu 10 euro. Un abonament medical este mai ieftin decât unul la sală. Abonamentele trebuie rafinate, să existe servicii prioritare, să fie un medic personal”, a adăugat Dr. Wargha Enayati.

În România în acest moment sunt peste 1 milion de abonamente medicale la clinici private. O companie cumpără abonamente pentru angajaţii săi, în medie în valoare de 10 euro, deoarece clinica privată oferă servicii de medicina muncii sau servicii pe partea de clinică.

„Modelul cu abonamente este folosit în alte ţări, precum SUA sau Polonia, unde este foarte bine dezvoltat.”

Ziarul Financiar a scris despre faptul că pacienţii abonaţi, care solicită consultaţie la un anumit medic dintr-o clinică, ajung să aştepte şi o săptămână, două sau chiar mai mult până găsesc un loc disponibil, în timp ce un pacient neabonat (care plăteşte consultaţia la recepţie) găseşte un loc disponibil mai repede la acelaşi medic.

Wargha Enayati spune că motivele din spatele acestui fenomen sunt preţul scăzut al abonamentelor şi faptul că serviciile oferite sunt mai numeroase faţă de preţul unei consultaţii plătite la recepţie.

„Problema de bază a abona­men­telor este preţul. Acum 20 de ani, un abonament costa 20 de dolari şi aco­perea o zecime din ser­viciile de astăzi, iar acum costă 10 euro şi a­co­peră de 10 ori mai mult decât acoperea atunci.” În Bucureşti, 60% dintre persoa­nele care solicită investigaţii medicale preferă să meargă la o clinică privată pentru acestea, în locul clinicilor de stat, a mai adăugat Wargha Enayati, cel care a introdus abonamentele medicale pe piața din România, în urmă cu 20 de ani.

Concierge Medicine – reinventarea abonamentelor medicale

„Promovez de peste un an niște abonamente personalizate  de tip Concierge Medicine, unde lucrează medici competenți al căror rol este de a gestiona integrat toate serviciile medicale folosite, reducând la minimum necesar pentru a evita stresul și confuzia pacientului. Aceste abonamente  pot reprezinta o abordare modernă a relației medic – pacient, prin care un doctor integrator de caz acompaniază pacientul în soluționarea problemei medicale. Prin această nouă abordare, piața serviciilor medicale trece la un nivel superior, oferind pacienților eficiență și siguranță. În plus, abonații nu mai trebuie să aștepte săptămâni, poate chiar luni, pentru a se programa la anumiți medici – timpul maxim de așteptare este de 3 zile, oricât de complexă ar fi problema medicală”, a mai spus Dr. Enayati.

Share on facebook
Distribuie-l pe Facebook
Share on whatsapp
Distribuie-l pe WhatsApp
Share on email
Distribuie-l prin email

Programează-te!

Pentru a te programa te rugăm să completezi formularul de mai jos. Ulterior, vom reveni către tine pentru a confirma programarea.